ГИГАНТСКИ СЪЩЕСТВА СА ЖИВЕЛИ НА ЗЕМЯТА

В древността нашата планета е била обитавана от гигантски човешки същества. Този праисторически мит дълго беше смятан за чиста фантазия. Археологически открития, обаче, потвърдиха истинността им. Били високи около 3,5 метра, много развита раса. От тях египтяните получили строителни и технически познания. Обитателите на тихоокеанските острови им дължат разкриването на тайните на морската навигация. Благодарение на гигантите вавилонците овладели астрономията. Изграждането на някои храмове в Малта са приписвани също на тях. Съществуването им потвърждава и Библията. Дали това са само легенди, или под слоевете приказни измислици се крият достоверни факти?
Още през миналия век в източно Мароко изкопали ръчни клинове. Един от тях е дълъг 32 см и широк 22, теглото му – 4,2 кг. Човешка ръка изобщо не би могла да го обхване. В американския щат Уисконсин пък било открито каменното острие на секира, дълго 70 см, широко 35 и с тегло 150 кг. Подобно оръдие на труда би могъл да използва само колос.
През пролетта на 1938 г. английският археолог Кийт направил сензационно откритие. Експедицията, която ръководел, се натъкнала в планината Кармел /в днешен Израел/ на богато находище на вкаменелости. В просторен комплекс от пещери били струпани инструменти на праисторическия човек и скелети на отдавна загинали животни. Разкрили и необикновено гробище: един до друг в различни пози лежали 10 човешки запазени скелета и отделни кости. Някои били с кръстосани ръце и крака, други били положени в нещо като огради. Черепите безспорно били човешки, с ниски чела, мощни челюсти и голяма уста. Безкрайно удивление предизвикала несъразмерността във височината на двата пола. Мъжете били над 3,5 м, докато жените достигали само 165 см. Находището се потвърждава от британския „Археологически годишник“. Експедицията била прекъсната от Втората световна война. Дали костите са извадени и къде са положени не е известно.
В Мексико, с изглед към вечно димящия вулкан Попокатепетъл, се издига пирамида, която е разположена върху 17 хектара. На върха й има храм, но долу са запазени мощните зидове на първоначалното светилище. Към отделните етажи водят широки стълби и стените са украсени от релефи на митични фигури. Индианската легенда твърди, че в строежа на пирамидата помагали изключително високи хора. Огромна каменна глава на една от площадките дава представа за гигантите. В близък скален слой намерили скелет на същество, високо 3,5 метра. За съжаление костите не издържали транспортирането и се разпаднали.
Подобни уникални открития са направени в цяла Южна Америка. В Еквадор, на мястото, известно с индианското название Гробището на боговете, свещеникът Карлос изкопал останки от скелета на жена гигант. Научна експедиция, търсеща съкровище близо до планината Ел Аугустино в Перу, се натъкнала на 9 скелета с дължина 4 метра! Испанският хроникьор Лопес де Гомара пише, че огромните хондураски индианци не се нуждаели от шлемове в битките, защото главите им били толкова твърди, че в тях се чупели мечовете. Обяснение на това чудо дало откритие край река Хумаи: намерена била кост от черепен свод с дебелина 13 мм, която било почти невъзможно да се пробие.
Екипажът на мореплавателя Фернандо Магелан се натъкнал през 1520 г. в Сан Хулиан на жив потомък на тези гиганти. В корабния дневник е записано лаконично: „Този човек беше толкова висок, че стигахме до кръста му.“ Когато след почти 250 години същото място посещава и адмирал Байрон, се срещнал с неколкостотин от тези гиганти. Бележката в неговия дневник е последното писмено доказателство за съществуването им.

Означава ли това, че са измрели окончателно?