ЧАНДРАКАНТИ: Нашето тяло е създадено да работи съвършено поне 100 години, ако се грижим за него правилно

vvscqw2o– Как открихте Аюрведа? Защо точно към индийските практики се насочихте?

– Моят духовен учител ме насочи към Аюрведа и аз започнах постепенно да се интересувам все повече и повече от нея. Древната култура на Индия винаги ме е привличала още от дете. Това е място, по което изпитвах необяснима носталгия, въпреки че до тогава никога не бях ходила там.

– Разкажете ни какво представлява Аюрведа накратко.

– Аюрведа е начин на живот, който предпазва от заболявания и е гаранция за здраве, щастие и дълъг живот. Равновесието е здраве, здравето е равновесие, според тази древна наука. Това е древна медицина, която може да помогне за превенция и лечение на заболяванията, като ни даде възможност да опознаем по-добре тялото и душата си. Аюрведа разглежда основните типове характеристики на човешкото тяло и препоръчва за всеки от тях подходящ начин на живот, който носи равновесие с природата, с Бога. Практикуването на Аюрведа е свързано с йога, медитация, астрология, нумерология и Васту.

– Кои са най-важните правила за здравословно хранене според Аюрведа?

– Аюрведа препоръчва вегетарианска храна, съобразена с индивидуалната конституция. Тя трябва да е

прясно сготвена от свежи плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури, отгледани с любов, необработени с вредни за здравето химикали и осветена с мантри на специална церемония.

Така, храната ни става положително заредена и лечебна.

– Какво е общото между Аюрведа и хомеопатията?

– Идеята за алтернатива на съвременния метод на лечение, по-близо до природата и естествените ни корени.

– Аюрведа изключва месото от дневното меню. Защо?

– Има много причини за това. Една от тях е, че участието във веригата на убиване, подготовка, продажба, приготвяне и консумиране на чуждата плът, носи тежка карма – последици за извършителите. Това е част от вселенската справедливост, според която на всяко действие, съответства подобаващо противодействие. За да запазим равновесието в природата, трябва да следваме нейните по-фини закони, които са свързани с науката за душата.

Ние не сме материалните тела, а душите, пребиваващи временно в тях.

Ако всички хора гледат на останалите живи същества като на души, а не като на обекти за сетивното си наслаждение, бихме могли най-сетне да постигнем така желания мир в душата, в държавата, на планетата и във вселената.

– А как се отнася Аюрведа към цигарите и алкохола?

– Всички видове опияняващи и възбуждащи средства, както и такива, които водят до пристрастяване не се смятат за полезни от Аюрведа (вкл. цигарите, алкохола, кафето и т.н.)

– Какво е мястото на масажа в природосъобразния начин на живот? Какво се случва с тялото по време на масаж?

– Масажът има своето основно място в Аюрведа.

Нашето тяло е създадено да работи съвършено поне 100 години, ако се грижим за него правилно.

Маслата, които са подходящи за отделните типове, според Аюрведа, подхранват и най-дълбоките тъкани в тялото, посредством енергийни отвори, разположени на определени места по кожата. Много заболявания биха могли да бъдат предотвратени или бързо ефективно излекувани с помощта на различни видове Аюрведа масажи.

– Как се съотнасят йога, мудрите и аюрведа?

– Йога, мудрите и Аюрведа са дълбоко свързани. Йога е най-общо казано „връзка с Бога”. Ако душата възстанови връзката си с Бога и равновесието в живота си, това е първата крачка към здравето и благоденствието. Йога има много нива и системи, но всички те имат за цел издигане на съзнанието. Мудрите са сакрални жестове за предизвикване на благоприятно енергийно влияние, което действа превантивно и лечебно. Те са красиви и изящни. Намират широко приложение също и в свещенослуженето в древните ведически храмове и в традиционните танци Бхаратанатям.

– Разкажете ни за цветовете в Аюрведа.

– Цветовете носят настроения, провокират състояния и могат да лекуват, ако са правилно подбрани.

Например „черното” е най-често предпочитаният цвят от по-пълните хора. Те нямат и най-малка представа, че инертността и дори склонността им към депресии през есенно-зимния сезон, много често се дължи на злоупотребата с този цвят.

– Какво е Васту?

– Васту е наука за подредба на заобикалящия ни свят, в синхрон с енергиите в природата. В Аюрведа здравето се разглежда по-глобално в една по-обща връзка с природните елементи. Затова домовете, обществените места и пространства трябва да бъдат така проектирани и изпълнени, че да влияят благоприятно върху хората и да не ги разболяват, както много от съвременните постройки, в които пребиваваме. Равновесието във вселената може да бъде проектирано върху личното пространство на всеки така, че да възстанови енергийния баланс и да установи синхрон на вътрешния и външния космос.

– Споделете с нашите читатели основните правила при обзавеждането и подреждането на дома.

– Многото предмети затрудняват движението на енергиите. Древната ведическа философия съветва хората да са непривързани към материалното и да го използват за своето духовно извисяване, като всеки е доволен от това, което само идва при него. Трупането и презапасяването с най-различни вещи и стоки не се препоръчва.

Подходящи са естествените материали, които имат здравословен ефект върху тялото. Класическите ведически красота и симетрия имат ръководна роля. Препоръчва се използването на янтри, геометрично представени вселенски енергии, които могат да коригират неправилно решените пространства. Ведическата традиция предполага освещаването със специална церемония на нов дом, офис, магазин, ресторант и т.н., което е гаранция за добро здраве, благочестив живот и успешен бизнес.

– Духовните практики имат за цел да помогнат на човека да опознае и приеме себе си такъв, какъвто е, т.е. да постигне хармония, но съществуват толкова много школи и системи – китайски, индийски, тибетски и т.н. Как да се ориентира човек и как да избере коя е точно подходящата за него практика?

– Човек трябва да се ръководи от принципа за автентичност на духовната практика и за непрекъсната и жива във времето духовна линия, тръгваща от Бога и предавана от учител на ученик до наши дни. Естествено, всеки може да съди сам по себе си. Ако е щастлив и чувства, че напредва духовно, че знанието, което получава го удовлетворява, ако съмишлениците му импонират и го обогатяват и просветляват, ако получава желаните отговори на въпросите си, то той най-вероятно е намерил подходящата за себе си духовна практика.

– Как оценявате състоянието на духа в обществото в днешно време?

– За съжаление мога да кажа, че хората са заети доста с дребните си житейски проблеми и по-трудно се заемат с духовна практика за извисяване на съзнанието. Моралните норми постепенно са се изместили и хората срещат затруднение при определянето на добро и зло. Ценностите в обществото са придобили измерения, които често противоречат на здравия разум. Всичко това обърква допълнително и без това обърканите хора, които все по-малко искат да дадат и все повече – да вземат.

– Коя е причината да бъде така?

– Когато се измести общият център се получава сблъсък, както кръговете във водата се прекъсват едни други, защото всеки хвърля някъде своето камъче. Ведическото общество е богоцентрично. Ако се измести божественото от центъра и се замести с много най-различни отделни центрове, винаги ще се получава сблъсък при срещата на кръговете, образувани от хвърлените на най-различни места камъчета.

Интервюто взе Анна Димитрова

Чандраканти е духовното име на Даниела Генова. Родена е в гр. София. От 15 години насам се интересува от древната ведическа философия, култура и начин на живот, стигаща до нас чрез произведенията на А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада и духовната практика на Международното Общество за Кришна-съзнание (ИСКОН), основано от него. Чандраканти активно се занимава с изучаване и практикуване на Аюрведа. Посещавала е Индия и аюрведическата клиника „Аюшакти” на Д-р Панкадж и Смита Нарам в Мумбай, известна в цял свят с филиали в САЩ, Германия, Италия, Украйна и т.н.

Нейни текстове за Аюрведа са публикувани в списание “Your Ever Well-wisher”, с главен редактор Прахладананда Свами, духовен учител от ИСКОН. Списание „Усури” редовно публикува нейни материали за Аюрведа и ведическата култура като цяло. Участвала е в телевизионни и радиопредавания на същата тематика („Часът на мама“ – bTV, БНТ – „Жените“ с Марта Вачкова, „Дарик радио”, БНТ – Благоевград, 7 дни ТВ, БНР – „Картини от една изложба“ със Сергей Шишов и др.)

Чандраканти обичам да общува с хората и винаги се старае да им предаде своите знания за здравословен и балансиран начин на живот. Ето какво казва за Аюрведа: “Аюрведа ни учи по много начини как да постигнем здраве и равновесие. Една от тайните на Аюрведа е да се научим да се предпазваме от негативното въздействие. Вегетарианството, природосъобразния начин на живот, скъпоценните и полускъпоценните камъни могат много да ни помогнат. Правилният подбор на кристали и минерали ще ни позволи да се възползваме от скритата сила на природата.”