РУСКИ АСТРОЛОЗИ: НЯМА ДА ИМА КРАЙ НА СВЕТА, ПРОМЯНАТА ЩЕ Е ДУХОВНА

Руските астролози се отнасят скептично към прогнозите за края на света през 2012 г., основани на календара на маите, но допускат възможността да възникнат военни конфликти.

“Не може да се говори за край на света. Може да се говори за начало на промяна в съзнанието и то по-скоро за потомците на маите”, – каза известният руски астролог Павел Глоба на кръгла маса, която се състоя наскоро в Москва. “Проблем с края на света има в умовете. Аз не разбирам този календар, но щом е приет, значи работи на ниво колективно безсъзнателно”, – предава Интерфакс думите на Глоба.

Както вече знаем, според календара на маите, през 2012 г. свършва епохата на Петото и започва епохата на Шестото слънце и този преход е свързан с представите за края на сегашното човечество.

“От гледна точка на космическите цикли 2012 г. с нищо не се отличава от 2010. През есента на 2012 г. Сатурн влиза в Скорпион и от 28 септември до 8 октомври в небето ще се образува огромен кръст, който може да ознаменува преломен момент, когато са възможни проблеми, свързани с войни”, – отбелязва астрологът.

Глоба привежда и исторически примери и аналогии. Той дава пример с ХV век, когато всичси очаквали края на света, който бил предвиден за 1497 г., а през есента на 1498 г. Христофор Колумб открива Америка – Новия свят.

Друг участник в кръглата маса – ректорът на Академията по астрология Михаил Левин отбеляза, че “календарът е вторичен по отношение на времето на Земята, тъй като се е появил в по-късна епоха”. В изказването си за процеса на изменение на съзнанието, за който също се предсказва, че ще се случи през 2012 г., Левин отбелязва, че това ще продължи хиляди години и не може да се случи неусетно.

“2012, 2017 – 20 г. – тогава е сеитбата на земята. Глобални промени в историята на човечеството не очаквам, а по-скоро очаквам духовни промени у хората, а тях ще пожънем след хиляди години”, – каза Левин. За пример той даде историята със зараждането на християнството. “Преди хиляди години Великата Римска империя е била длъжна да свикне с юдаизма. Тогава никой по света не е знаел, че новата религия ще се разпространи из целия свят, а Римската империя я очаква крах”, – каза астрологът.

Според древния календар на маите, който дели епохите на 394-годишни периоди, известни като бактуни, края на 13-ия бактун е на 21 декември 2012 г. Числото 13 е свещено за индианците от това племе. Каленадарът им показва, че в този ден “изтича времето”. Освен това в Мексико през 1960 г. бил намерен т.нар. “Монумент Шест” – каменни таблички с писмена на маите, според които през 2012 г. трябва да се случи нещо участието на бога на войната и съзиданието Болон Йокте. Поради ерозията и пукнатините, краят на пророческия текст не може да бъде прочетен. Един от археолозите предполага, че там е написано следното: Болон Йокте “слиза от небето”.

Различините тълкуватели на Запада свързват предсказанието със серия астрономически явления, които ще се случат през 2012 г. По време на зимното слънцестоене през 2012 г. Слънцето ще се окаже на една линия с центъра на Млечиня път – за първи път от 26 хиляди години насам. Това, според тях, означава, че потокът енергия, който обикновено идва към Земята от центъра на Млечния път, със сигурност ще бъде нарушен на 21.12.2012 г. в 11:11 ч. вечерта по единното световно време.

Тази теория се потвърждава от факта, че сред древните маи е имало много талантливи астрономи. Много учени обаче се съмняват, че маите са могли да знаят за взаимното разположение на планетите и звездите и да му придадат чак толкова голямо значение.