Откриха „склад на мумии” в египетска гробница

mumii
Египетски археолози, които работят в некропола Сакара, на 20 км. южно от Кайро, откриха шахта с 30 мумии, чиято възраст надвишава 2,6 хиляди години. На дъното на хранилището имало 8 мумии в саркофази, а в стените на шахтата били издълбани ниши, в които се намирали още 22 балсамирани тела.

По думите на Захи Хавас, ръководител на Върховния съвет по древността, находката може да бъде определена като „депо”, или „склад на мумии”. Според него, възрастта на балсамираните тела е различна. Една от мумиите датира приблизително от 640 г. пр. н. е., докато друга, положена в запазен каменен саркофаг, може да бъде отнесена към второто хилядолетие пр. н. е. „Смятаме, че тя произхожда от Древното царство, вероятно от Петата династия” – казва археологът Абдел Хаким Карар, помощник на Хавас. Фараонът на тази династия е управлявал Египет от 2494 до 2345 пр. н. е. Непокътнатият саркофаг бил направен от варовик и украсен с изящни гипсови орнаменти.

В непосредствена близост се намирал още един, напълно запазен саркофаг, изработен от дърво. Експертите са убедени, че той няма досег с времето на фараоните. В него бил положен мъж, чието име разчели от надписи на саркофага – Енхери.

Историците били изумени, когато се натъкнали на недокоснатия некропол. Обикновено гробниците в Сакара били обект на интерес от страна на местните жители и те често разкопавали наоколо.

Предстои изследване на съдържанието на откритите саркофази, след което ще се разбере дали в повивките на мумифицираните тела са открити амулети или други ценни приношения.

Сакара е била гробище на древната политическа столица Мемфис. Има гробници, построени в самото начало на египетската история. Археологически разкопки там се правят от век и половина. Последните съобщения за находки в некропола са от началото на януари 2009 г. В открита неотдавна пирамида са намерени саркофаг и фрагменти от мумия, предполага се на царица Сешестет, майка на фараона Тети, основател на Шестата династия от 24 век пр. н.е.

Весела Василева