Словопоклонници на светлината

kd74aak1По идея на кърджалийската Регионална библиотека почитатели на поетичното слово от София, Бургас, Стара Загора, Хасково и Кърджали отпразнуваха по нетрадиционен начин Еньовден и лятното слънцестоене.

Те се събраха на извисяващия се над Кърджали мистичен Исусов връх /Телевизионната кула на Иванци/ и се поклониха чрез слово на истинската божествена същност на живота – Светлината, неслучайно издигната в най-висша култова категория още от древността.

Закичени с венци от лозови листа, запалили огън, те четоха поезия, молитви, направиха виноизливане върху скалите и вкусиха дъхавите питки, повечето саморъчно приготвени от участниците в поетичния пленер. Сред гостите от Стара Загора беше и Йорданка Николова, авторката на поредицата „Съкровищата на тракийските царе”/бел.ред – виж стр. 6/. Според нея, Исусов връх е бил храмът на Сабазий, тракийския бог на сияйната светлина, а Загрей е бил бог на „подземната светлина”. Носил е скиптър от плетени и върбови клонки. Наричали са го Мъдреца с факела на светлината. Бил учител на бог Хелиос, както и на Исус в Школата „Тепето” под Перперикон. Обучавал е във владеене на материята и светлината. На Исусов връх е посвещавал в знанието за светлината, завещаното от дедите ни. Само чрез прошка, любов, молитви и упование сме можели да се слеем с духа му.

Йорданка Николова сподели, че е била на срещата със световноизвестния писател-психолог /автор на 20 книги/ Хорхе Букай в Стара Загора и му казала, че той е бил в минал живот ученик-библиотекар в Духовната школа „Тепето” и посветен в знанието от Мъдреца на Кристала – Сабазий. И бил дошъл в България, за да може душата му да си спомни за Енергията на Живия извор. Щял да дойде още 7 пъти. Обичал страната ни със сърцето си, защото я познавал. И наистина Букай казал, че България и София са го променили, а след Стара Загора си отивал съвсем друг човек. Че сега пишел нова книга, в която ще има страници и за България. Според нея, той бил тук, за да намери отговор на някои негови духовни ребуси.

Така словопоклонниците на светлината от пет града се присъединиха към завещаната от „Пратения да известява за Светлината” – Йоан Кръстител мисия.