Да нарисуваш Багандат

k-1Представяме ви божествената дарба на Иван Ламбов. Но нека кажем първо кой е той.

Иван Ламбов Енчев е роден на 1 Август 1961 г. в най-стария град на нашата планета – Стара Загора (с 8000 години история, според археолозите) с увреждания по рождение – с детски церебрален паралич, глухоням. Пенсиониран е по здравословни причини. Възпитаван в къщи, той никога не е посещавал детски градини или училища. Въпреки това той е необразован, но не и неграмотен.

Познава буквите, чете някои от тях и дори пише с много усилия по няколко думи. При все това може да смята, да извършва аритметични действия с огромни числа за изключително кратко време. Той „говори“ със заобикалящите го на собствен език – с жестове, мимики, звуци, отработени с годините. Не владее езика на глухонемите.

КАК ЗАПОЧВА ДА РИСУВА?

k-2В един светъл летен ден – 12 юли 1999, Иван се събужда с чувството, че му е дадена дарба да предава послания от по-висши светове.
Така открива своето призвание.

В началото ги сънува, а по-късно става способен да изпада в състояния на блуждаене в тези невероятни, но същевременно съвсем реални според него, светли светове. Въпреки тежката си инвалидност /той трудно държи чаша с вода за да пие/,

той започва да рисува световете, които посещава.

Никога не измисля нещо сам. Чака да му бъде „казано“ отгоре какво да рисува и какви цветове да използва. Има много започнати проекти, чакащи да получи божествената зелена светлина, за да ги завърши.
Така Иван намира собствен начин да комуникира със света, говорейки ни с цветове и прекрасно подбрани нюанси.

Досега е нарисувал повече от 340 картини.

„Светове“ е първата серия от рисунки на автора. Това, което рисува, наричаме

Багандат – „благословия“ или „дар от Бога“.

k-3Това понятие съществувало в културата на древните българи, които смятали, че само достатъчно чистите духом биха могли да бъдат посредници, т.е. способни да изразят Божията благословия. Багандат са лекуващи послания от по-висши светове, които носят огромен силов заряд. Багандат е вид паралелна реалност, която не може да бъде видяна от много хора или по-скоро те са загубили способността си да я разпознават

Повечето от тези послания са предадени чрез искрящия, божествен жълт цвят и Окото – Иван непрекъснато посочва като център на възприятията си, мястото между веждите – Третото око. Възпитан от атеисти, той ни уверява отново и отново, че „Бог има“. Той ни казва, че сюжетите за картините му изникват в сънищата и вероятно е прав, защото се събужда много щастлив и въодушевен и започва на момента да рисува. Понякога рисува, когато се събуди нощем.
В много от картините си, заедно с окото, той рисува и сърце, обвито в лъчиста светлина – окото, виждащо всичко и сърцето за любов. Нашето тълкувание на неговите картини е, че те са послания за повече любов и хармония сред хората.

Някои от картините на Иван можете да видите на www.psihobg.com