АТОНСКИ МОНАХ: АКО ЧОВЕК ИМА ВЯРА, НИКАКВА МАГИЯ НЯМА ВЛАСТ НАД НЕГО

Йорданка Николова
Скъпи приятели на вестник „Психо“,искам да споделя с вас какъв чуден Дар получих на Стефановден.

Бяхме поканени от наши приятели в с. Крушаре – Сливенско за откриването на църквата, която те са реставрирали. Очаквахме този ден с нетърпение, а сутринта валеше дъжд, аз не бях добре, колата ни отказа да запали…, но ние бяхме твърдо решени да идем, помолихме се и… колата тръгна, точно спряхме пред църквата и дъждът спря… Църквата е на света Троица, вътре Храмът е много красив и чист, както и отвън. Бе пълен с хора – освещаването се извърши от Сливенския владика отец Йоаникий – един много благ и мил човек, за когото Бог ми каза, че е свят човек и че от сърцето му блика много Любов и за Бог то грее като сърцето на Данко, каза също, че той е един истински Духовен водач, който има Силата да опрощава и благославя. На гости за освещаването бе дошъл и един монах от Атон. Нашия приятел Стефан и неговият брат Калоян са хората, финансирали не само строежа на тази църква, но са помогнали и на Атон, затова този монах бе тук. След това празненството продължи с курбан в ресторанта на селото. Използвах тази прекрасна възможност да поговоря с монаха. Помолих го братята монаси от това свято място да се помолят за хората, подложени на въздействия от магии на ходжи и други външни влияния. Той ми каза нещо, което Бог нееднократно е казвал, а именно, че ако човек има Вяра, никаква магия няма власт над него. Отговорих му, че аз знам това, но явно е отслабнала християнската ни Вяра и се отдава на страх от друга религия. Монахът каза да напиша бележка до игумена на Атон с тази си молба. Направих го.

Благодаря Ти, Господи за този чуден Дар.

КАЗАНО МИ БЕ, ЧЕ ТОЗИ ХРАМ, ОСВЕН ОСВЕЩАВАНЕТО ОТ ВЛАДИКАТА, Е ПОЛУЧИЛ ОСВЕЩАВАНЕ ОТГОРЕ И АКО ХОРАТА ОТ СЕЛОТО ИМАТ ПРОБЛЕМ, ДА СЕ МОЛЯТ В НЕДЕЛЯ В ХРАМА – ТОГАВА Е НАЙ-ГОЛЯМА СИЛАТА МУ.

Благодарна съм Ти, Господи, за този чуден Дар! Аз никога не бих могла да ида в Атон, защото там не се допускат жени, А СЕГА – СРЕЩА С МОНАХ, СЛУЖЕЩ ТАМ… Е ТОВА Е ТО, ЧУДОТО, ЗА КОЕТО СЪМ БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРНА И ТО В ТОЗИ СВЯТ ДЕН!

Днес /бел. ред. – информацията е от последната седмица на 2009 г./ получих още мисловна информация, че това село е възникнало през 1250-1300 г., създадено от петима братя овчари, имало е недалеч от тази църква друга, която е опожарена и разрушена някъде около 1500 г.

Тази църква сега, освен с благословията на владиката, бе осветена и от Бог и се каза, че тя е най-силна в неделя – ако хората от селото или държавата имат проблем, молитвите в неделя там ще имат най-силен ефект.