ЛИПСАТА НА СОЛ ВОДИ ДО БОЛЕСТИ

Солта, която се продава, обикновено се състои от 40% натрий и 60% хлорид. Натрият е един от основните електролити в тялото.

Всичките четири катионни електролити (натрий, магнезий, калий и калций) са налични в нерафинираната сол, както и други важни минерали, необходими за оптималното функциониране на организма. Така, много или малко сол в диетата може да доведе до спазми, схващания, гърчове, замайване, световъртеж, електролитен дисбаланс, който от своя страна може да доведе до неврологични проблеми или до фатален край.

Пиенето на много вода без достатъчно приемане на сол може да подложи човек на риск от водна интоксикаcия.

Риск от заболяване, дължащо се на приемане на недостатъчно или прекомерно много сол, зависи от биохимичните процеси на всеки. Човешкото тяло се нуждае от сол, за да регулира електролитния баланс отвън и вътре в клетките. Намаляването на приема на сол се оказва благоприятно за понижаването на кръвното налягане, но в същото време може да причини други проблеми на организма. Учените и лекарите не са единодушни за ползата и проблемите, които са свързани при приемане на сол. Много проучвания на обичаи и навици при различни народи не са установили, че употребата на сол води непременно до високо кръвно налягане.
Нашето тяло се нуждае от натрий за да функционира добре. Това е основният електролит, който

регулира флуидните нива в тялото.

Натрият поддържа хидроокисляването, чрез вкарване на вода в клетките. Калият от своя страна спомага да изведе биопродуктите от клетките или елиминиране на отпадъците от тялото. Бъбреците спомагат за регулиране на нивото на натрий в тялото. Когато нивото е ниско, бъбреците задържат минералите, а когато нивото е високо, бъбреците изхвърлят солта в урината.

Ако бъбреците не могат да се освободят от натрия, той започва да се акумулира в кръвта и причинява проблеми, защото привлича и задържа водата. Повече натрий повишава обема на кръвта, което от своя страна натоварва сърцето да придвижва кръв по цялото тяло. Ако имаме повече вода в кръвта изпитваме по голяма жажда и съответно чрез бъбреците отделяме излишното количество сол. Необходимо ни е

на ден да приемаме до 2 литра вода. Ако се нуждаем от повече, това означава прекомерна консумация на сол.

Сол и вода се отделят от тялото, когато физически се натоварваме и се изпотяваме. Това може да доведе до дехидратиране на тялото. Най простата рецепта при дехидратиране е да изпием чаша вода с малко сол и захар. Пиенето на много вода от друга страна може да доведе до спадане нивото на солта в кръвта и да доведе до повреди в мозъка.
Недостиг на сол: Причина за много сериозни заболявания.
Осем годишно изследване в Ню Йорк на хора с високо кръвно налягане и подложени на диета с малко сол установи нарастване с четири пъти повече на сърдечен удар отколкото нормална диета с достатъчно сол. Д-р Джефри Кутлер документира, че няма полза от диети с ниско съдържание на сол. Морската и каменната сол са известни от древността с това, че помагат на функциите на тялото, като храносмилането и физиологичното отделяне. Солта е включена в лечителните методи на Хипократ. Древните гърци са използвали пиенето на минерализирана вода при храносмилателни проблеми и вдишване на солени пари при дихателни проблеми