ЯПОНСКИ УЧЕНИ ЧЕТАТ МИСЛИ

Учени от Международнодния научно-изследователски институт по фундаментални технологии на електричеството и комуникациите разработили способ за разчитане на картини, възникващи в мозъка.

На хората, участващи в експеримента, показвали черно-бяло изображение на геометрически фигури и думи. След това информацията, получена при сканиране на дейността на отделния дял на човешкия мозък, който отговаря за зрението, била анализирана от компютър и той изкарвал на екрана полученото изображение, съобщава РИА „Новости“.

В експеримента взели участие шест души. Изображението на образите, възникващи в мозъка съвпаднало с картинката на екрана при всичките шест случаи.

С помощта на новата технология може засега да се разчетат само черно-бели изображения на прости картинки, кръстове, квадрати, кратки думи, записани на латиница, прочетена била и думата неврон.

„Ние разчитаме с помощта на разработената от нас технология да можем в недалечно бъдеще да прочетем и да изкараме на екрана сънищата на човека или образи, възникващи в главния мозък на хората, които вследствие на различни заболявания, например паралич, не могат да бъдат предадени с помощта на думи или писменост”, казва ръководителят на научната група Юки Камиа.

Подобна технология е откритие от световен мащаб и вероятно ще се развива с много бързи темпове.

Превод от руски Антонина Топалова