МИКРОБИТЕ АТАКУВАТ – “ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ”

d09cd0b8d0bad180d0bed0b1d0b8d182d0b5-d0b0d182d0b0d0bad183d0b2d0b0d182Не само от стрес и лошо хранене се развиват гастрити и язви. Установено е, че в 85-90% от случаите е виновна коварната бактерия “хеликобактер пилори”.

За първи път за “микробния” произход на болестите на храносмилателния тракт се заговори в средата на 80-те години на миналия век. Австралийските учени Бари Маршъл и Робин Уорън откриха в лигавицата на болни от язва особен микроорганизъм, когото нарекоха “хеликобактер пилори”.

Никой тогава не повярва на учените. Смяташе се, че солната киселина в стомаха убива всякакви бактерии. Затова Маршъл се реши на крайни мерки. Той отгледа в лабораторията си цяла епруветка с хеликобактери и… после изпи съдържанието и. След 2 седмици откриха на смелия изследовател язва на стомаха. Този факт дори скептиците вече не можеха да игнорират! Преди две години за откритието си учените получиха Нобелова награда. Ролята на хеликобактера за развитието на гастрит и язва сега е признат факт.

МИКРОБИТЕ АТАКУВАТ

Прониквайки в организма чрез целувки или обща посуда, бактерията “хеликобактер пилори” разкъсва лигавицата на стомаха и се залепва върху клетките на епитела. Хранейки се с тях, тя отделя отровни продукти на обмяната. Патогенните микроби нарушават размножаването на полезните, живеещи в червата, синтезирането на витамини В1, В2, В6 и фолиева киселина. Микробът отслабва имунната преграда, създавайки условия за проникване на патогенни микроби от околната среда. В крайна сметка се развиват гастрит и язва. Според статистиката в света с тази бактерия са инфектирани 70% от мъжете и 60% от жените.

ДУХНЕТЕ В ТРЪБИЧКАТА

За откриването на хеликобактер пилори се правят серологично, имуноферментно изследване на кръвта, бактериологично изследване /при гастроскопията взимат парченце от лигавицата на стомаха/. Един от най-съвременните методи на диагностика, който позволява да се открие микроба в организма, е дихателният тест. Причината е, че хеликобактер пилори отделя определени ферменти, които се улавят от специални датчици на сложните апарати. Това изглежда примерно така: седите си в удобното кресло, гледате телевизия и дишате в специална тръбичка. След 10 минути тестът е готов. Към днешна дата, за да се справят с бактерията, лекарите препоръчват да се направи лечебен курс с антибиотици. Важно е навреме да потърсите помощ, за да не се задълбочи заболяването. При най-малките признаци на неразположение идете при гастроентеролог и си направете пълно изследване!

/в каре вътре в материала/

БЕЗ ДИЕТА СТЕ ЗАНИКЪДЕ!

За да бъде лечението ефективно, спазвайте следните правила:

* хранете се редовно и в никакъв случай не гладувайте. Яжте по малко, 5-6 пъти на ден;
* предпочитайте риба, говеждо, натурални сокове;
* не се увличайте по фаст фууд, шоколад, бисквити. Не забравяйте кашите, зеленчуците и плодовете;
* купувайте си мляко с бифидо-култури, кисело мляко и други киселомлечни продукти.

И още нещо: алкохолът и пушенето помагат на хеликобактер пилори да се чувства идеално в организма. Затова не и създавайте благоприятна среда за живот и развитие!