ИНТИМНО – ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ

Еректилната дисфункция е често срещано заболяване сред мъжете над 40 годишна възраст

Една от основните причини за нейното възникване се дължи на структурни промени на съдовете, предизвикани от атеросклеротични отлагания, които кръвоснабдяват кавернозните тела на пениса.

Еректилната дисфункция /ЕД/ може да се приема за ранен признак на съдово увреждане при конкретния пациент и трябва да насочва неговия лекар към активно търсене и по-агресивно управление на “тихите” сърдечносъдови рискови фактори.

Освен че често е симптом на неоткрито съдово заболяване, ЕД има и още няколко други важни страни:

* повечето мъже са по-загрижени за настоящите си сексуални нарушения, отколкото за потенциалния риск да получат миокарден инфаркт или инсулт
* ЕД се свързва с депресия, а понякога и със суисидни наклонности /мисли за самоубийство/, вероятно поради нарушения комфорт на личността
* ЕД нарушава хармонията на взаимоотношенията с партньора
* ЕД е физическо състояние, което обикновено не се споделя и не се обсъжда с лекаря, освен ако той не попита внимателно за него
* ЕД е важен проблем за пациентите и те ЖЕЛАЯТ той да бъде разрешен.

Въвеждането на фосфодиестеразните инхибитори в медицинската практика рязко подобри ефективността при лечението на еректилната дисфункция. Първият препарат от този клас е Sildenafil citrate.

В заключение

Еректилната дисфункция при мъжете не трябва да бъде пренебрегвана. Тя е сигнал за сериозни, но често безсимптомни състояния – мислете за тази връзка и активно търсете “скрит” съдов проблем!

Еректилната дисфункция влошава качеството на живот и нарушава хармонията на интимните взаимоотношения – тя води до депресия и повишава ранимостта на личността поради нарушените сексуални функции.

Любов, секс и здраве са силно свързани. Поради това еректилната дисфункция е зов на организма за помощ. Потърсете я!