Как се премахват уроки на дете?

Чете се на една свещ, която след това трябва да се отнесе далеч от дома.

„Както в този огън всичко изгаря, така и ти, раб Божий (името), да не боледуваш и да не страдаш, да не познаеш никакви уроки, да си здрав и дълголетен.

Свети Дух. Амин.“

Следващото заклинание се чете над вода (най-добре светена, която може да се приготви предварително и да се пази за подобен случай). Преди това над водата се прочита веднъж молитвата „Отче наш“. При необходимост може да се проведе лечение и след залез слънце, но на сутринта то задължително трябва да се повтори.

И така, ако някой каже на майката, че детето й е красиво и здраво, ако го похвали с думи, то, за да не „хване“ уроки или лоши очи, майката нека направи така: да оближе лицето на детето три пъти и всеки път да плюе на земята, а след това да го напръска с вода, над която е шепнала 9 пъти:

„Майчице-вода, ти миеш стръмни брегове, жълти пясъци и бели камъни със своите бързи златни струи. Не мий ти своите стръмни червени брегове, жълти пясъци и бял камък, а умий ти раба Божий (името) от всички сплетни и клюки, уроки и лоши очи, скърби и болести, рани и болежки, злата участ! Понеси ги, майчице бистра река, в чистото поле, земното море, зад мръсотията, зад блатата, за боровата гора, зад дървената ограда! Бъдете, мои слова, здраво скрепени и занапред, и за назад. Ключ в морето, език зад зъбите.“

Не е лесна работа да се премахват уроки, не винаги вашите действия ще са достатъчно ефективни. Ето защо много често за такъв род магически операции се използват светена вода, восък, свещи и други необходими компоненти и поотделно, и заедно. Наталия Фролова съветва да се действа по следния начин при лоши очи и урочасване:

„Във всички случи, при всички обреди болният трябва да седи с гръб към север. Под масата, на която ще седи болният, да се сложат: нож с острие към изхода, ножици (с острите краища към изхода), неголям кръст и свещ. На масата да се приготви чиния с вода, да се постави на огъня восък в тенджерка (желателно е тенджерката да е с дръжка – по-удобно е да се работи с нея). Чинийката с вода да се прекръсти с ножа и три пъти да се обиколи с нея главата на болния по посока на часовниковата стрелка. След това чинийката се придържа с лявата ръка над главата на болния, а с дясната се излива восък в нея по часовниковата стрелка.

След половин минута чинийката се оставя, за да може восъкът да изстине. В това време на огъня се поставя нова порция восък. Докато восъкът се топи на бавен огън, вие внимателно, с помощта на ножа, снемете първия кръг восък, сложете го на масата и внимателно разгледайте вътрешната му страна. Тук ще видите цял свят, разкриващ това, което е пречело на доброто здраве на човека. След това повторете същата процедура, разгледайте втория кръг восък. Тук вече ще има по-малко фигури, защото злото урочасване постепенно се премахва. Стопете восък за трети път и направете същото, като този път пренесете съда с восъка не около главата, а от краката до главата – три пъти. Ако той е съвсем гладък, значи работата е свършена, ако не – трябва да извършите процедурата отново. При това не забравяйте от първата до последната минута да четете молитви.“

А в селата, разказва тя, правели така: „Рано сутрин налейте вода (съберете я по течението) от извора в бидонче (задължително с капаче). След това във водата сложете три горещи въглена, малко печена глина, малко пясък, щипка сол. Измийте два пъти болния с тази вода (сутринта и вечерта), като при това наричате: „Както по гъската и лебеда вода не остава, така и от теб да се махне бедата!“ Оставете половин чаша от тази вода и нека болният я изпие на три пъти. С половин чаша вода намокрете областта на сърцето му, а останалата плиснете към тавана.”

Из книгата на Анастасия Семьонова „Очистване на дома”