ПСАМОТЕРАПИЯТА – МОРСКИЯТ ДОКТОР

Ако обичате да се излежавате на плажа, възползвайте се от възможността да оставите болестите си на горещия пясък

Псамотерапията(от латински psammos – пясък; therapia – лечение) е метод на лечение с пясък, който е бил познат още на древните римляни. В морските пясъци има съставки от водорасли и елементи на морската вода и значително количество въздух, което прави пясъка хигроскопичен. Това прави пясъка полезен, защото потта, която се отделя от тялото при топлинно въздействие върху организма, веднага се поема от него
Ако решите да се възползвате от престоя си на морския бряг и да се заровите в пясък, не престоявайте повече от 10-15 минути. Лягайте само в сух и добре нагорещен пясък и никога във влажен или студен. Най-добре е такава процедура да извършвате привечер към 17-18 часа. Тогава пясъкът е добре загрят, а въздухът не е толкова горещ. Можете да изберете позицията си така, че главата ви да е под чадър. Не натрупвайте големи количества пясък върху себе си и категорично помнете, че областта на сърцето и стомахът трябва да са открити. В никакъв случай не бива веднага след излизането от пясъка да влизате в морето, знаете какво може да причини рязката смяна на температурата. Ако имате разширени вени, слаби капиляри, високо кръвно или сърдечни проблеми, откажете се. Лежането, разходките по топлия пясък също могат да бъдат полезни при артрит, радикулит, различни невралгии, болести на отделителната система.

Псамотерапията действа болкоуспокояващо, засилва потоотделянето, стимулира окислителните процеси в организма, нормализира работата на бъбреците. Тежестта на пясъка действа на кръвоносните и лимфни съдове по кожата. Отделената пот образува по тялото тънък слой влажен пясък. Той предпазва кожата от високата температура.

Физиологичното действие на пясъчните вани се изразява в повишаване на температурата с 0,3 до 0,6°С, ускоряване на пулса с 6-12 удара на минута, повишение на кръвното с 20-30 деления, учестяване на дишането с 3-4 вдишвания на минута.

Заболявания на пикочния мехур
Започнете оздравяването с ходене по не твърде горещ пясък в продължение на 5-10 минути ежедневно без прекъсване. След това постепенно удължавайте процедурата до 30 мин. с повишаване на температурата на пясъка. После отново извършвайте процедурата в обратен ред.

Заболявания на белите дробове
Ходете по горещия пясък ежедневно не по-малко от 30 мин (подходящо е това да се прави по обяд, когато пясъкът е горещ) по възможност в продължение на 5-7 седмици, но и по-краткият срок е от полза.

Бронхиална астма
Ходенето на бос крак по всякакви повърхности, особено по горещ пясък е особено препоръчително. Нагряването на стъпалата по най-добър начин стимулира оздравителните процеси в белите дробове и влияе благоприятно на тяхното сътояние.

Ортопедични заболявания
Колкото повече ходите боси по горещия пясък, толкова по-бързо ще отстраните ортопедичните дефекти. За профилактика и лечение на церебрален арахнопатит е необходимо да се редува 2 минутно ходене по горещ пясък с 2 мин. ходене по речен чакъл като постепенно времето се увеличава до 10-15 минути.

На плажа могат да се правят и пясъчни бани
Те представляват затрупване от всички страни със слой пясък (8-10см), а на корема – 4-5 см. Областта на сърцето трябва да остане свободна, а главата задължително трябва да е на сянка. След процедурата се взима душ (37-38 градуса) и се почива в продължение на 30 минути. Процедурите е добре да се правят през 1-2 дни подред с прекъсване на третия. Важно е пясъкът, върху който се ляга, също да е достатъчно топъл, за да не създава дискомфорт.

Противопоказания

От нея не могат да се възползват хора, които страдат от инфекциозни заболявания или пък техният хроничен недъг е в период на обостряне. Псамотерапията е абсолютно противопоказна за хипертоници и страдащи от епилепсия. Женски болести от рода на миома на матката, ендометриоза, мастопатия и хормонална дисфункция на яйчниците автоматично изключват лечение с горещ пясък. Освен това процедурите не трябва да се провеждат по време на менструация и 2–3 дни преди да ви дойде цикълът.