В КАКВО МУТИРАМЕ?

Еволюцията ни готви изненада

Дълги кости и дълга шия, почти липсваща брадичка, малки зъбки и едно-единствено око.

Такива, според Александър Ермоленко, ще станат хората след хиляди, а може и милиони години. Ученият стигнал до този извод след като анализирал измененията, които са станали във външността на нашите далечни предци, както и пормените, които в момента се случват с нас.

Ермоленко е ръководител на лаборатория по трансплантология и изкуствени органи. Дълги години изучава въпросите за структурната организация при животните и произхода на човека. Той оспорва теорията на Дарвин, като твърди, че Дарвин поставя следствието преди причината. Според Ермоленко първо се променя генетиката и дава пример с къртицата. Ражда се животно със слабо зрение, на което му е удобно да живее под земята. Приспособява се и дава потомство.

Едно от най-често посочваните противоречия в дарвинизма е, най-общо казано така: ако човекът е произлязъл от маймуната, защо в наше време пред очите ни не се случва същото и приматите не стават разумни същества? И ако тежките условия на живот подпомагат еволюцията, защо у населението на Африка не се случва качествен пробив, който да накара японците да отстъпят интелектуалния Олимп? Освен това, на планетата все още има народности, които и до момента живеят в каменната ера и не бързат да се развиват. Като пигмеите, например.

Ермоленко твърди, че еволюцията не зависи от условията на живот. Според него в природата има видове-щампи. Като пример дава хлебарките – постоянно се опитваме да ги тровим, те остават живи, но не еволюират. Той обяснява “маймунския” произход на човека така – група маймуни в някакъв момент се е отделила и в нея са започнали генетични изменения, от които е тръгнал процесът на еволюцията. А другите примати са останали такива, каквито са били и сто хилядолетия назад.
Изледователят смята, че е възможно някои етнически групи хора да са се превърнали в своего рода “щампи”. И поради това външният им вид, както и качеството им на живот, не се променят от хирядолетия.

Има обаче едно изменение, което засяга почти всички части от човечеството –

АКСЕЛЕРАЦИЯТА

Почти цялото население на Земята става все по-високо. Най-много са порастнали холандците – за едно столетие са станали по-високи с около 20 сантиметра, но, колкото и да е невероятно, китайците и виетнамците също следват техния пример, а доскоро ги считахме за дребни нации.
Антрополозите свидетелстват, че през 20 век теглото на новородените се е увеличило средно със 100-300 грама. Тийнейдърите са по-високи с 15 сантиметра, а и пропорциите на телата им са се изменили – крайнците им са станали по-дълги, а торсовете са станали по-къси.

Ето и теорията на Ермоленко:

“Акселератите са еволюционно удължени хора, а при това първо скелетът се променя. Ето защо не е изключено нашите потомци да бъдат дългошиести. Ако проследим тенденцията в промяната на зрителните органи, ще стигнем до извода, че очите постепенно се приближават едно към друго. Сега те гледат в една посока, но по-рано са гледали в различни посоки. Тази промяна ще доведе до съединяването на двете очи, както е при циклопите. Възможно е човекът да придобие способност да чува и предава ултразвук. Челюстта ще стане по-малка, както и големината на зъбите. Но

зъбите може да се увеличат от 32 на 52!
Лицето и носът ще станат по-малки. И за пълен завършек, кожата може да се покрие с кератоми/брадавици/.”

Утешителното е, че всичко това ще случи с хомо сапиенса след много хиляди години. Така, че бъдете спокойни – внуците ви няма да бъдат еднооки циклопи, но далечните ви потомци…