Аз обичам парите, те са мои приятели

d090d0b7-d0bed0b1d0b8d187d0b0d0bc-d0bfd0b0d180d0b8d182d0b5На въпроса “Какво не ви достига за пълно щастие?” повечето българи отговарят: “Пари”. Да, всички знаят, че богатите също плачат, че кахърите на собствениците на дебели портфейли не са по-малко, отколкото на безработните обитатели на малкото провинциално градче.

И все пак едва ли някой би се отказал от чисто нов мерцедес или почивка в елитен курорт. Разбира се, щастието не е в парите, но въпреки това те дават повече възможности за неговото осъществяване. Неслучайно се радват на луда популярност книги като “Как да станеш богат”, “Как да спечелиш милион”. Никаква програма обаче няма да заработи, докато ние не направим истинска революция в своя ум и в своята психология.
За взаимната любов към парите
Вие обичате ли парите? Или се сещате за тях само тогава, когато “пак ги нямате”? Преди всичко отговорете откровено на следните въпроси:
1. Какво чувствате, когато видите разкошно облечени мъже и жени, скъпи автомобили, реклами на умопомрачителни курорти?
2. Какво усещате, когато научите, че на ваш колега са му повишили заплатата, съученичката ви се е омъжила за милионер, съседът ви е спечелил от тотото сума, които вие не можете да изкарате за пет години?
3. Какво си казвате, посещавайки скъпи магазини, дивейки се на луксозни мебели, на кожени палта за хиляди левове?
Ако в тези случаи изпитвате негативни чувства – раздразнение, завист, униние, вие най-вероятно ще си останете на обичайното финансово ниво. Съдбата сякаш вижда, че богатството предизвиква у вас неприятни емоции, и ще се постарае да ви предпази от растеж на благосъстоянието ви.
Какво да правите? Научете се да култивирате у себе си психологията на богатството. Нейната същност е в това, че всичките ви мисли за пари, разкошни предмети, признаци на успеха трябва да бъдат позитивни. При това не е важно кой е притежателят на това благосъстояние – вие или друг човек. В света има по много от всичко и ако ваша колежка всяка седмица идва на работа с нов костюм от Карден, това не означава, че тя го е отнела от вас. Искрено се зарадвайте, че на света съществува такава красива вещ, и си кажете: “Това ми харесва. Опаковайте го. Ще го взема!”
Отнасяйте се с любов и уважение към самите пари: купете за тях удобен скъп портфейл, не мачкайте банкнотите, бройте ги по-често, като го разглаждате внимателно. Разделяйки се с петдесетолевка или столевка, мислено й кажете: “Връщай се при мен по-скоро. Аз те обичам”.
Мисълта, а още повече думата са материални неща.

Както мислим, така и живеем.
За да се избавите от психологията на бедността, заменете старите си убеждения с нови.
1. Аз обичам парите, те са мои приятели, аз много мисля за тях и все хубави неща.
2. Парите идват при мен лесно и без усилия.
3. Колкото повече пари харча, толкова повече идват при мен.
4. Аз съм осигурен човек, аз съм достоен да живея в разкош.
5. Аз се радвам, когато харча пари за себе си.
6. Аз съм доволен от сегашния си живот, но ще се радвам повече, ако материалното ми положение се подобри.
Психолозите съветват да повтаряме тези фрази рано сутрин при събуждане и /или/ вечер, преди да заспим. През деня – щом ни налегне негативна мисъл, страх или съмнение. Добре ще е, ако препишете тези изрази /или други подобни, измислени от вас/ не по-малко от триста пъти – така те буквално ще се запечатат в подсъзнанието ви и ще започнат да ръководят живота ви.
На вълната на успеха
Разбира се, вие можете и три хиляди пъти да препишете каквито си искате фрази, но ако не предприемете никакви действия, едва ли ще промените нещо в живота си. /Спомнете си притчата за човека, който помолил Бога за пари и така си умрял, без да получи нищо. И на оня свят Всевишният му обяснил защо: “Аз бях готов да изпълня твоите желания, но ти можеше поне веднъж да си купиш лотариен билет!”/
Ако вашата емоционална нагласа се промени, ще започнете да получавате неочаквани предложения. Не ги отхвърляйте прибързано. Може би това е въпросният “лотариен билет”, който предлага съдбата, изпълнявайки вашата молба. Лесно е да проверите това: ако тръгнете в тази посока и във всичко успявате, ако във всичко ви върви като по мед и масло, значи сте попаднали на вълната на успеха. Ако веднага възникват трудности, препятствия, възможно е това да не е вашият път. Но най-важното е да се отнасяте към ставащото като към игра. Активно и хазартно участвайте във всички начинания по постигане на целта, но не вземайте присърце загубата. Щом са се появили тези възможности, значи ще възникнат и други.