Как Слънцето ще промени Земята?

sunКак Слънцето ще промени  Земята?Предстоящите четири-пет години се очаква да бъдат много горещи

Слънцето ще затрудни живота на високо-технологично устроените държави през следващите 5 години. И НАСА, и българските учени прогнозират, че звездата в центъра на Слънчевата система навлиза в нов цикъл на повишена активност.
Какво всъщност ще се случи през 2013 година у нас, разказва репортерът на бТВ Теодора Енчева.
Учените по цял свят напразно чакаха през последните няколко години да настъпи традиционното циклично усилване на слънчевата активност, но първоначалните им данни ги подведоха.
Предстоящите четири-пет години от общо 11, колкото е един слънчев цикъл, ще бъдат много горещи. Това показват последните наблюдения на НАСА.
Учените са сигурни, че промяната в температурата в конкретен град или държава на Земята, зависи от промените със Слънцето, но не пряко, а по принцип. Заради най-голямата звезда в слънчевата система, животът на хората може рязко, коренно и опасно и да се промени.
„Вследствие на по-високата слънчева активност, ще има по-голям брой магнитни бури. Те въздействат на точността на приемниците. Джипиесите започват да отчитат с голяма грешка действителното положение за самолети и кораби за тяхното действително място“, каза проф. д-р Цветан Дачев, директор на Института по слънчево-земни въздействия към БАН.
До 2013 година има голям риск от изтичането на нефт от далекопроводите, например.
„Токовете, които текат в тези дълги тръби, стават по-големи и съответно корозията е по-голяма и води до по-чести аварии“, подчертава проф. Дачев.
За да изучават Слънцето, българските учени изобретиха 98-грамов уред, който сега се намира в орбитата на Луната.
Този и още четири уреда ще позволят прогнозите за бъдещето на живота на Земята, да бъдат по-пълни и по-точни. Кога – престои да видим.

Информация на бТВ