НА КРЪСТОВА ГОРА ПРАВЯТ ГУША ОТ ЧОВЕШКОТО НЕЩАСТИЕ

Когато чуете Кръстова гора неминуемо пред погледа ви се зареждат тълпи от хора на планински хълм, които са вперили поглед в небесата, отправяйки молитвите си към Светия отец, Неговия син и Светата Божия майка.

Молят се за изцеление, за живот, за всички онези проблеми, които не са успели да намерят решението си с ходене по лекари, знахари и врачки.

Кръстова гора е последна надежда за спасението на душите ни.

Това обаче не пречи на някои представители на човешката раса да превърнат болката на себеподобните си в машина за пари.

Легендите разказват, че там някъде е скрит Кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос. Той обаче все още е скрит от хората. Преданията ни спомнят, че е бил скрит в манастирa „Света Троица”. Преди турците да го разрушат, монаси скриват Божия кръст в една от намиращите се в близост пещери.

Има разбира се и друга версия за светото място. Казват, че Господ слиза на земята при хората, за да отнеме от страданията им така, както Божият син преди хилядолетия даде живота си, за да са простени греховете ни.

Учени твърдят, че в този район се намира Дионисиевото светилище, което било достойно да съперничи на Делфийския оракул.

Геолози пък са на мнение, че гама-лъченията от урановите залежи в Родопите имат пръст в лечебното въздействие на местността.

Светещият кръст и лечебното аязмо

Онези, които са ходили в Кръстова гора, разказват, че нощно време над храма виси огромен светещ кръст. Тези видения обаче спохождат само истински вярващите християни. Всеки петък там се събират много българи, а и чужденци на нощни бдения.

Една от атракциите е лечебното аязмо и чудодейният дъб до него. Клоните са сплетени така, че през отвора да могат да минат само праведните. В хралупите също човек може да постави ръката си и да получи изцеление на болежките си.

Докъде стига алчността човешка?

На поляната, където години наред вярващите нощуваха върху одеяла и разпъваха палатки има построен хотел. Посреща ви табелка, която заплашително информира, че е забранено нощуването на тревните площи. Не липсват ресторант, кафене и магазин за сувенири.

Никъде не е описана историята на Кръстова гора, но пък монаси, говорещи по мобилни телефони, колкото искате. Един говори с барманката и наднича в деколтето й, друг е като регулировчик на паркинга и напътства лъскавите джипове на отците.

Ценоразписите ти вадят очите – шишенце без светена вода – 1 лев, със светена – 5 лева, да ти прочетат името в молитвите за здраве – пак левче и т.н. Издават и касови бележки с кръст върху тях. Само за час, ако се завъртите наоколо – без да смятате хапката и пийката, ще оставите под формата на „дарение” най-малко 50 лв.

Старата църква „Света Троица” е като килер за багажа на туристите.

На почит е новият храм, строен през 90-те години – „Покров на Пресвета Богородица”.

Пътят към Кръста е бетониран.

Само там горе, на високото, се усеща Светото присъствие. Всичко останало е опорочено от алчността на човеците.

Ще чакаме отново някой ден Христос да слезе на земята, за да изгони търговците от храма.

Използвана е информация от chudesa.net