Учени са на път да създадат „еликсир за паметта”

mailgooglecomИзтриването на неприятните и нежелани спомени може още в не толкова далечно бъдеще да се превърне в обикновена медицинска процедура, твърдят експерти.

Американски неврофизиолози са открили начин за избирателно редактиране на човешката памет. Чрез въздействие на главния мозък със специален химически препарат, могат да бъдат изтрити спомени, свързани с фобии, тежка загуба или дори вреден навик, пише The New York Times. В по-далечно бъдеще този метод може да бъде използван и като средство за подсилване на паметта и ликвидиране на старческата склероза.

Проведеният експеримент се състои във въздействие върху ключовото вещество, поддържащо стабилността на спомените. С помощта на специален препарат учените блокирали действието на откритото от тях вещество при лабораторни мишки и плъхове, изтривайки определена информация от паметта им.

Хипотезата, че преживяното остава отпечатано в главата на човека, идва още от Платон, който прави сравнение със следата от печат върху восък. През 1904 г. немският учен Рихард Земон обозначава този хипотетичен “отпечатък” с термина енграма.

През 60-те и 70-те години на миналия век изследователите установяват, че всяко човешко преживяване скрепява връзките между определена група нервни клетки в мозъка, като активизирането на една от тях задейства „бързо набиране“ до останалите неврони от групата „очевидци“.
Сега 52-годишният неврофизиолог д-р Тод Сектър, ръководител на научния екип, и неговият колега Андре Фентън са открили, че веществото, получило наименованието PKMzeta, присъства и взема активно участие в дейността на невроните, когато те се включват в процеса на „бързо набиране“ на съседни клетки.
Изучавайки пространствената памет при мишки и плъхове, д-р Фентън инжектирал в мозъка на лабораторните животни препарата ZIP, който блокирал действието на PKMzeta. Още след първата доза от инхибитора, гризачите напълно забравили иначе добре заучения път в лабораторния лабиринт, спомена за който иначе пазили в продължение на месец. Макар че опитите все още се правят само върху животни, учените са на мнение, че механизмите на паметта при човека са идентични.
Прилагането на препарата при хората обаче провокира редица опоненти сред самите научни среди. Противниците на експеримента смятат, че универсалният „еликсир на паметта“ за изтриване на нежелани спомени може да бъде използван за отрицателни цели. Например, посочват те – като средство за ликвидиране на „гузната съвест“, а изкуственото подсилване на паметта с новооткритото активно вещество може да доведе дори до зомбиране и до нова надпревара във въоръжаването.

Превод: Весела Василева