НАСАМЕ СЪС ЗЛАТКА КОЛЕВА: Работохолиците се нуждаят от лечение

“Имаме малък семеен бизнес, занимаваме се с производство. Баща ми отговаря за снабдяването, аз съм момче за всичко, а познайте кой управлява – майка ми.

За нея искам да ви разкажа, защото, според мен, няма друг такъв феноменален случай на денонощна работа. Започнахме производството преди шест години и оттогава майка ми не е почивала нито ден, включително работи и на всички празници. Всеки ден става в 5.30, посреща персонала, обикаля по цял ден машините, понякога и работи на тях, за да покажела как трябва да се направи изрядно изделието, следи за качеството, чисти цеха, прекопава градинките, храни кучетата, изпраща работниците, а вечер оправя счетоводството. На всичкото отгоре никога не допуска грешка, каквото каже – се случва. Вече си мисля, че не е човек с нормални физически възможности. Отскоро започна да изпитва недоверие към охраната, затова става в един през нощта – за да ги провери… И така – години наред. Безпокоим се, че ще си докара някоя болест, но тя твърди, че се чувства повече от добре. И наистина, не е боледувала сериозно. Скоро й бяха излезли екземи по ръцете, предполагам от препаратите, с които работим. Въпросът ми е, имаме ли основание за притеснение и какво ще ни посъветвате – трябва ли да изпратим майка на почивка? Всъщност, предложихме й, но тя не иска, мисли, че докато отсъства нещата в цеха ще закъсат.”
Н. Манолов

Уважаеми, г-н Манолов,

Ако трабва да доразкажа вашата история, ще продължа така: всички ваши познати се възхищават на майка ви, впечатлени са от нейната “всеотдайност” към бизнеса, от неизчерпаемата й енергия, от неуморимостта й. Тя, от своя страна, не ви е излъгала, наистина се чувства добре, в разцвета на силите си, още повече, че чуждото възхищение й дава криле. Майка ви не само, че се е срастнала с работната обстановка, но се е вкопчила в работата като удавник за сламка. Защото тя наистина е удавник, без сама да си дава сметка. Вероятно в детството й са й правили твърде много забележки, акцентували са на допуснатите грешки и не са я поощрявали за хубавите неща, които несъмнено прави всяко дете. Е, всички сме жертва на жертви, защото безспорно нашите възпитатели са ни учили с убеждението, че правят най-доброто за нас… Прогнозирам, че майка ви ще издържи на този режим още 6-7 години, след което задължително ще рухне – физически и психически. Помислете, няма пружина, която да се навива до безкрайност… И така, налага се да погледнете на майка си не като на авторитарен човек, който неистово се нуждае да налага свръхконтрол над всичко, а като на болен човек, разяждан от чувство за малоценност. Уви, това е често срещан случай, известен в специализираната литература като “проблемът с властната майка”. Стремежът на тези жени към изрядност и перфекционизъм е по-скоро фасада, зад която се крие неувереност в собствената ценност и значимост. При това тя си вярва, че всичко, което прави е за добро. Предполагам, че причината за екземите по ръцете й е една дълбоко вкоренена неприязън към самата себе си. Но не само майка ви има нужда от терапия, защото тя несъмнено ще получи в скоро време сензорна депривация и оттам ще се задействат физиологичните механизми и тялото ще реагира с конкретна болест, но и вие също се нуждаете от спешна помощ. Сигурна съм, че още сега изпитвате неувереност дори при вземане на най-малкото решение, неуверен сте, организирал сте целия си живот около дълбоките си вътрешни конфликти и комплекси. Не се учудвайте, че ще изпитате облекчение, когато майка ви умре. После ви очаква период на тежка депресия, защото ще изпитате тежестта на пълната безпомощност. Подозирам също така, че един ден ще си вземете жена-мъжкарана, която ще играе ролята на мъжа в двойката, а под нейното крило вие ще се чувствате уверен и защитен. Ако наистина е неимоверно трудно да изпратите майка си на психоанализа или някоя друга терапевтична техника, която ще свали всичките й маски и ще “почисти задния й двор”, то само от вас зависи дали искате да изживеете собствения си живот по начина, който ви описах. Разбирам, че не се живее лесно с изряден и безупречен човек и ви съчувствам. Като начало, опитайте се да преодолеете страха си, дайте предложение (каквото и да е) за развитието на бизнеса и се опитайте да се обосновете. Това е сложна задача, с оглед на евентуалните реакции на майка ви, но все от някъде трябва да започнете…

Използвам случая да дам и един съвет на всички, които мислят, че целият свят се крепи на раменете им и че без тях работата е обречена на провал. Този път ще си позволя да напиша конкретна рецепта, защото се убедих, че при спазването й 90% от имащите този проблем, се променят. Препоръката е използвана в 15 случая в гр. Пловдив, 9 – в гр. Бургас, 2 – в гр. Чирпан и 8 – в гр. Плевен. Резултатите са забележителни. Всички, които спазиха рецептата промениха организацията си на живот, отношението си към света и другите. Осем от спазилите рецептата ходят на почивка вече два пъти в годината, трима си наеха лични асистенти и помощник-директори, двама разбраха смисъла на алтруизма и т.н. Поддържам връзка с някои от тях – прави ми впечатление, че не е останала и следа от предишната им свръхсеризност – вече имат отлично чувство за хумор и се радват на доброто отношение от околните. Подчертавам обаче, че за да очаквате положителни резултати, ще трябва да спазвате препоръката в продължение на шест месеца!

Рецепта: Половин ден, веднъж седмично – разходка на гробищата! Четене на надгробни плочи наглас! Може да си водите и записки…