Веселин Банчев: В КЪРДЖАЛИ се намира гробът на Ноевия син

kyr1
Роден съм, в гр. Кърджали и винаги живо съм се интересувал от произхода на името на родния ми град. Наистина ли се възхвалява името на мнимия заселник по тези места, Кърджа Али, както го тълкуват някои, “кърджа”- сивкавата земя на Али, или от името на страховитите кърджалии “кър”- поле и “чали”- разбойник? Може ли да се титулува заселник-завоевател, дошъл по тези места и няколко хилядолетия по-късно и градът да се именува в негова чест (кърът на Али), или да се възхваляват “кърджалиите“, при условие че целият регион е осеян с топоними, носещи спомена за упоритата съпротива на родопчани срещу завоевателите, “виран” и “юрен”- като синоним на развалини, а разрушените крепости са отбелязани като “хисар” или “асар” и “калета”? Защо към средата на XVI в. Селим ІІ дава тези “възсиви” и “размирни” земи за зестра на любимата си дъщеря Шах Султан (а не някои по-плодородни и по-цветущи земи) и така се образува бъдещата кааза Султанейри? Защо апостолът на свободата Васил Левски е избрал за един от псевдонимите си именно Аслан Дервишооглу Кърджалъ?
На Перперикон е ставала връзката с живите богове

Продължение от бр. 41

– Даде се, че ако се разчисти и кръгът се оформи, и се сложат пейки, хората биха се чувствали добре тук.

– Това е било паметник на живота – излязъл и съществуващ чрез водата. Бил е кръгов – символ на Слънцето и Земята. Траките са знаели, че годините, които живее костенурката, са равни на един голям слънчев цикъл и го творели. Зад църквата е бил дворецът – триетажна сграда, заобиколена от дъбови дървета и цветя. В кръг около двореца са били къщите на другите жреци. Недалеч от двореца е имало паметник на бял конник, в чест на Бог Хелиос – държал в ръцете си факла, винаги горяща, както горял огън и в храма на Перун, горе на Перперикон.

Тук в древността е ставала връзката с живите Богове от Плеяди.

Тук е бил първият техен център.

– Има легенда (потвърдена независимо от две местни ясновидки), че тук е погребан Патриарх Евтимий?

– Да, така е. Книжнината е прибрана в подземния град – в тайните архиви. Тези книги са по-стари от Патриарха.

– Кой е цар Тир? Има ли гроб там?

– Той е родоначалникът на траките, т.е. тяхното начало, известният на вас Ной. Гроб не търсете!”

Други много важни детайли открих в книгата на г-н Спас Мавров “Колобър”:

“НЕБЕСНА КОСТЕНУРКА – Символ на Танг-ра, преносител на енергията Ци на Вселената, която влязла в материални форми, става Ки (змия, дракон). Съществува в чист вид във Вселената и променена в човека. Небесната Костенурка дава информация за Бога на небето (Танг-Ра), за Бога на планетарната система (Амон-Ра), и за претрансформирането на небесния дух в материална душа. Буквата «А» от Глаголицата е знак на Небесната Костенурка. Тя е АЗ-ът на Българите.

УМ-АЙ – «Перперикон»

Свещен подцентър на геомагнитните потоци на Балканите за Българи и Траки. Лоното на Втория ипостас на Танг-Ра, Жън-ай, дава плодовете на творчеството Ум –ай (синът).

Перперикон е мястото на сборните енергии на двата народа – траки и българи.

Ум-ай е Лятното Слънцестоене- ведрият лик на Амон-Ра, когато опложда природата за раждане. Денят Ум-ай е най-дългият ден в годината на прабългарите и бележи началото, когато започва Небесната благодат. Тук всяка година Жън-ай, Майката, ражда своя Син и Богът Танг-Ра става Баща, тоест Троичен. В системата от сакрални геоцентрове на Балканския полуостров, този хълм е вторият полюс на системата Мадара – Ум-ай. Това е движението на динамиката Баща-Син. Център на третата Костенурка, Огненото сърце на Елохима върху Земята.

Свещен център е и за траките, защото като деца на Небесната твърд, те знаят къде е мястото на Твореца на Земята. Не е случаен и фактът, че само на тридесетина километра се намира и главното светилище на Орфей.

ДЖ – Звук и знак за тайната на отношенията между Дум-ай и Жън-ай.

КА – Материалната обвивка на Небесната Ба. Полово определена душа, способна да предава чрез половия си апарат наследствените кодове на ДНК.

РА – Енергията на Танг-Ра, отделена и запалена за Творчество, в сътворената от самата нея система. Енергиен източник на живота във всичките му форми в системата.

КА-РА – Енергия от Космоса, слязла дълбоко в материята, която се явява Тама, затвор за нея.

ЕЛЛИ, ЕЛОИ, ЕЛОХИМ – Името на Бога Син на Танг-Ра, който е Творец на материалните светове. Амон-Ра образува чрез Архангелите, Елохима на Слънчевата Система. С призива Елли или Елои, българите са призовавали Амон-Ра, който всъщност е еманация на Танг-Ра. Това е Небесният Творец на ниво Звезда. Танг-Ра не се призовава директно, защото е Богът на Вселената.”
Нещо не се връзваха нещата!

През последните години гр. Кърджали стана доста популярен в страната и чужбина с уникалните си исторически забележителности: скалният град на траките “Перперикон”, носещ още по-древното име “УМ-АЙ”, скалната гробница на Орфей при с. Татул, сакралната пещера “Утробата” и малко известната “скална костенурка” в района на църковния комплекс “Св. Спас”, в околностите на с. Резбарци (по данни от археологически проучвания в окръга са открити няколко десетки скални костенурки и сфинксове). За първите три обекта, трябва да благодарим на Иван Балкански и проф. Николай Овчаров, а за “костенурката” – на Елена Сертова и група съмишленици от гр. Кърджали. В своята книга “Душата крещи мълчаливо” Сертова разкрива наличието на древен храмов комплекс в черковния двор на параклиса “Свети Спас”, (разрушен и разграбен от солунския крал Бонифаций, което по-късно му коствало главата, поднесена в дар на Калоян от местни българи, отмъстители). Това древно светилище на Богинята-Майка е било познато и тачено от много поколения древни траки и българи. Тук са идвали на преклонение и са се заклевали във вярност към Родината, цар Калоян, Момчил юнак, Ангел войвода, Дельо войвода, капитан Петко. Според някои податки, тук е намерил убежище и патриарх Евтимий след заточението си, и по-късно погребан заедно с голяма част от книгите му?

Дали можем да се доверим на подадената информация на Елена Сертова от “Великата Сила”, която между другото предава, че

тук се намира и гробът на Ноевия син – Тир,

на когото са кръстени траките “тираки” и от когото е сложено началото на петата човешка раса ?

Дори и за мен тази информация звучеше доста провокативно и се заех да търся факти. Търсейки в “Библията”, родословието на праотеца Ной, открих Тирас (Тир), като най-малкия Яфетов син.

Но какво общо има Тир (Тирас) с името на траките? Къде се намира гр.Тир, къде е Тракия?