ИЗЦЕЛЕНИЕ ЧРЕЗ ФЪН ШУЙ В ДОМА

Хармонията, здравето, успехите на семейството зависят от оформянето на жилищното пространство в съответствие с природните стихии – това са изискванията на китайската наука фъншуй.

Тя е тясно свързана и с принципите на китайската медицина, а по-точно с учението за протичането на енергията Ци, за баланса между женското и мъжкото начало Ин и Ян и принципа на петте първоелемента: Земя, Въздух, Метал, Огън и Вода.

Ци е универсалната жизнена сила, която присъства във всичко живо. Възниква там, където присъства хармонията, протича през жилището подобно на спокоен ручей. Но такова съвършенство се среща твърде рядко. Обикновено разпространението на Ци се възпрепятства от разположението на помещенията, струпването на мебели, техния цвят, стил. Всички тези фактори влияят върху атмосферата в дома и определят доколко уютно се чувстват неговите обитатели.

Учението фъншуй дава препоръки за преодоляване и коригиране на неблагоприятните енергийни условия в жилището, за връщане на потоците Ци към естествените им параметри. За целта се ползват методи, които действат като енергийни магнити – привличат енергията към зони, в които тя е в недостатъчно количество или отсъства.

Мощни лечителни средства за енергетиката на жилището са цветята в саксии.

Много е важно те да са здрави и силни, за тях да се полагат грижи с много любов – тогава те се отблагодаряват като насищат пространството с целителна енергия. Важно е да се знае, че растенията с кръгли листа са носители на спокойната енергия Ин, а с остри – на активната енергия Ян. Затова растения с остри листа не бива да се отглеждат в спалнята – ще провокират проблеми със съня, а с кръгли не бива да се разполагат близо до работното място – творческият прозорец ще бъде затворен и няма да ви спори. От значение е също, че

растенията, които дават цвят, отделят повече енергия.

Носители на Ци са и цветята във ваза. Добре е винаги вкъщи да присъства свеж букет. Увехналите цветя е необходимо веднага да се изхвърлят. Тъй като сухите цветя на практика са растителни мумии, присъствието им в дома трябва да бъде ограничено.

Следващият фактор за продуциране на Ци е осветлението. Светлината според фъншуй е символ на живота. Ярката светлина стимулира творческия процес и е подходяща за работната зона, за кухнята. Приглушената светлина действа отпускащо – в дневната или спалнята помага за придобиване на спокойствие. Естественият огън е пряк източник на Ци, може да се получи чрез запалване на свещи.

За хармонията на жилището помага и водата.

Много е важно да се поддържа влажност на въздуха в помещенията, защото сухият въздух активизира разпространението на бактериите. Тъй като според фъншуй водата е символ на богатството и изобилието, добре е в жилището да има малък фонтан, аквариум и овлажнител на въздуха.

Скъпоценните камъни и минерали от древни времена са ползвани с лечебни цели. С пълно право те могат да бъдат наречени миниатюрни енергийни складове, които привличат и засилват Ци, а и преобразуват отрицателната енергия Ша в положителна. Например ако вратата на стаята се намира срещу прозореца, е налице “енергиен разстрел” на продължително намиращия се между тях човек. Проблемът се разрешава с поставяне на планински кристал на прозореца.

Огледалата

са сред най-често ползваните средства на фъншуй. Те стабилизират енергийния баланс, привличат Ци, възстановяват енергийните потоци, които са блокирани от врати и стени.

Позитивната енергия в жилището се стимулира и от фотографии, картини и детски рисунки. Техните сюжети трябва да внушават приятни чувства.

ЦВЕТОВЕТЕ

При избор на преобладаващи цветове трябва да се има предвид, че червеният стимулира потока на жизнена енергия, активизира реакциите и умствената дейност, жълтият се асоциира с изобилието, радостта, синият създава усещане за независимост, прохлада, зеленият се свързва с природата, обновлението, напредъка, белият е носител на чистота, добродетелност, свежест, искреност.

Тъй като обонянието е свързано с едни от най-рано оформилите се дялове на мозъка, присъствието на ароматите в жилището

е много важно. Например ароматът на босилек ободрява, лекува главоболие, на кедър – разсейва страховете, на евкалипт – намалява психическото напрежение, на лимон – повишава настроението, премахва умората, на мента – избистря мисълта.

Ако енергията Ци присъства в достатъчно количество в дома и потоците й са равномерно разпределени, дори при заболяване на някой от обитателите, оздравителният процес ще бъде бърз и успешен, защото организмът ще има сили самостоятелно да се справи с възникналия здравословен проблем.