Аюрведа – „наука за живота“

d09bd0b5d187d0b5d0bdd0b8d0b5-d181-d0bcd0b0d0bdd182d180d0b8ЛЕЧЕНИЕ С МАНТРИ

В традиционната индийска медицина аюрведа съществуват две нива на оздравяване: духовно и физическо, при това и двете са еднакво важни.

На физическо ниво се ползват билки и минерали, както и своеобразни натуропатични методи. Основното средство за лечение на духовно ниво е ползването на мантрите, без които според последователите на аюрведа пълноценното изцеление е невъзможно. Мантрите са съчетания на звуци – наример “ОМ” /най-разпространената и широко известна индийска мантра/, възпроизвеждащи животворните космически вибрации.

И двете нива на лечителство са взаимно свързани – физическите субстанции оказват въздействие не само върху тялото, но и върху ума, а мантрите променят не само духовното състояние, но и нашата физиология. Всяка билка и всеки процес на издцеление имат вътрешно родство с определени мантри. Аюрведа включва в себе си множество мантри, всяка от които служи на определена цел. Но има една практически универсална мантра, насочена към т. нар. Велика богиня Шакти – енергията на Космоса. Тя, наричана още Божествена майка Чамунди, подготвя необходимата храна и лекарства за всички форми на живот.

Ползвайки нейната сила с помощта на мантрите, всички вещи могат да придобият лечителна енергия. Тази универсална мантра е

“ОМ АЙМ ХРИМ КЛИМ ЧАМУНДАЙИ ВИЧАЙ”.

Ако я повторите 108 пъти /свещено за индийците число/ по време на приготвянето на растителни лекарства или след техния прием, силата на извлека значително нараства.

Първоначално всички аюрведически лекарства се приготвяли чрез ползването именно на тази мантра, останалите са се появили по-късно. Добре е да ползвате мантрата на Божествената майка и при приготвянето на чай, особено зелен и дори при варенето на обикновена каша. Защото според аюрведа всичко, приготвено с мантрата, обърната към Великата богиня, придобива изцеляваща и оздравителна сила.

Но имайте предвид, че ако прибегнете до помощта на тази специфична подправка при приготвянето на храна, не бива да ползвате месо. Затова пък съпроводеното с нея нарязване на салата или варене на супа ще е много полезно – тогава нашето тяло не само ще получи необходимата доза полезни “витамини”, но и духовната съставка А болестите, както е известно, се причиняват не толкова от физически, колкото от духовни проблеми.

Следващият важен принцип на аюрведа е – следвайте това, което е предназначено за вас от самата природа. Вашата индивидуална структура е съчетание от енергиите, пронизващи целия свят и именно тяхната комбинация е запечатана у вас още с раждането и определя най-добрите условия за поддържане на равновесието, което в аюрведа се нарича съвършено здраве. Всеки от нас се отнася към един от трите типа – Вата, Питта и Капха.

ВАТА е енергията на движение.

Тя представлява принципа на въздуха. Хората от този тип имат спортно и дори слабо телосложение. Те сякаш “изгарят” енергията и почти никога не напълняват. Те са общителни, дружелюбни и жизнерадостни.

За запазване на здравето си те трябва обезателно да пият колкото може повече течности, желателно зелен или билков чай, минерална вода. Трябва редовно – минимум три пъти на ден, да се хранят пълноценно, с гореща закуска сутрин. Сутрин и вечер за тях са полезни ваните /а не душ/, а в интериора трябва да се придържат към ярките и топли тонове. Алкохолът, кофеинът и никотинът са най-опасни именно за хората от този тип.

ПИТТА – енергия на огъня.

Тези хора са стремителни, решителни и понякога дори агресивни. За тях е особено важно да редуват работата с отдих, за да не “изгорят” преждевременно, тъй като именно те най-често се превръщат в работохолици. Най-добре е да ползват в оформлението на интериора студени цветове, от материалите – камък и метал. Добре е да се хранят редовно, но в малки количества, тъй като типът ПИТТА е склонен към напълняване. Много често те имат прекалено голям апетит, но рязкото ограничаване в храната им е противопоказано. Изходът е в това, да се намалява обемът на порциите постепенно, заменяйки част от висококалорийните продукти с нискокалорийни.

На хората от типа ПИТТА не се препоръчват силни физически натоварвания. За тях са идеални бавните, но продължителни разходки, плуването, йогата. Те трябва да избягват прегряването, по-добре е да си намокрят краката, отколкото да прекарат петнадесет минути на слънце повече – вредата за здравето във втория случай е несравнимо по-голяма.

КАПХА – това е енергията на земята.

По своята природа КАПХА е бавна и спокойна, както и хората от този тип. Техният лозунг е “Бързай бавно”. Ако се отнасяте към типа КАПХА, се старайте, независимо от стремежа ви към стабилност, да оцветите живота си, като внесете нещо ново. Помнете, че продължителната липса на разнообразие води до депресия, на която представителите на “земната” стихия са особено податливи.

В храната си хората от типа КАПХА трябва да бъдат извънредно умерени, тъй като те са много склонни към напълняване. Всяко излишно парченце, всяка излишна чаша бира или сок се превръщат в издайнически гънки на корема, двойна брадичка или увиснали бузи. При пристъпи на глад между храненията се старайте да пиете чай или обикновена вода. В храната отдайте предпочитание на зеленчуците – особено суровите. За КАПХА – типа са вредни всички тестени изделия, желателно е въобще да не ядете хляб и макарони. Месото е по-добре също да се употребява в минимални количества, като го замените с риба. Но най-усърдно КАПХА – типът трябва да избягва сладкишите, тъй като те са опасни не само от гледна точка на напълняването, но и с голяма вероятност могат да доведат до развитието на диабет. Ако изобщо не можете да си представите живота без сладко, яжте мед – единственият сладък продукт, който не вреди, а дори носи полза за хората КАПХА.

В интериора са ви необходими цветове, които е прието да се наричат “весели” – яркорозово, зелено, интензивно тюркоазено, както златно и сребърно.