ОПАСНА ЛУДОСТ ВИТАЕ В БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА ДА БЯХТЕ ДОШЛИ БЕ, КОЛЕГИ

01В ранните следобедни часове на 22 август, събота, в ефира над България прозвучава едно съобщение /поместваме го цялото/.

Именно в него се появява лъжата, че в село Фазаново се провеждат спиритически сеанси и към тях са привлечени деца. Гладните за „новини” вестници поемат с широко отворени усти плячката и я храносмилат в неделните си броеве до продукт, известен като „фекалии”. Закъснелите „Новините днес” и „Дума” довършват акта в понеделник.

Читателите на вестник „Психо” знаят за какъв семинар става дума и каква е темата. Съобщението излиза почти три месеца на страниците на вестника. Ако колегите „журналисти” си бяха направили труда да го прочетат или да дойдат на предварителната пресконференция, щяха да бъдат в час. Ако бяха чукнали „2012” в GOOGLE, щяха да добият представа и за какво се говори в целия свят, на всички езици.
Но не би.
Те избраха ролята на доносници, и то от най-долните – тези, които дори не донасят обективно клюката, а я доукрасяват с гнусни измислици – спиритически сеанси, зарибяване на деца, сектантство, смъртен случай и т.н.
Ние се потрудихме да съберем тези доноси и да ти ги представим, уважаеми, читателю. За да знаеш как се пише и колко истина има в някои вестници, на които ти сигурно вярваш. Въпреки „Моралният кодекс” и високопарните им слова за демократично и правдиво слово.
Нито един от тези душици дори не се мерна във Фазаново, за да увековечи доноса си с поне малко истина, а ние не изпитваме и желание да се срещаме с когото и да било от тях.
Ние не знаем дали ще има край на света, въпреки дискусията по тази тема.
Но ако има, ще се молим искрено той да започне именно с доносниците-журналисти от изданията, чиито „материали” поместваме.
Амин!

ИСТИНАТА

В разговор по телефона, ден след приключването на семинара, кметският наместник на Фазаново Мария Шопова сподели, че жителите на селото не са се оплаквали от присъстващите на конференцията. Очудена е от писанията по вестниците и не може да си обясни причината за злостния им характер. Кметът на община Царево Петко Арнаудов, обезпокоен, й е позвънил след публикациите и е попитал госпожа Шопова защо не го е уведомила за това, което става там. Тя му е отговорила, че не се случва нищо нередно и няма място за притеснение. Бяха интелигентни хора и всичко беше нормално, завърши тя.
Що се отнася до нелепата смърт на жената, чието име не бе споменато, тя е настъпила вследствие на ужилване от стършел, в двора, където е била на квартира. Злощастното събитие се е случило в четвъртък – 20 август, преди откриването на конференцията във Фазаново. Въпреки че жената веднага е била откарана в болница, е починала вследствие на алергична реакция. Този случай обаче, няма нищо общо с присъстващите и темата на конференцията.
Най-категорично и отговорно заявяваме, че в село Фазаново между 21 и 23 август не са извършвани спиритически сеанси и сатанински ритуали. Присъстващите не са сектанти и не е имало привличане на деца, нито пък някой е обявявал краят на света. Малцината жители на селото не бяха видимо притеснени. Събралите се разговаряха по обявената предварително тема “2012 година – началото на промяната”. Разговорите ще продължат на страниците на вестник “Психо”.