Джон Кехоу: Да следваш страстите си е една от тайните на успеха

singapore_cu_john_on_stageВ последното си писмо от кореспонденцията си с издателска къща „Феникс Дизайн” авторът на бестселъра „Подсъзнанието може всичко” Джон Кехоу сподели приятните си впечатления от българските читатели в лицето на екипа на българския училищен вестник „Светилник”, който се е свързал с него, за да му зададе някои въпроси.

Ето и цялото интервю между Джон и екипа на вестник „Светилник”:

– Г-н Кехоу, бихте ли ни разказали нещо за себе си?

– Обичам да пътувам /бил съм в над 100 държави/. Обичам да се забавлявам. Обичам новите приключения, новите проекти и страстно вярвам в потенциала на хората. Посветил съм се на преследване на забавлението, приключенията и успеха и във всички тези области съм се справил отлично. Винаги съм следвал страстите си и това ме е довело до успех.

– Кога за първи път започнахте да практикувате самовнушението, за което пишете в „Подсъзнанието може всичко”?

– В рамките на първите няколко месеца от моето проучване започнах да прилагам много различни техники, които ми харесваха или изглеждаха обещаващи. Някои бяха отлични, други се оказаха по-малко полезни. Използвах себе си и собствения си живот като лакмус.

– Какво е вашето отношение към холотропната трансперсонална психотерапия /ребъртинг/ и към хипнозата?

– Смятам, че холотропната трансперсонална психотерапия /ребъртинг/ е много мощен и благотворен процес. Не харесвам наименованието „ребъртинг”, защото смятам, че представя неточно процесът като такъв. Интересното е, че много различни култури използват форми на този процес и всеки може да се възползва от неговите ефекти върху яснотата и интуицията.

Може да звучи странно, но избягвам да работя с хипноза. Може би, защото се чувствам некомфортно друг да внушава нещо на подсъзнанието ми. Предпочитам да препрограмирам подсъзнанието си сам и методите, които съм развил работят ефективно. Обаче много хора изглежда получават резултати от хипнозата, а аз винаги съм уважавал резултатите. Важното е да държите да получите резултати, без значение какъв метод или система използвате. Ако няма резултати, продължете нататък към нещо, което работи. Аз се доверявам на резултатите – за мен те са много по-реални от каквито и да било концепции и идеи.

– Казват, че преди да напишете „Подсъзнанието може всичко”, сте водил уединен живот в пещера. Вярно ли е това?

– В края на двайсетте си години напуснах града и отидох в горите, построих си колиба и прекарах три години, правейки проучване. Точно там поставих основите на системата на Силата на мисълта, която сега преподавам. Колибата ми беше изолирана и беше на двадесет минути пеша от края на един задънен път. Така, че имах абсолютното усамотение, за да върша работата си и да изучавам тайните на природата. Горе-долу веднъж седмично слизах до най-близкия град, за да поиграя билярд с приятели, просто да се размотавам или да посетя някое парти, така че не може да се каже, че не съм се виждал с никого през тези три години.

– Как ви хрумна идеята за създаване на методика за самовнушение и активиране на подсъзнанието?

– Методиката дойде чрез опити и грешки, чрез експериментиране с много различни концепции и техники. Знаех, че съм открил призванието си и се бях пристрастил към него. В определен момент моето подсъзнание започна да „навлиза в играта” и да ми предоставя информация, каквато нямаше в нито една книга. Когато изпробвах тези нови прозрения и видях, че работят, ги внедрих в системата. В онзи момент правех всичко това само заради себе си. Нямах представа, че ще започна да преподавам и да пиша книги, от които ще продам милиони копия. Правех това, защото ми беше интересно. Просто следвах страстта си, което е и една от тайните на успешния живот.

– Вярно ли е, че всичко може да се контролира само със силата на мисълта?

– „Всичко” е много общ термин и не допуска енергията на живота да поеме по своя собствен загадъчен път. Нищо не е само черно или само бяло. Животът е пълен с противоречия и изключения и с неща, които не разбираме. Силата на мисълта е средство, много мощно средство, но не е магически ключ към контролирането на събитията във Вселената.

– Ако можем да направляваме своите мисли съобразно с нашите желания, означава ли, че няма съдба? Какво мислите за съдбата?

– Ние създаваме собствената си съдба чрез мислите, които имаме, чрез изборите, които правим и чрез нашите ежедневни действия. Тези три неща разцъфват като съдба. Вие създавате вашата съдба.

– Колко време ви отне, за да постигнете хармония със себе си?

– Личностното израстване е един вечно продължаващ процес. Той никога не спира. Аз съм на 61 години и все още израствам, променям се и се преобразувам. Щеше да е ужасно, ако беше другояче. Представете си превръщането ни в просветени личности, ако нямаше какво повече да се научи или да стане. Колко скучно. Колко плашещо. За щастие, това никога няма да се случи.

– Руският професор Ернст Мулдашев твърди, че Антлантите, хора от древна цивилизация, са владеели телепатията и психическата енергия и според него те са тези, които са построили пирамидите. Вярвате ли, че древните цивилизации са притежавали дълбоко познание за психическата енергия?

– Някой от тях са я притежавали, други – не. Няма спор по въпроса дали някои древни цивилизации са имали далеч по-велико разбиране за съзнанието, отколкото нашето сега и са имали много усъвършенствана система за постигане на невероятни постижения. Всяка култура създава свои собствени пророци и пазители на мъдростта. Колкото до пирамидите – не знам как са били построени, но Древен Египет е бил една от цивилизациите, притежаващи загадъчна мъдрост.

– Как виждате бъдещето на силата на мисълта?

– Силата на мисълта може да промени планетата. Имаме потенциала да се развием във свръх-вид и тогава това, което сега изглежда необикновено, ще бъде съвсем нормално. Искрено вярвам, че следващия еволюционен скок ще бъде този на съзнанието. В момента нашата планета е изправена пред много проблеми и много от тях изглеждат нерешими, но това също може да е част от грандиозния план за нашето пробуждане. Времето на големи кризи може да способства за пробуждането на много хора, така че да достигнат потенциала си и по този начин да променят колективното съзнание. Лазерният лъч, например, действа като съгласува снопове светлинни вълни в една и съща честота. Всяка светлинна вълна вибрира с малка разлика в честотата от тази до нея. Но ако можете да накарате една десета от един процент от тези светлинни вълни да вибрират с една и съща честота, целият лъч се трансформира в мощен светлинен източник, който се превръща в лазерен лъч. Смятам, че е много вероятно и съзнанието да работи по същия начин. Ако вземем една десета от един процент от хората на планетата и ги накараме да мислят по нов могъщ начин, /ако приемем, че населението на Земята е осем милиарда, то това ще са осем милиона души/ ние ще можем да видим промяна, която ще трансформира цялото колективно съзнание. Смятах, че ще е невъзможно да се накарат всички да мислят по този нов начин, но ако е нужно само една десета от един процент да тръгнат в тази посока и да дадат най-доброто от себе си, това е постижимо. Това ми вдъхва голяма надежда. Може би някой от хората, които ще прочетат тази статия, ще е един от тях.

– Бихте ли желали да споделите нещо с нашите читатели?

– Да. Искам всеки от вас да поеме отговорност за собствения си живот и да мечтае да сътвори велики неща. Искам да ви окуража да следвате страстта си и тя ще ви отведе в посоката, в която желаете. Никога не се срамувайте от това кои сте или през какви мъки сте преминали. Вярвайте в себе си и във вашата проницателност и се доверете на един човек, който е с много години по-възрастен от вас и ви казва, че животът е едно великолепно приключение изпълнено с множество възможности да се реализирате. И накрая, бъдете верни на себе си и се уважавайте. Вярвайте на чувствата и интуицията си и никога не се страхувайте да бъдете уникални, да бъдете себе си на 100%. Направете тези неща и ще имате забавен и вълнуващ живот.

***

Тиражът на „Подсъзнанието може всичко” стана огромен за българските стандарти. Дали обаче всички онези, които са купили или прочели книгата биха имали желанието да се запознаят на живо с автора на произведението, дали биха отделили време и средства за среща с него, за това да чуят какво самият той разказва за себе си, за живота си и за собственото си развитие в тази посока.