КАК ПОМНИМ?

Британски учени наблюдавали процеса на работа на паметта с помощта на медицински скенер. Учените твърдят, че за първи път успели да разберат , какво именно става в главния мозък в момента на процеса на мислене, предава CyberSecurity.ru.

Специалистите твърдят, че досега мисловният процес е бил понятен само на теория, сега е фиксиран и на практика.

Хипокампусът, тази част от мозъка, често наричана вътрешна памет, позволява на изследователите да видят как определени данни се съхраняват в мозъка и при необходимост се извличат там. Учените изучавали хипокампуса на четирима доброволци, на които изпращали виртуални триизмерни изображения. Когато хората за първи път видели изображенията, то тогава работели едни части на мозъка, тоест протичал процес на запис на информацията, по-нататък се включвали и други, и така ставало разчитането на данните.

Невролозите от Университетския колеж в Лондон твърдят, че особено активни били невроните на хипокампуса, когато човек се придвижвал по неизвестна виртуална местност. Според тях, процесът на работата на паметтта може да се проследи дори чрез кръвобращението в главния мозък – когато човек за първи път види нещо, започва приток на кръв към предната част на мозъка, когато обектът трябва да се „достави от паметта” – нахлува кръв в задната част на мозъка.

„Ние си зададохме въпроса, може ли по някакъв начин да фиксираме активността на отделни части на главния мозък, когато човек мисли? Удивително, но чрез изследването на мозъчната активност, ние можем да кажем къде именно във виртуалните стаи са се намирали изследваните. Едни или други участъци на мозъка „издават доброволците”. Като наблюдаваме активността на десетки хиляди неврони, ние можем визуално да определим флуктуациите”, твърди професорката от Лондонския Университетски колеж Еленор Макгуайър.

Но все пак специалистите твърдят, че още е много далечен моментът, когато въз основа на анализа на мозъчната активност може безпогрешно да се каже за какво мисли даден човек.