След удар с астероид, Луната се обърнала с другата си страна към Земата

Браузърът ви може да не поддържа показване на това изображение.

Френските учени са съставили компютърни модели, доказващи, че преди време Луната е била обърната към Земята от другата си страна.

В далечното минало Луната е била обърната към Земята с обратната страна – съобщава New Scientist. Тези резултати, публикувани в сп. Icarus са били получени от учените от Парижкия институт по физика на Земята.

Известно е, че Луната винаги е обърната към Земята откъм една си страна, тъй като периодът на въртене около собствената ѝ ос съвпада с периода на въртенето ѝ около Земята. Компютърни модели показват, че в резултат на това, количеството кратери в източното полукълбо на Луната(смята се, че равнината на нулевия меридиан на Луната преминава през центъра на Земята и полюса на спътника) трябва да са с 30 процента повече, отколкото в западното. По същия начин, когато вали дъжд, броят на капките, попадащи върху предното стъкло на колата, са повече от тези, които отиват към задната част.
Учените са открили, че подобен ефект се наблюдава при разпределението на кратерите по територията на Луната. Докато в източното полукълбо се наблюдават предимно млади кратери, то по-възрастните образувания – обратно – са по-разпространени в западната част на земния спътник.
Според изследователите, причина за такова разпределяне на кратерите може да е сблъсък на Луната с голям астероид в далечното минало. Те смятат, че събитието се е развило по следния начин:

Първоначално Луната е била обърната към Земята откъм едната си страна. Ударът заставил спътника ни да се върти около своята собствена ос. Под влиянието на гравитацията на нашата планетата, движението се забавяло и в крайна сметка Луната „застинала”, обърната към Земята с другата си страна.
Според авторите на това изследване, събитието се е случило преди 3,9 милиарда години. Учените се надяват, че тяхната теория ще бъде потвърдена от новите данни, които сега се събират от индийски, китайски и японски апарати.