ЕСЕННИ СЪВЕТИ ОТ АЮРВЕДА

fallПрез есента в природата, част от която е и душевно-телесното начало у човека, се засилват два елемента – вятърът и огънят. А това означава, че преди всичко трябва рязко да се ограничи употребата на кисела, люта и солена храна.

По своята същност тя е свързана с огнената стихия и употребата й може да доведе до дисбаланс в организма, което се проявява в алергични заболявания, възпалителни процеси в бъбреците и храносмилателните органи.
За сметка на това пък почетно място в менюто трябва да заемат продуктите с горчив и тръпчив вкус, противостоящи на огъня, и сладките, противостоящи на вятъра. От методите за кулинарна обработка са за предпочитане варенето и задушаването, докато пърженето трябва да се сведе до минимум.
Към сладкото източните медици отнасят не само захарта, бонбоните и зрелите плодове, но и млякото, сметаната, маслото, месото, зърнените изделия (включително хляб, макарони, каши), картофите, царевицата, гъбите.

Много добри са бобовите храни,

които, съчетавайки в себе си сладък и тръпчив вкус, помагат да се „укроти“ огънят. Същата комбинация от сладко и тръпчиво присъства в меда, който при наднормено тегло трябва напълно да замени захарта.
Заедно с това източните лечители твърдят, че огънят, сякаш за уравновесяване на околната среда, в голямо количество присъства и в месото на животните, свързани с водата. Иначе казано – във водоплаващите птици и рибата, особено морската. Следователно с тези продукти също не бива да се злоупотребява или те да се консумират с нещо, което има противостоящ на огъня горчив вкус – например зелена салата или копър. Традиционните подправки магданоз и целина се смятат за топли. Те, естествено, не могат да се изключат напълно от менюто, но и не бива да се прекалява с тях. За сметка на това пък наистина целебно действие оказват на организма през есента кимионът, ментата, шафранът.
Спанакът, тиквичките, краставиците и зелето са подходящи за всеки сезон, но по отношение на „киселите“ домати и „лютите“ репички през есента трябва да се проявява сдържаност.
От растителните масла най-подходящо е царевичното,

макар че през този сезон все пак е най-добре да се употребяват колкото се може по-малко растителни мазнини. Защото наливайки масло в огъня, ние, както се знае, го разгаряме.
От чая с лимон е желателно да се откажете до настъпването на студовете или поне да замените лимона с грейпфрут.
Въпреки разпространеното заблуждение индо-тибетската медицина не отхвърля спиртните напитки. При сухите вина вторичният вкус е кисел, а първичният – кисело-сладък. Употребата им през октомври не се забранява, но за да се отслаби огнената киселина, виното трябва да се разрежда наполовина с вода. Същото се отнася и за сладките гроздови вина.
Д-р Веселина ЕФРЕМОВА

Назаем от ИА “Блиц”