МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

Неведнъж сме писали, че Църквата няма достъп до медиите, няма разработен подход за работа с тях, няма средства. Но ето, че една кабелна телевизия –“Канал 2001” – щедро предоставя ефирно време за православни предавания.

В първия момент всеки, който познава тази медия, настръхва. Защото на “Канал 2001” можеш да проникнеш в отвъдното, да разбереш бъдещето и на основата на рождената ти дата да ти кажат как да се справиш със семейните си и др. проблеми. Всички тези съвети са дадени от “специалисти” – екстрасенси, врачки с доказани умения, контактуващи с “Тях” (извънземните) медиуми и т.н. Сега в тази медия има три православни предавания. По този начин в програмата на “Канал 2001” “За Църквата и Държавата” (на живо) се редува с “Гадателю, кажи ми” (на живо), православното предаване “Проникване” с “Магията отвътре със сивия маг Емил Илиев” , а “Паримии” със “Звездите спят, ние не” и т.н..

Създателите на православните предавания мотивират участието си в този канал като проповед на Православието, начин да се стигне до повече зрители. Според тях има надежда някои от гледащите окултните предавания да се обърнат към християнството, чувайки думите, изричани от православните участници в медията.

Дали? Когато човек иска да чуе и види световните новини, той си пуска CNN или Euronews, когато му се слуша музика, прехвърля на MM или VH1, ако иска анимационни филми гледа Cartoon network. Практиката показва, че тези, които гледат “Канал 2001”, го правят заради възможността да погледнат бъдещето или да се възползват от “знанията” на екстрасенсите и контактьорите. За тези зрители духовността е общуване с духове. По тази причина те приемат и православните предавания като част от същата тази “духовност”. В думите на свещениците и богословите за православна духовност, за света на ангелите и за безсмъртието на човешката душа, те откриват доказателства на чутото от врачките и съставителите на хороскопи. За повечето зрители на “Канал 2001” всички тези неща са част от невидимото, от духовното… Затова зрителите приемат присъствието на православни предавания на този канал като съвсем логично допълнение към “духовните” проблеми, разглеждани на екрана на тази медия. Това ни навежда на мисълта, че в обърканото им съзнание Православието се смесва с окултните вярвания и съветите на врачките, образувайки една “духовна” каша, при което те не могат да разберат защо християнството е несъвместимо с окултизма…

И все пак, ще каже някой, може да има човек, който да се обърне към Православието, след като чуе нещо от православните предавания по “Канал 2001”. Може. Примери за такива внезапни промени у хората виждаме и в Житията на светиите. Но обикновено обръщането към Христа е изключително интимен и дълбок преобразяващ процес. Той става обаче не само по волята на човека, но и чрез Божията благодат, по Божи промисъл. В такъв случай нито една медия не може нито да помогне, нито да попречи.

При това положение можем ли да приемем “Канал 2001” като място за православна проповед или като възможност да се вкарат зрителите в изкушение?

Категоричният отговор откриваме в Свещеното Писание, в първия от Давидовите псалми: “Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи” (Пс. 1:1-2).

Полина СПИРОВА

2002 година