КРАСИМИР КУРТЕВ: В БЪЛГАРИЯ ИМА БУМ НА “ЛЕЧИТЕЛИ” С КРИСТАЛИ

Здравейте приятели!

Днес е началото на нови успехи в нашето ежедневие…

Всеки си има свой недостатък, проблем или тайна…

Ето и моята история. На 2 годинки ме водят на доктор, както и много други дечица, бият ни ваксинка против едра шарка, но нещо страшно се обърква след това…

Много дечица остават недъгави, с увреждания от непроверената индийска ваксина. Доколкото знам, докторът се е самоубил, но последствията са стрaшни…!
Единственият ми недостакък бе увреденият ми слух: с едното ухо чувам само 70%. Другото е с умъртвени нервни канали…

От 10 години съм далеч от родината, но каква e моята изненада и радост, когато миналото лято случайно попадам в сайта на г-н Куртев – страхотен литотерапевт!
Реших да посетя скъпите ми родители и така по пътя за Пловдив майка ми имаше час за гинеколог в София. Докато я чаках на около петдесетина метра от сградата, нейна приятелка, която ни придружаваше, излезе и настойчиво ме повика…
Влизам в кабинета и ме посреща страшно приветлив, надарен от бога човек. Почувствал присъствието ми, казал на майка да дойда…
Само с едно движение на ръцете си г-н Куртев на минимално разстояние от главата до петите ми откри всичките ми проблеми, които знаех, но и тези, за които нямах подозрение… Увреждането на слуха ми е резултат от задушаване и подаване на повече кислород при раждането ми и медикаменти, които е употребила майка ми, докато съм била в утробата й.
Останах потресена и изненадена от думите му!

Той ми препоръча кристал турмалин, който поставям под глухото ухо всяка вечер… Макар и да не го прилагах редовно, открих, че слуховият апарат, който нося на 70% здравото ухо не ми e нужен всеки път.
Най-голямата радост и изненада, след толкова неуспешни опити и ходения по екстрасенси, дойде днес: за първи път чувам глухи звуци от „замрялото“ ухо!

Г-н Куртев с радост помага на всеки нуждаещ се от помощ, при това, освен литотерапевт, той е невероятен езотерик!
Петя Младенова – Загреб

ОЩЕ ЗА ЛИТОТЕРАПИЯТА ЧЕТЕТЕ В ИНТЕРВЮТО С КРАСИМИР КУРТЕВ

КРАСИМИР КУРТЕВ: В БЪЛГАРИЯ ИМА БУМ НА “ЛЕЧИТЕЛИ” С КРИСТАЛИ

– Господин Куртев през последните шест месеца изникнаха много лечители, гадатели и др., които работят с минерали и кристали. Как ще коментирате това?

– Според мен това е

поредният бум и писък на модата да се представяш за литотерапевт –

лечител с минерали и кристали. За съжаление “езотеричният пазар” се разширява все повече и повече чрез инфантилни предложения, като например лечение, гадания и предсказания с камъни. Тон за песен дадоха псевдоастролози, които се изявяват в медийното и интернет пространства, определяйки кой камък ще ни направи щастливи и богати. За мен това е кощунство с тези Божии дарове. Има единен европейски зодиакален списък, но забележете, там камъните са поставени по групи от дузина, че и повече.

– Искате да кажете, че няма строго определен камък за даден зодиак?

– Разбира се, че няма такъв. Както знаете всяка зодия си има своя асцедент, който се изчислява на база дата, година и час на раждане. След което се изчисляват основен минерал за зодиакалния знак, заместващи минерали и съпътстващи минерали. След това идва ред на даденото заболяване, а то е строго индивидуално при лечебен процес. Медикаментът аналгин действа различно при всеки индивид, така е и с минералите. Друго, за да работиш с минерали и кристали, трябва да имаш диагноза, поставена от лекар, после да преминеш през определен меридиан, който обхваща групи от органи и прочие.

Това е наука, а не статийка от жълт вестник.

И още, пазарът е залят със синтетика. Колкото един минерал или кристал е третиран /шлифован/, толкова неговата сила на въздействие спада. Искате кехлибар, но той е пресован. На световния пазар грам тюркоаз струва 25 -30 евро, как така се продават неща от по 5 лв.?!

Когато търсите даден минерал или кристал, то не бижутер, а геолог ще ви даде точна и изчерпателна информация за определен минерал или кристал.

Малцина знаят, че металите произхождат от минерали. Че не всеки камък се поставя в злато или в сребро и т.н.

Има и нещо интересно, което искам да споделя с вас, иде реч за иконите. Те не са предназначени за религиозен ритуал, а с лечебна цел.

Но има едно голямо НО, става дума за истинските оригиналните икони, всички те са с вградени по специален ред скъпоценни камъни, а не тези, които виждам по домове, автомобили и чанти.

Когато съзерцавате една такава икона, тя балансира и хармонизира дадени чакри, но за съжаление такива са скрити от нас, земните хора, а ни се предлагат фотоси или рисунки без никаква лечебна стойност .

– Как се повлияват магиите чрез минерали, като аметист например?

– Удачен въпрос за аметиста. Имам доста клиенти, които са били при “минерало вълшебници “ и същите премахвали всички магии с аметист и розов кварц. Да, премахват се различни видове блокади чрез група от минерали и кристали, както и от структурирана вода или тинктура. Но експертът трябва да има познания както в медицината, така и перфектно да владее всичко за чакрите.

Имах следния случай: При мен пристига човек, който след нееднократни сеанси при “лечител” е вече хипертоник. Въпросният е струпвал червени камъни от групата на рубелита – рубин, гранат, в резултат на което клиентът ми има завишено артериално налягане. Било му казано, че има магия и затова се налагало “червената магия” да бъде премахната от червени камъни…

Ако вземем например змеевик /руски серпентин/, който има изключително въздействие при предразположените към определени заболявания, то трябва да се знае, къде да се положи.

В езотеричните ритуали с минерали и кристали за премахване на негативните блокади е необходима вещина относно разположението на камъните около тялото или в стаята. Тоест, опираме до други науки Фънг Шуй или Аюверда. Ако пък се занимаваме с Рейки, то трябва да се знае дължината на даден минерален лъч.

Естествено, аз няма да дам и опиша тук кое и как, защото вероятността от спекулации е огромна. Затова ще помоля читателите на вестник “Психо” да не подхождат леконравно към гръмки обяви за лечение и премахване на блокади чрез минерали, и кристали.

– И все пак ще дадете ли макар и малка информация за минералите?

– Предлагам на читателите ценна информация /доказана/, която да осветли познанията им кой камък към коя група придналежи. Така ще придобиете представа кои са скъпоценни, полускъпоценни и други камъни.
Според най-новата и най-пълната класификация, скъпоценните камъни се разделят на 3 големи групи: ювелирни, ювелирно-декоративни и декоративни скъпоценни камъни.
Група А. Ювелирни скъпоценни камъни
І клас – ювелирни скъпоценни камъни с най-висока стойност, т.е. от І-ви ред. Включва диамант, рубин, смарагд, син сапфир и естествени бисери. Това са най-високо ценените и най-скъпите скъпоценни камъни. Цената на 1 карат (200 мг) може да достигне до 2000$, а уникалните им образци обикновено се разглеждат като национално богатство.
ІІ клас – ювелирни скъпоценни камъни от ІІ-ри ред: александрит, сапфир (оранжев-патпараджа, зелен, виолетов), благороден черен опал, благороден жадеит (жад-империал). Стойността на тези камъни е между 600 – 1500 $ за карат.
ІІІ клас – ювелирни скъпоценни камъни от ІІІ-ти ред: демантоид, благороден шпинел, благороден опал, аквамарини, топаз, родолити, турмалин. Цената на тези скъпоценни камъни е от порядъка на 300 $ за карат.
ІV клас- ювелирни скъпоценни камъни от ІV-ти ред: хризолити, циркон, жълт, зелен и розов берил, кунцит, тюркоаз, аметист, пироп, алмандин, лунен камък (адулар), слънчев камък (фериортоклаз), хризопраз, цитрин. Цената на тези камъни достига 80-100$ за карат.
Група Б. Ювелирно-декоративни скъпоценни камъни
І клас – ювелирно-декоративни скъпоценни камъни от І-ви ред: лазурит, жадеит, нефрит, малахит, чароит, кехлибар, кварц – безцветен и опушен. Стойността на посочените камъни се определя на 30-150$ за 1 килограм.
ІІ клас – ювелирно-декоративни скъпоценни камъни от ІІ-ри ред: ахат, амазонит, хематит-кървавик, родонит, непрозрачни иризиращи фелдшпати (беломорит), иризиращ обсидиан, епидотгранатови и везувианови родонгити. Цената на отделните камъни от този клас се изчислява на 1-15$ и повече за 1 килограм.
Група В. Декоративни скъпоценни камъни
Към тази група се отнасят следните минерални агрегати и минерали: ясписи, мраморен оникс, обсидиан, гагат, вкаменено дърво, лиственик, кремък с пъстра окраска и концентричен зонален или ивичест рисунък на цвета, графичен пегматит, флуорит, авантюрин, селенит, агалматолит, цветен мрамор и др. Стойността на посочените камъни варира от 100 до 1000-1500$ за 1 тон суровина. Крупните монолити се употребяват за облицовка на здания или строеж на паметници и по същество трябва да се отнасят към облицовъчните камъни.
Т.нар облицовъчни строителни камъни са отделна група, към която се отнасят предимно скали с особени физико-механични и химични свойства (здравина, твърдост, монолитност, устойчивост или дълговечност и др.) и различно в сравнение със скъпоценните камъни приложение. Тези камъни се поддават на рязане и след полировка показват красива и устойчива окраска. В основната си част обаче те нямат качествата и стойността на скъпоценните камъни. Отнасят се към строителните материали.
Съществено е да се знае, че рязка граница между отделните групи и класове не може да се постави. В зависимост от нарастването или понижаването на интереса към даден скъпоценен камък, той може да се “издигне” или “смъкне” в йерархията на елита на минералния свят. Може да се получи дори ситуация, при която камъни, макар и принадлежащи по принцип към първия клас на ювелирните скъпоценните камъни, но отличаващи се с некрасива или неравномерна окраска, или поради наличието на други дефекти, да се оценяват по-ниско и дори под равнището на минерали, които се отнасят към ІІ-рия клас. И обратно, особено красиви камъни от ІІ-ри клас на скъпоценните камъни да се приравняват към ценящите се с един порядък по-високо минерали от техния І-ви клас.
Обсъжданата класификация включва само най-важните скъпоценни камъни и не изчерпва списъка на всички известни днес скъпоценни камъни. Класификацията, обаче дава възможност в нея да намерят своето място и периодично постъпващите на пазара по-малко познати, нови и редки скъпоценни камъни. Поради това, че тези минерали са все още недостатъчно популярни и се нуждаят от известна реклама, според качествата им е отредено място в последните класове на всяка от трите отделни големи групи на ювелирните, ювелирно-декоративните и декоративните скъпоценни камъни.

Ще допълня само, че цените се изменят спрямо търсенето и предлагането.