ЖЕНСКИ ПРОБЛЕМИ – ФИБРОМИОМА

При около 25-30 процента от жените се срещат доброкачествени образувания в матката – миоми и фибромиоми. Ако образуванието е малко, не расте и не притиска силно околните тъкани, можете да се опитате да се избавите от него с народни средства. Не бива обаче да се разчита само на билки – при лечението на фибромиоми и миоми е много важно да спазвате диета и да следите психическото си състояние.

ПСИХОЛОГИЯ И НАЧИН НАЖИВОТ

Причините за появата на фибромиома може да се разделят на няколко подраздела. Едно от основните места в този списък заемат причините от емоционален характер. Ако жената често нервничи, постоянно се страхува от нещо и преживява, изпитва стрес и гняв, вероятността от поява на фибромиома значително се увеличава. Емоционалните фактори на свой ред влияят върху емоционалния баланс в чувствителния женски организъм, а хормоналните нарушения могат да предизвикат появата на тумор. На всички жени, които имат “женски проблеми” със здравето, психолозите съветват да повтарят ежедневно следните фрази: “Аз се обичам и се приемам такава, каквато съм. Харесва ми да съм жена, аз съм прекрасна и привлекателна. Обичам себе си и своето тяло. Радвам се на своята женственост и и се наслаждавам”.

Особено силно влияние върху здравето на момичето и жената оказват “женските проблеми” – неприемането на самата себе си като жена, отрицанието на своето женско начало, страхът да изпиташ емоционална болка при общуване с противоположния пол. Особено внимателно трябва да се отнасят към себе си тези жени, които вече са имали негативен опит с мъжете и не могат да забравят тази болка. Ако мъж ви е нанесъл удар по вашето женско “Аз”, а вие вътрешно сте се съгласили с него и сте възприели мислите му като свои, затвърдили сте ги в себе си, напълно вероятно е да се появят проблеми в женската полова сфера. За по-скорошното избавяне от всякакви женски болести повтаряйте всеки ден думите: “Аз изхвърлям своето минало, оставям в него своята болка и вървя напред с радост и любов към себе си и света. Аз съм спокойна, щастлива и доволна от себе си. В живота си създавам само добри неща и гледам на света с любов”.

За здравето на всяка жена е много важен хармоничният и редовен полов живот. Пълноценните отношения с противоположния пол даряват както психологически комфорт и усещане за своята “нужност”, пълноценност, така и нормализират хормоналния фон. Важен момент е, че фибромиомата може да бъде провокирана от застой на кръв в органите на малкия таз, а редовния полов живот успешно решава този проблем. За профилактика на застоя също така е важно редовно да се разхождате, активно движейки се на чист въздух, а също и плуването, което способства за укрепването на органите в малкия таз и за добро кръвообращение в женските органи.

* При запек провеждайте курс масаж в продължение на няколко дни поред, като всеки ден масажирате на гладно корема си по 3-5 минути. С три свити пръста на двете ръце разтривайте областта на сигмовидното черво, което е разположено надолу по пъпа вляво. След това правете точков масаж. Натискайте върху точките, които се намират вляво, надолу и нагоре от пъпа – на разстояние 1,5 см от него. Масажирайте всичките 4 точки поред.
* Ако причината за запека е нервно напрежение, масажирайте и областта над горните ъгли на лопатките. Ако опипате цялата тази област и откриете там болезнени точки, масажирайте ги по 3-5 минути /над всяка лопатка/. Тези точки свалят нервното напрежение.

АКО ИМАТЕ КРЪВОТЕЧЕНИЕ

* Ако имате фибромиома и месечният ви цикъл е твърде продължителен, опитайте да спрете кръвотечението, но ако кръвта тече твърде интензивно или след няколко дни кръвотечението не минава, потърсете лекарска помощ. Кората от градинска вишна е подходяща, за да намали кръвотечението, предизвикано от образуванието. Най-добре е да се ползва кора от северната страна на дървото, но помнете, че този метод силно травмира дървото. Трябва да направите разрез в долната част на ствола. Ширината на разреза върху ствола трябва да е около 3 см. Свалете кората с движение отдолу нагоре. Залейте с.л. от надребнената кора с 0,5 л вряла вода и оставете да кисне. Изпийте всичката запарка през деня, а на следващия ден повторете същото.
* Ако след появата на фибромиома менструацията е станала по-продължителна, смесете по 1 суп. лъж. листа от коприва и кора от зърнастец. Оставете да ври с 500 мл вода пет минути и после да кисне 20 минути, а след това прецедете. Пийте по 150 мл от отварата сутрин и вечер, но само по време на мензис.
* През пролетта съберете корени на двугодишен репей, старателно ги измийте с четка, нарежете го на дребно и ги изсушете на течение, но на сенчица, без достъп на преки слънчеви лъчи. Когато надребнените корени изсъхнат, счукайте ги в хаванче. Вземете 1 ч.л. от тази маса корени и ги залейте с 2 чаши вряла вода в термос. Оставете да кисне 12 часа, след това прецедете. При фибромиома взимайте по 100 мл от отварата 4 пъти дневно в продължение на 1 месец. След това направете почивка 10 дни и повторете курса, като продължавате да пиете от отварата до оздравяване. Тази рецепта е подходяща и да се избавите от кръвотечението, предизвикано от фибромиомата.

Пригответе следните растения: пролетен адонис, планинска арника, цвят от невен, коприва и овчарска торбичка. Вземете по 1 с.л. от всеки от тези компоненти, разбъркайте всичко и залейте с 1 л вряла вода. Оставете сместа да кисне до изстиването и, прецедете и пийте по половин чаша от отварата 3 пъти дневно след хранне. Това не само спира кръвотечението, но и при продължителен курс помага за излекуването на фибромиомата.

С КАКВО СЕ ЛЕКУВА?

* Ако фибромиомата е малка и не предизвиква силни кръвотечения или затрудняване на уринирането, можете да опитате да намалите размера й или дори напълно да се отървете от нея с помощта на фитотерапия и на други народни средства. Но ако сте се заели да се лекувате с билки, внимателно следете състоянието си и редовно се изследвайте при гинеколог, за да разберете какво е състоянието на образуванието. Ходете на преглед поне един път годишно, а лечението на фибромиомата провеждайте на курсове без да го зарязвате.
* Вземете 1 кг орехи и ги почистете от черупката и преградките. Можете да изядете орехите /но не повече от 100 г дневно/, а всички отпадъчни продукти от тях ползвайте за лечение на фибромиомата. Черупките и преградките залейте с 0,5 л водка и ги оставете да киснат на тъмно 10 денонощия. Пийте по 1 суп. лъж. от тази тинктура 3 пъти дневно след ядене в продължение на 4 седмици.
* Смесете в равни количества равнец /заедно с листата и съцветията/ и листа от коприва. Надробете всичко и добре го разбъркайте. 1 суп. лъж. от сместа залейте с чаша вряла вода и оставете да кисне 1,5 – 2 часа, като преди това добре го завиете. Пийте от отварата по половин чаша 3 пъти дневно 1 час преди ядене. За постигане на по-силен ефект от лечението ползвайте листата от равнец, събрани през пролетта, а цветовете от него събирайте през лятото.
* Смесете 5 части листа от горска ягода, по 2 части жълт кантарион, цветчета невен, кора от зърнастец, дяволска уста, цвят от лайка и по 1 част риган и коприва. 2 с.л. от сместа залейте с 1 л вряла вода и оставете да кисне 10 ч. в термос. При фиброма на матката взимайте по 100 мл от отварата 2 пъти дневно продължително време с почивка по време на мензис.

При фиброма на матката и възпалителен процес се ползва лист от червено зеле. Няколко листа се попарват с вряла вода, правят им се по няколко разреза, за да може зелето да пусне сок и след това се слагат едно върху друго. Повърхността на зелевото “вързопче” се маже с 1 ч.л. мед. Пъхнете тези листа във влагалището си преди лягане. Проведете курс от 10-15 процедури. След половин година повторете цикъла.