СЪНИЩАТА – ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА БОЛЕСТИ

Едни от най-важните сънища са свързани с предсказването на предстоящи заболявания.

Руският лекар Владимир Лебедев описал случай със студент, който няколко пъти видял един и същи сън: как го обвива питон и той не може да движи краката си. Направил си медицински изследвания, които не открили никакви тревожни симптоми. Година по-късно се оказало, че младежът страда от тумор на гръбначния мозък, който причинил пълната парализа на долните му крайници.

През 1791 г. руският физиолог Нудов публикувал своя теория за съня, в която описал експеримент: в устата на спящ по гръб човек налели малко вода. Човекът веднага се обърнал по корем и започнал да прави движения като че ли плува. Когато го събудили, разказал, че му се е присънило, че е паднал в река и трябвало да се спасява с плуване.

Френският изследовател Мори осветявал лицето на спящ с лампа и така му предизвикал сън на мълния, Германският психолог Бернер натъпквал ноздрите на спящ с памук, което водело до сънуване на чудовища, които задушават спящия.

Примерите показват, че когато в спящия мозък проникват някакви дразнители, това предизвиква възникването на образи. Войници, които нощували в студена сграда, почти едновременно сънували, че се намират сред снегове. Следователно, ако по време на сън на няколко души въздействат общи дразнители – дим, ярка светлина, висока или ниска температура, има вероятност от възникването на подобни образи.

Приема се, че характерът на сънищата при един човек се променя 2-3 месеца преди да бъде открита хипертония, месец преди да бъде открит гастрит, 2 месеца – за признаци на туберкулоза.

От гледна точка на физиологията вътрешните органи изпращат в мозъка нервни импулси, които при болестни симптоми се превръщат в източници на сънища. Насън човек започва да вижда образи, които предупреждават за развитието на болестен процес.

При простудни заболявания най-честите предсказателни сънища са за къпане в студена вода, приемане на леден душ, ходене бос върху студен под. Може да се яви и противоположен сън – човек се намира сред пустиня, до огън, наоколо е непоносимо горещо, измъчва го жажда.

При ангина човек сънува, че нещо дразни гърлото му, забива се в него, трудно гълта, че говори, но не се чува звук.

При грип сънищата са свързани с конфликтни ситуации, удари по главата, сънуване на изтезания.

При болести на сърцето се явяват сънища с елементи на страх от смъртта с внезапно пробуждане. Човек сънува, че го закопават и не може да се освободи. Често при сърдечни патологии в сънищата се явяват змии.

При болести на бъбреците и пикочния мехур сънищата са за ходене в непознати местности, които предизвикват неприятни усещания. Може да се явят и сънища на гниещи предмети.

При болести на стомаха човек сънува, че яде развалени продукти.

При болести на червата насън се виждат тръби, тунели, през които човек трябва да премине, но не успява.

При проблеми с белия дроб и дихателната система човек сънува, че потъва, че се промъква през тясно пространство, че го застрелват в областта на гърдите, че нещо тежко го задушава и не му дава възможност да диша.

При нарушения на кръвообращението сънуващият вижда точно мястото, където те са концентрирани. Ако например са в краката, сънува, че ходи върху нещо мръсно, ако са в главата – че върху нея има обръч, който я стиска.

Заболяванията на главния мозък предизвикват картини на разходка сред мъгла, сред непрогледна тъмнина.

Проблемите с ръцете са предизвестени от сънища за деформиране на горните крайници.

Болестите на кожата предизвестяват сънища на нейни повредени участъци, промени в цвета и.

Заболяванията на гръбначния стълб водят до сънища за носене на нещо тежко.

Разстройствата на нервната система са съпроводени със сънища, които се повтарят по няколко пъти за една нощ на: тълпа, гара, бушуващо море, война, преследване.

Прогностичните свойства на сънищата трябва да се възприемат като сигнал за надигаща се болест, ако определени образи или ситуации се явяват в повтарящи се сънища. Особено подозрителни са сънищата, които се повтарят няколко пъти в една нощ или за една седмица или месец. Този сигнал не бива да остава без внимание.

Случва се предсказателните сънища да са свързани с друг човек. Жена сънувала, че върви през гробище със своя позната, която и предложила да разкопаят един гроб и да легнат в него. Насън жената се съгласила, но после се отказала. А познатата и легнала в разкопания гроб и останала там. Дни по-късно жената научила, че нейната позната е починала след кратко боледуване.