ЕВРОПА СЕ МЕСТИ ПОД АФРИКА

В продължение на милиони години континентите Aфрика и Eвропa се приближават един към друг чрез движението на литосферните си плочи, съобщава 30dumi.eu. Северната страна на африканската литосферна плоча се е спускала бавно под плочата на Евразия. Според актуална информация от научната общност, процесът е спрял и в момента променя активността си.

Данните за това, че ситуацията кардинално се е променила и сега Европа буквално се подпъхва под Африка, бяха представени от Ринус Вортел от холандския Утрехтски университет на конференцията на Европейския съюз за геонауките.

Най-твърдите и плътни скали от северноафриканската плоча се чупят и навлизат във вътрешността на мантията на Земята, докато останалата част от нея са много по-леки. Вортел предполага, че ролите сега се сменят – по-тежката плоча на Евразия започва да прониква под Африка.

С оглед на такова преразпределение на движението учените предупреждават за увеличаване на риска от сеизмична активност. Като се има предвид силата и честотата на предишните земетресения и цунами в Япония, те изразяват опасения, че европейските страни не обръщат достатъчно внимание на създаването на системи за ранно предупреждение за природни бедствия.

Потенциалните земетресения в района на Средиземно море би трябвало да бъдат по-слаби, отколкото тези, които се случват в Азия, но въпреки това могат да достигнат и до 8-ма степен по скалата на Рихтер.

Изследователите се надяват, че представените от Вортел доказателства за промени в движението на литосферни плочи в близко бъдеще ще станат предпоставка да се създадат прогнози, базирани на новата информация за взаимодействието на континенталните плочи.

Author: Вестник Психо

Вестник „ПСИХО“ излиза от месец март 1990 г. Вече 21 години, без прекъсване, на вестникарския пазар. Това е първият вестник появил се след Промяната и е едно от водещите издания в областта на езотериката до днес! Вестник „ПСИХО“ обхваща широк спектър от теми, свързани с паранормалното, човешката психика, неограничените възможности на съзнанието, психическото здраве, практичната медицина, народната медицина, пси-практиките и последните новости, свързани с научното обяснение на феномените и феноменалните явления, както и други интересни аспекти от видимия и невидимия свят!

Share This Post On