ИВАН ПЕТЪРНИШКИ: огромна част от болните искат да са болни

ivan-petyrnishkiИван Петърнишки e роден в Плевен през 1967 г. В края на 1996 г. година заминава за Австралия и започва обучението си в различни техники и подходи на енергийна терапия. Сертифициран е в NLP (Невро-лингвистично програмиране), рейки, хипнотерапия, методът на Силва за контрол на ума, АBC (Adavanced Biostructural Corection), Psych – K (Психо-Kинезилогия). През 2006 г. година се връща в България, за да популяризира ТЕС.
Интересува се от алтернативна медицина, методи за усъвършенстване на личността и безлекарствени подходи за лечение. През последните 24 години е изучил и изпитал върху себе си много различни системи за подобряване на здравето, включително диети, различни форми на гладуване, мануални терапии, хипноза, визуализация и самовнушение, йога, рейки и енергийно-меридианни терапии.
Това, в което винаги е вярвал Иван Петърнишки, е, че „Духът властва над Материята“.

Техниката за емоционална свобода дава резултат при всички болести и проблеми

– Какво представлява Техниката за емоционална свобода/ТЕС/?

– Това е революционна нова техника за личностно усъвършенстване и подобряване на здравето. Революционните, отличителни черти при нея са три:

* Работи се с емоции;
* Комбинира източни подходи на работа с енергийни меридиани със западни подходи в психологията и Невро-Лингвистичното Програмиране;
* Елиминира Психологичните обрати – т.е. конфликтите между съзнателно желание и подсъзнателен саботаж за изпълнението на това желание.

– Как работи този метод?

– Тя е основана на твърдението, че „Причина за Всички Негативни Емоции е Дисбаланс на Енергийните Потоци в Тялото“.
ТЕС премахва умствените, емоционалните и физическите пречки за правилното протичане на енергията на клетъчно ниво,

което позволява организма да възстанови състоянието си на Енергиен Баланс, да се самолекува и да действа на Оптимално Ниво. Това се постига, чрез стимулиране на специфични точки на лицето и тялото с пръстите на ръцете, докато човек е настроен мисловно и емоционално на проблема, който желае да елиминира.

– При кои болести техниката дава резултат и доколко траен е той?

– Смело мога да кажа –

при ВСИЧКИ болести и проблеми от всякакъв характер. Резултатите са трайни.

В смисъл – ако сте си порязал пръста и раната заздравее резултата е траен до момента в който не го порежете отново. Същото важи и за ТЕС, както и за всеки друг лечебен метод. Хубавото при ТЕС е, че се научавате как да не се „порязвате” отново. Т.е. как да не допускате нова поява не само на конкретната болест, а на болест изобщо.

– Вие твърдите, че с тази техника човек може да се излекува дори от болести, смятани за нелечими от традиционната медицина, като например рак, Паркинсон, диабет. Вие давате надежда на много хора, но можете ли да гарантирате 100%, че с ТЕС човек може да се отърве от всяка болест?

– Първо в живота 100% гаранция има само за едно нещо и то е смъртта. Нищо друго не може да бъде гарантирано 100%. Особено пък от един човек (в случая аз) за някой друг.

С ТЕС не се лекуват отделни болести, а цялата личност.

ТЕС е само средство, а как ще бъде използвано то, докога и с какъв успех зависи от конкретната личност. Това е много важно да се разбере. Този въпрос много често се задава и то винаги с неправилна конотация. Задава се по този начин, поради определени модели на мислене, наложени на хората от традиционната медицина. А именно, че има едно лекарство за една болест, а за друга има различно лекарство. В този вариант се изключва ролята на пациента в собственото му излекуване и цялата надежда и разочарование впоследствие падат върху лекарството, метода, техниката, лекаря, терапевта, диагнозата и т.н. Т.е. все върху неща извън пациента. Това е удобен и за пациентите, и за медиците модел на мислене, защото освобождава и двете страни от отговорност. Винаги всеки може да вини някой друг или нещо друго, но не и да потърси в себе си причините за собствените си проблеми.

ТЕС само на повърхността е техника за самолечение. Ако човек започне да я използва редовно, тя отваря вратите към дебрите на подсъзнанието и води до промяна на светогледа на личността, себепознание, приемане на отговорност за собствената съдба и осъзнаване на неподозираните сили и възможности, скрити в 96-те неизползвани от нас процента мозък.

Да ме питате дали с ТЕС човек може да излекува това или онова е все едно да ме питате: „Може ли човек с този ЧУК да забие различни видове пирони?” Отговорът е: „Да, може!”

Но мога ли аз или някой друг да гарантира, че конкретен човек или всеки човек ще се справи със задачата по забиването на пироните? Не, никой не може да гарантира. Всичко зависи от човека и това как той използва средството – чука. Може ли, човек да забие пирон и без чук? – Разбира се!

Но ще му е по-трудно, по-болезнено (може и да се нарани допълнително в процеса) и ще му отнеме повече време. А също и много по-вероятно е да се откаже изобщо да се опитва.

Приложението на ТЕС не е по-трудно от използването на чук за средния човек. Проблемът на повечето хора, че те са по-склонни да повярват, че могат сами да се научат как да използват чук, отколкото да се справят с приложението на ТЕС. И това е така, защото са виждали много хора да използват чук и вероятно никой, който използва ТЕС.

Т.е. за тях използването на чука е фасулска работа, защото масата го прави. ТЕС е нещо ново и непознато. А непознатото плаши.

ТЕС не е панацея. ТЕС не е единственият начин.

ТЕС е по-лесна за научаване и приложение, универсална е (може да се прилага за всичко и то по един и същ начин), дава по-бързи и без негативни странични ефекти резултати от всеки друг метод за въздействие върху личността който аз познавам до момента.

С нея се постигат бързи резултати, което мотивира човек да продължава да я използва повече от хиляди страници убеждения и хвалби. Просто трябва да се прилага.

– Какви хора идват при вас за помощ?
– Всякакви. Това, което ги обединява, е, че са отчаяни от традиционната медицина. И че търсят алтернативи. Интересно е също, че голяма част от хората, които се свързват с мен, търсят начини да помогнат на свои близки. Т.е отново се сблъскваме с един феномен, а именно,

не болният търси начини да се излекува, а някой друг иска да му помогне.

Като същевременно този, дето иска да му помогне, не търси помощ за собствените си проблеми, а за нечии чужди. Пак стигаме до наложения ни модел на мислене, в който някой друг или нещо друго трябва да се намеси и да ни спаси. Всичко и всеки друг, но не и самите ние да спасим себе си.

Моята практика показва, че всъщност

огромна част от болните искат да са болни.

Някои го осъзнават, други самосаботират лечението си подсъзнателно, но всички, които са хронично болни, сами поддържат болестта си. Т.е. извличат от нея някакви ползи, от които съзнателно или подсъзнателно не желаят да се откажат. Това са т.нар. вторични ползи, които са основата на психологичните обрати.

Според мен нашето общество в голямата си част (над 90%) боледува от две болести:

* МЪРЗЕЛ;
* Нежелание за поемане на ОТГОВОРНОСТ за собствената си съдба.

Все друг ни е виновен за положението и винаги друг трябва да се промени. Никога самите ние. Ние винаги сме жертви на обстоятелствата, политиците, съдбата, гените и какво ли още не.

– Колко струва лично посещение при вас?

– Няма да уточнявам цифри. Само ще кажа, че не е евтино. Не работя с всеки. Но пък съм единственият, доколкото знам, който гарантира резултати. Т.е., ако няма облекчаване на симптомите или пълно изчезване на проблема, връщам парите.

Също така, аз вярвам, че е по-добре да научиш гладния да си намира сам храна, отколкото просто да го нахраниш.

Аз работя само с хора, които имат желанието сами да участват в процеса на промяната и работя с тях така, че те да са способни накрая сами да се справят с проблемите си в бъдеще, а не да зависят от мен.

Аз насочвам по пътя желаещите, но отказвам да ги нося на гръб.

След всичко казано до тук, искам да уточня, че моята идея с написването на книгата ми за ТЕС и със създаването на сайта, не бе да рекламирам себе си или да доказвам колко много знам, мога и колко съм велик, а да дам на хората информация за тази техника, с която могат да си помогнат сами.

Информацията, изложена в книгата ми „Техника за Емоционална Свобода“, е напълно достатъчна за над 80% от хората сами да прилагат успешно техниката и да се избавят от всевъзможни болести и проблеми. Това, което се изисква, не е вяра в техниката, а желание и упоритост.

Пак повтарям, повечето читатели само с информацията в книгата ми могат абсолютно сами да се излекуват и променят живота си в желаната посока.

Нека не се страхуват, че може да направят нещо неправилно. С ТЕС не могат да си навредят, нито могат да навредят на някой друг или да го манипулират против желанието му.

Примери на хора в България, които вече сами успешно са използвали ТЕС, могат да се прочетат във форума на сайта ми (www.emozdrave.info/forum).

– Кажете нещо на тези читатели, които няма да повярват в резултатността на Техниката за емоционална свобода…

– Всеки има право да прави с живота си каквото пожелае. Включително да е здрав или да боледува, да вярва или не, да направи нещо за себе си или да чака друг да го спаси. Тези, дето се заемат със себе си и не се отказват, се оправят, тези, дето чакат друг да ги оправи, обикновено биват оправяни (в преносния смисъл на думата).

Изборът е свободен. Ако, обаче, никога не пробваш, никога няма да знаеш какво би било. Можеш само да спекулираш. А иначе съзнанието е страхотен инструмент за оправдания. То винаги и за всичко ги намира.

Ще завърша с две поговорки:

Независимо дали мислиш, че можеш или не, ти обикновено си прав.

Едни търсят начини, други оправдания. Всички намират това, което търсят.

В повечето случаи намирането на начини е по продължителен и труден процес от намирането на оправдания. Свързан е с риск. Но за сметка на това и наградите за търсещия накрая са по-големи.