Кармични болести

Нина Ничева
Информацията за тях се пази в нашите физически и духовни гени. Всеки от нас, според конкретната си съдба и личния си избор, може да приеме да изживее кармичните болести на планетата, нацията или своите лични несъвършенства, причина за неразположенията или уврежданията. Кармичните модели и шаблони, които в поредица от прераждания не са трансформирани или балансирани, когато достигнат критичната си маса, дават външен, осезаем знак на човека чрез болестите.

Заболяванията са клапан, който освобождава свръхенергията, независимо дали е положителна или отрицателна, застрашаваща целостта на душата. Всеки от нас в духовните си гени носи информация не само за опитностите на душата си, но и за своята групова, национална, планетарна и галактическа съдба и карма. Затова, понякога неосъзнато, друг път – съзнателно, се учим да усвояваме и уроците на това ниво.

Всяка цивилизация има своите болести-бичове, които са проява на кармата. За нас това са СПИН-ът, ракът, сърдечносъдовите заболявания, диабетът и стресът.

Това са знаците, че е време да се освободим от остарелите и неработещи модели на групово, национално и планетарно ниво.

Мутиращите вируси на грипа, който също се превръща в смъртоносна болест, подсказват, че днешният човек е загубил връзката си не само със себе си, но и с Майката Земя и е станал опасно агресивен към живота. Така, както вирусите на грипа с лекота се разпространяват бързо и разболяват много хора, в същата степен ние сме се превърнали все по-масово в убийци на живота, т.е., на самите себе си. Винаги, дори и при епидемии от грип, има хора, които не се разболяват, дори да не са се ваксинирали. Защо? Защото на духовно ниво се стараят да поддържат баланса между добро и зло.

Вирусите на грипа уравновесяват груповата карма.

Неслучайно поразяват цели семейства, класове в училищата или работни колективи. На физическо ниво температурата, кашлицата, секретите, болките в тялото, отпадналостта чистят от човека и от групата онова, което е блокирано и е свръхнормата на духовно ниво

Най-често това са егоизмът, завистта, злобата, лицемерието, алчността, користта, амбицията, прилепването към материалното мерило на успеха – парите и работохолизма. Грипът коригира подмяната на ценността живот с работата и парите.

Всеки от нас носи в тялото си в латентно състояние много гени на различни болести, вируси и микроорганизми, които при някои хора се активират и отключват болестта. Понякога така се уравновесява стара или латентна карма. Или се реализира съдба с труден сценарий, която е карма за сродните души и близките от семейството на болния.

Сърдечносъдовите заболявания са знак, че на духовно ниво сме замърсили енергията на любовта с вирусите на злото и тяхното количество вече застрашава живота. Ако в рода ви умират хора от сърдечносъдови заболявания, приемете го като знак, че трябва да се замислите дали любовта не е изкористена или превърната в разменна монета, дали някой не е скъперник, който пази любовта само за себе си и никога не я проявява, дори към себе си. Такава натрупана и пазена любов образува голям тромб, който може да се превърне в точката на земния живот.

Ракът показва, че човечеството се е превърнало в опасност и за самата планета.

Ако се поровите в медицинските статистики, ще откриете, че различните нации страдат повече от определен вид рак, което е свързано с отработване на национална и групова карма. Има народи, които умеят да бъдат деца на природата и да живеят в хармония с нея и със себе си. Затова те не страдат от ракови заболявания. Ако в семейството ви има случаи на рак, които лекарите наричат наследствена предразположеност, това е знак, че трябва да поработите на духовно ниво с енергията на любовта и прошката – към предците, към вас и потомците ви. Неутрализирайте агресивната свръхенергия, която може да е както отрицателна, така и положителна. Освободете егото.

Автоимунните заболявания, сред които е нелечимият СПИН, също напомнят, че сме станали опасни за самите себе си и за живота, проявен чрез и на Земята. Болестта в Африка е следствие, защото там някога е била люлката на живота, но някои души са направили избори, които налагат сега да бъде платена цената за тях. Всяка злоупотреба с живота и неговите дарове, особено с користни цели, поражда следствие. И неговата форма и проява уравновесява причината, ако хората проумеят безпристрастността и цикличността на закона.

Диабетът днес засяга дори децата и младите хора. Това е знак, че трябва да коригираме своето потребителско отношение към благата на живота, своите възгледи, норми, емоции, чувства и мисли. Време е да осъзнаем своята отговорност за опазване на живота и на планетата. Време е да престанем само да вземаме, но и да се научим да даваме с любов и благодарност. Или да спрем да живеем живота на другите, без да забелязваме собствения, защото така не учим собствените си уроци и сами спираме развитието си.

Стресът е в основата на всичките ни неразположения. Носим не само собствените си стресове, но и бремето на чуждите. Така във всеки от нас лавинообразтно нараства свръхенергията или на доброто, или на злото. Когато няма вътрешна хармония и равновесие, ние изпитваме стрес. Щом „чашата прелее“, тялото ни дава знак, че е време да не живеем само външно, а да насочим вниманието към себе си и да разтълкуваме онова, което ни причинява проблеми и неразположения, като открием корените му в нашите мисли и емоции.

Как да разберете себе си и да коригирате онова, което е в излишък или не достига на душата, ще ви научи и всяка книга на Учителя Петър Дънов, както и много други автори, чиито книги можете да намерите, водени от сърцето си. А когато изчистим и подредим вътрешното си пространство, което не се вижда от чуждите очи, тогава ще се справим и със стреса. И тялото няма да бъде принудено да ни сигнализира чрез болка или болест, за да ни покаже, че вървим в погрешната посока.

Душевните болести и умствените разстройства невинаги са проява на кармата.

В повечето случаи са последица от увреждания на душата и духовните й структури, причинени както от самия човек, така и от външни намеси и манипулации. Но ако живеете с такъв човек, или около вас има такъв случай, приемете го и се опитайте да разберете какво ви казва този човек, от какво иска да ви предпази, какво не осъзнавате от своя вътрешен свят или ревниво криете и не искате да си го признаете.

Когато душата напуска тялото и се връща в духовните нива, тя преминава през редица очистващи процедури, за да се премахне застоялата, тежка и деструктивна енергия. Но ако и в този живот душата не е уравновесила стара карма или съзнателно е натрупала нова, енергийните „документи” остават като архивирана информация, за да се работи с тях в следващото или в някое друго прераждане

Въпреки че казваме, че душата на новороденото е чиста и съзнанието му е бял лист хартия, онова, което не е научено и свършено, остава като „напомняща бележка” в текущата ни съдба. Душата има избор дали ще се заеме с решаването на тези стари проблеми в новата си съдба или ще ги отложи във времето. Но когато като човек тя е причинила съзнателно или поради стечение на обстоятелствата, смъртта на друг, тогава повечето души избират да коригират стореното и да възстановят енергийното равновесие за себе си и за другите, засегнати от това събитие. Затова и се раждаме с някои нишки, спойки, споразумения или липсващи душевни фрагменти.

По-специален е случаят с душите, които са обвързани с енергиен договор. Обикновено, особено ако не са обърнали внимание на времето, за което се обвързват, техните водачи и наставници могат да поискат съдействие от Повелителите на кармата и други йерархии, ако душата помоли за помощ. Но когато програмира следващата си съдба, тя няма да има голям избор и от човешка гледна точка я очакват доста трудни изпитания. Обикновено душата остава свързана с този, с когото е подписала договора, до изтичането на срока му. В духовните нива тя усеща любовта и подкрепата на близките си души, но няма възможност да общува с тях. Развитието й също се спира за времето, през което действа договорът.

Такава душа въпреки всичко осъзнава какво е загубила, спечелвайки си преходното и привидно хубавото и доброто. И когато премине през това чистилище на собствения си избран ад, тя се пречиства и обикновено избира съдби, които й позволяват за кратко време да се развие и усъвършенства. След това обикновено става водач, наставник или учител на такива загубени или заблудени души, като изпитва огромна любов и състрадание към тях, защото най-добре познава мъките им. А такава чиста и неегоистична любов преобразява, лекува и възвишава. Преживелият нещо, не съди другите в подобна ситуация. Те са огледалото, в което може да види себе си, за да не повтаря старите грешки. Другите, и добрите, и лошите, са нашите земни учители.

Хората, които се раждат с увредено тяло и мозък, в повечето случаи уравновесяват стара карма.

Душите им имат споразумения с техните родители. В случаите, когато такива деца се оставят в специализирани домове, а родителите им не проявяват грижа към тях, са също уравновесяване на стара карма от минали прераждания. И аз, като повечето хора, съм склонна прибързано да съдя и да обвинявам такива майки и бащи, заради страданията на тези деца. Но и аз, като повечето хора, виждам това, което е на повърхността и според нормите на обществото, в което живея. Не знаем мотивите на тези души и затова не бива да съдим. Можем да проявим състрадание и ако изпитваме потребност – да помогнем. Деградацията на физическото тяло и на ума или непълноценното им функциониране, не разкриват цялата истина за избора на душата. Понякога тези деца и възрастни са знак за цялото ни общество, послание на техните души, но дали нашите го разбират и тълкуват правилно?

Може би трябва всеки от нас да се постарае да изчисти уродливото, грозното, деформираното и неработещото в себе си, което околните не виждат, дори и да подозират за него.

Не бива да забравяме, че всеки от нас е имал подобна съдба и в някой живот е бил с недъгаво тяло или неработещ ум, а ако не сме минали през тези опитности, това не означава, че няма да ни се случи някога, ако нарушим законите на живота, на душата и на природата.

Наднорменото тегло, което става все по-актуален проблем по света, не е само психосоматична реакция за защита или последица от нездравословния начин на живот и симптом за заболяване. Част от причините са свързани с нерешени проблеми на душата и съпротивата на тяло-ума, когато матрицата на кармата е препълнена с тежка, плътна и бавна енергия. Раздува се тялото, за да се съхранят духовните структури, но ако човек не започне съзнателен анализ на своето минало и настояще, обикновено се „взривява“ някой кръвоносен съд или важен жизнен орган, което означава, че енергийните центрове са блокирани и затлачени, а жизнената енергия е пренасочена така, че е увредена душата и фините й обвивки.

Когато напълнеем, обикновено се подлагаме на диети за отслабване, тръгваме да решаваме проблема отвън навътре. А трябва да стане точно обратното. Външната пълнота отразява колко са „затлъстели“ и обременени от миналото нашите духовни центрове.

Из книгата на Нина Ничева „Матрицата на кармата”