БОЛЕСТТА ЛИЧИ ПО ОЧИТЕ

Когато човек не се чувства добре, състоянието му веднага личи по очите. Ето няколко характерни примера, които можете да ползвате за самодиагностика.

Ако склерите, т.е. бялата обвивка на очните ябълки, блестят, появяват се ярко оцветени кръвоносни съдове, започват да сълзят, това говори, че се развива възпалително заболяване на носоглътката.

Подутите кръвоносни съдове и кръвоизливи в склерите и на двете очни ябълки е признак за повишено артериално или вътречерепно налягане. За този симптом трябва да помнят всички, които страдат от хипертония или нарушение на мозъчното кръвообращение.

В нормално състояние зеницата е с правилна форма. Ако тя е свита от някоя страна, това показва изменение на вътречерепното налягане от съответната страна. Този симптом често се появява у възрастни хора при хипертонична болест или склероза на съдовете на главния мозък.

Когато и двата горни клепача са отекли, това може да свидетелства за нарушение в работата на пикочоотделящата система, най-вероятно бъбреците. Ако едновременно се наблюдава пресипналост на гласа и удебеление на езика, става дума за сериозно заболяване на бъбреците, които не се справят.

Ако под очите се появят “торбички” или изразен оток на долните клепачи, пред вас е признак на нарушение в работата на сърцето.

Ако около очите са се сгъстили “сенките”, причината може да бъде лошото кръвоснабдяване на главния мозък.