Моралът е алфата и омегата на всяко развитие

ХРИСТО НАНЕВ: За духовността казаното е нищо, извършеното е всичко

Христо Нанев представи в кърджалийската Регионална библиотека новата си книга за нашия уникален свръхфеномен Слава Севрюкова. Години наред той събира материали за нея от лични разговори, дневници, ръкописи, устни спомени и печатни извори. Завършил е българска филология и театрална режисура. Писал е сатирични книги, но вече предпочита да наднича в хрониките на бъдещето и да разчита ребусите на битието, да събира отломките от Вечност – така необходими във времето на днешната обилна, но бързопреходна информация. Автор е на няколко книги: “Предсказанията на Кики”, “Сатирични пластики”, “Енергийна свръхсетивност”, “Прераждане и еволюция” в два тома. С поредицата си книги за новозагорската пророчица той прави опит да проникне в земните и вселенски проявления на едно необикновено човешко същество.
С четвъртата си поред книга за легендарната българка”Легендата – реалност” Нанев цели да отсее фактите от наслоените измислици и да възстанови истината. До края на тази година ще излезе и последната, пета книга за Слава Севрюкова – „Прорицанията на Слава Севрюкова”. И те са съпоставени с последните научни открития за света, за планетата, за Европа, Америка, България. Към нея ще има и диск с документален двучасов филм за свръхфеномена.

Марин Кадиев от ПУ нарича „Легендата-реалност” забележителен изследователски труд, който представя умело и достоверно онези скрити епизоди от биографията на забележителната българка с космическа дарба, чиято слава изгрява посмъртно. А нейният автор обяснява заглавието с пословичната и легендарна дарба човеколюбие на Слава. И с това, че животът и делото й са неотделими от тази дарба. Нейните свръхспособности още преживе я митологизират, правят я по-известна извън пределите на страната ни, а мълвите с годините я превръщат в романтична мистерия.

– Защо това е така, г-н Нанев?

– Защото е живяла изключително скромно и незабележимо и е била неудобен за някои “светила” учен. И естествено, над нея тегне пълна информационна завеса. Но това не й пречи да стане почетен професор в престижни световни университети и академии (САЩ, СССР, Испания, Индия), нищо че е с четвъртокласно образование. И да открие по пътя на духовните прозрения псионите, частиците на границата между материята и енергията, по-късно припознати от световните учени като кварки. Работила е за тайните служби и за Руския център за космически изследвания. И макар че в тоталитарно време пътува и разнася славата на България по света, за нейния психотроничен талант и разтърсващите й проникновения в родната й страна нищо не се чува. Прилага психотроничния метод – алтернатива на съвременните научни изследвания, но и това не излиза наяве. Събрала е своите духовни послания в 10 тома ръкописи, които и до днес не са видели бял свят. Между разглежданите от нея теми са тези за бъдещето на човека и света, за произхода на човека, за устройството на атома и др. Близо четвърт век работи съвместно с нашия ядрен физик Иво Лозенски върху физиката на микросвета.

Самата Ванга признава, че Слава е на много по-високо от нея ниво.

Когато тя умира през 1991 г., Ванга разбира за това от разстояние и казва, че тя е на “26-то ниво Богово”. Но мъдреците покоряват света с приведена глава. Самата Слава често казвала: “Колкото си по-скромен, толкова повече ти се дава”. Тя дори не позволява на паметната й плоча да има снимка. Вероятно е предусещала, че ще бъде неподвластна на времето.
– Как се обяснява нейният изключителен феномен?
– С това, че в нея живее много стар дух и в поредица нейни превъплъщения е все пророчица – и в Египет, и в Древна Гърция, и в по-ново време. А от многото натрупвания се стига до тази нейна свръхсетивност. Затова познанията й съвпадат с информацията на високоеволюирали духовни личности, въведени в регресия. Затова носи забележителните пробиви в науката и духовността на представителите на Шестата коренна раса и

обитава този свят и в същото време не е от него.

Така успява да освети много тайни, в резултат на които предстои да се срутят доскоро всесилни, амортизирали вече „истини“. Осветлява и някои истини за Библията, за Потопа, за Страшния съд, непознатите страни на известни личности, като Патриарх Евтимий, Ботев, Левски, Кирил и Методий, Нострадамус, Леонардо да Винчи, Мона Лиза, Страдивариус, Хитлер, Сталин, Гагарин, богомилите и много други.
– Вие сте имали срещи с нея. Как обясняваше тя своите способности?
– Тя извличаше информация директно от предмета и владееше поне 7 метода да го прави – чрез мисъл, чрез аура, с допир, чрез астрално пътуване… Не беше привърженик да се извлича информация от мъртвите, за да не се пречи на душите им. Често казваше, че вижда със силата на мисълта и извлича информация чрез сърдечната си чакра, че вижда и разсъждава със сърцето си. С потресаващите си биоинформационни способности

тя съзираше функциониращите човешки органи до ниво клетки

и извършваше мисловен разрез.
– В какво най-много се изразява нейният принос за свръхсетивното познание?

– Неслучайно нейната визитна картичка е „Човекът, виждащ атома“. Тя е категорична, че общоутвърденият атомен модел е сбъркан и че неправилно се обяснява строежа на веществото. Че основни закони във физиката не са верни и някои от наложените научни представи за света и за свръхфеномена са доста наивни. Тя наблюдава структурата на земното ядро, планетите, звездите, описва устройството на атомното ядро и многократно по-миниатюрните елементарни частици, изграждащи света около и в нас. Доказва, че всичко, съществуващо във Вселената, е и в ума на човека.

Тя разкрива света, изследвайки Космоса в себе си. Прониква във всички етажи на Вселената, директно наблюдавайки абсолютната хармония в микросвета. Космосът, за нея, е изграден от пет първични материални елемента: „вихри“, “псиони”, “космическа влага“, „космическа coл“ и „прана“. Описвайки техните свойства, тя доказва, че масата на псиона е близка до тази на електрона, приет за елементарна частица в съвременната физика. И че тези пет елемента са вечни, несътворими и неунищожими, не могат да ce преобразуват един в друг, защото са от един вид, затова и Вселената е една. Формата й е като тази на атома, но е един гигантски елипсоид с начало и край, с граници и обем. Погледната отстрани, е сива, но искряща. Под огромния й купол бушуват могъщи космически вихри. А извън нея има само „мъртво пространство“.
– Всъщност, тя дава една съвсем нова представа за структурата на атома?

– И то стерео-представа. Със своята ултрасетивност преодолява всякакви мащаби и измерения, прониква отвъд плътни материални прегради, наблюдава строежа на организми и скали, надниква в земното ядро. Успява да види дори отделните атоми в силициев кристал, а рисунката и измерванията й са поразително сходни с реалните пропорции на микроснимка, направена от американски свръхмощен тунелен микроскоп. Признава, че е виждала и най-малките неразгадаеми частици „псиони“- последната бариера пред космическата пустота, основата на битието.

За еталон в своите изследвания приема атомното ядро на лекия водород. Съставя негов модел по психотронен път, „спирайки от движение“ изграждащите го елементарни частици. „Раздробява“ ги на компоненти, многократно по-малки от микрона. С навлизане в тайнствените пространства откроява невидимото, странните модели на ядрото и кристалната решетка на простото вещество. А устройствената им схема е изключително стройна и логически непротиворечива. Открити са свръхлеки елементарни частици, т.н. „орбитони“ и „квазиорбитони“. Движейки се с неописуема скорост, тe, според прецизните псинаблюдения, изграждат – атомните ядра.

– Колкото по-обсебващо и мрачно е битието, толкова по-потребни ще са, според нея, духовните напътствия за хората. Какви са съветите й в тази връзка?

– Да бъдем толерантни към различните, да се стремим към доброта. Най-много акцентира на морала. Той за нея е алфата и омегата на всяко развитие.

Да се пазим от земните съблазни

и да не пожелаваме повече, отколкото можем да понесем, за да не пробудим злото в себе си. Да не си създаваме сами убийствения холокост – затъването в капаните на материята. Ако успеем да ги надмогнем, обаче, ще поемем по посока на Мъдростта. И най-вече да се пазим от най-неустоимото – изкушенията. И да не забравяме, че ни направляват не придобивките на облагите, а онова, от което сме лишени. Защото истински богати са лишените от алчност, а бедни – заробените в битовизми. А с искрена вяра, любов и усмивка можем да преодолявам проблемите, болестите. И никога да не пестим труд и воля за Доброто, защото 21-то столетие принадлежи на Духовността.

– Какво казваше Слава за познанието и страха от трудностите?

– Прекомерното мъдруване за нея носи измамност, а спестените думи даряват повече истина и по-малко знаещият е по-мъдър. А мъдрият е този, който знае потребното. Напомняше също, че няма формули за съвършенство, че отговорите на въпросите са толкова, колкото са хората по света, че има премного въпроси без отговори, а и много от отговорите са под въпрос. Че истините се търсят със сърцето на ума. Затова да не се осланяме на готови рецепти, а да разчитаме на себе си. Но най-важното е, че

казаното е нищо, а извършеното е всичко.

А истинското обогатяване се постига чрез съхраняване пъстротата на душите ни. Беше убедена, че точно тя ще ни обединява в стремежа ни към съвършенството.

А страхът, казваше тя, е особено парализиращ. Най-вече този от самотата. Но ако го надмогнем, и най-чудовищният затвор може да е рай. Страховете провокират безпомощност и жестокост. Особено боязънта от изпитания. Неизбежните грешки, обаче, не трябва да ни отчайват, защото без несполуки не се стига до мъдростта, но трябва да се приемат без озлобление. Казваше често да не забравяме, че преодоляването на трудностите ни влива сили. И

когато Бог ни подготвя за нещо хубаво, започва с трудното,

а готви ли ни за съвършеното, започва с невъзможното.

– Бъдещето на България, според Слава?
– Твърдеше, че нашата страна е феноменална със своите парадокси, с многото си извисени и принизени хора. Но така с по-големите искри между двата полюса се ражда по-голямо напрежение и по-голямо движение и развитие. По този начин се забърква и маята на уникалното българско тесто на духа. А, както знаем от Библията, малко квас заквасва голямо тесто. Нищо че още дълго ще ни управляват мошеници, ние ще сме тези, които ще дръпнем и Европа по-напред.

Нещата у нас, казваше тя, ще потръгнат добре, когато на държавното кормило дойде жена (след 2017-2018).

След тази жена, още по-напред ще изведе страната ни един мъж, който сега е още малко момче. Но тъкмо, когато България ще се въздигне, Европа ще започне да запада. И много европейци ще започнат да идват у нас. Но никой не ще успее да ни претопи като нация,

защото е писано да я има България, докато има и свят.

А сега вече сме на края на изкупването на националната ни карма.
– Днешните ни познания и очаквания не ни дават особена увереност за това.
– Всички познания са временни и обслужват съответния етап на развитие. Но днешните деца вече носят признаците на новото идващо време. Те са много по-интуитивни и имат по-фина чувствителност. Затова и по-лесно се подават на изкушенията и на наркотиците. А и сега малцина имат достъп до свръхенергийното поле, защото това никак не е безопасно. Но така или иначе, ние живеем в реалността на духа, която, по думите на леля Слава, е силно разредена материя и затова не я виждаме. Но вече идва един духовен уклон и нещата коренно ще се променят. Но дотогава ще има, пак според нея, катаклизми, който ще разчистят и поразбият закостенелите структури и представи, защото светът отива към свръхсетивност. И хората, като нея, които сега са единици, тогава ще бъдат болшинство.

Интервюто взе: Лияна Фероли