АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ: БОГ ЛЕКУВА ТОВА, КОЕТО ЧОВЕКЪТ МУ ПОЗВОЛИ

Авесалом Подводни е роден през 1953 г. в Москва. Майка му е филоложка, а баща му – математик. Подводни завършва физико-математически техникум и университета „Ломоносов“. Работи като програмист и приложен математик.

През 80-те години се увлича по езотериката и индуистката философия, астрономията и нумерологията. От 1988 г. разработва собствена оздравителна концепция, съчетаваща енергийни и физически методи, уникална програма за гимнастика и масажи.

Автор е на десет книги, сред които „Завръщането на окултизма или повест за фината седморка”, „Законът на кармата и духовното ни издигане /Знаци по пътя/”, „Карма и подсъзнание /Според индийските философски концепции/”, „Карма и егрегор или пътят към нашето щастие”, „Астрология на взаимоотношенията. Синастрия”, „Кабала на числата”, „Завръщането на окултизма” и др.

Живее в Москва, колекционира минерали, които използва за лечебната си практика. Води курсове по оздравителна гимнастика, астрология и

психология.

– От къде имате толкова обширни знания и какъв смятате, че сте, в най-висша степен – философ, писател, психолог или лечител?

– Сложен въпрос. Струва ми се, че всичко, което знам, вече е било в моето подсъзнание и просто ми се е удало да се възползвам от това. Ако се абстрахирам от конкретните детайли, аз чувствам себе си като един възходящ мост над пропаст, който разделя епохата на Рибите и Водолея. Аз съм строител и изобретател на фини хуманитарни технологии.

– Как бихте определили вашите книги?

– Бих казал, че техният жанр е нещо като записки на пътешественик. Аз никога не настоявам, че моите съждения са единствено правилните, не уча хората как трябва да живеят, не им налагам своите идеали и вярвания, а им давам възможност да правят самостоятелни изводи. Човек трябва да избира кой да е неговият философ толкова внимателно, колкото се избира бръснар, и да му бъде верен. Ще успокоя читателите, които възприемат съдържанието на моите книги като догма: всичко, което е написано в тях, е изключително и само продукт на моето подсъзнание. Винаги съм се смятал за поет, чиято цел е да пробуди въображението и философското чувство на читателя, но не и да му предложи готов продукт.

– Вярвате ли в Бог?

– Безусловно! Вярвам също в безсмъртието и странстванията на душата. В същото време аз не принадлежа на нито едно вероизповедание. Не изпитвам необходимост от ритуали, които да ми осигуряват срещи с Бога. Достатъчно ми е това, че Той ми дава задачи и аз мога спокойно да ги изпълнявам, без да Го питам ежеминутно: „Боже, правилно ли Те разбрах? Боже, правилно ли направих това?” Смятам, че когато Той сметне за нужно, ми дава нови задачи и ме хвали за изпълнението на старите.

– Имате ли опит в мистиката? Срещали ли сте се с летящи чинии, извънземни или други подобни неща?

– Да, имал съм ярки мистични преживявания, но те са се отнасяли лично до мен и затова не се опирам на тях в книгите си. С летящи чинии и извънземни цивилизации все още не съм се срещал и, честно казано, не се стремя към подобни. Напълно ми е достатъчна загадката на нашето човечество.

– Кое ви помага да живеете?

– Ако говорим на езика „Розата на света” на Даниил Андреев, усещам много силна подкрепа от страна на Сборната Душа на руския народ и пълно игнориране от страна на Духа-народоводител, за което съм му благодарен. Даже в тъмните години в края на социализма /80-те години на ХХ век/ моите трактати по езотерика и религиозна философия бяха успешно издавани – никой не ме е преследвал, бях в безопасност.

– Какво е за вас астрологията? Какво ви дава тя?

– Астрологията за мен е на първо място предизвикателство. Иска ми се да разбера какво стои зад нея, какви структури и принципи са породили този толкова екзотичен и ефективен способ за разшифроване на актуална за човека и човечеството информация.

– Как се отнасяте към предсказателната астрология?

– Не мисля, че само по звездите може да се предсказва и прогнозира бъдещето. Смятам, че обезателно трябва да се ползва допълнителна информация, свързана със земния план на битието.

– Какво ще бъде в епохата на Водолея съотношението между религия, окултизъм и наука?

– Това е тема за многотомно съчинение. Първото, което ще характеризира прехода към епохата на Водолея, е кардиналното преосмисляне на проблемите в отношенията между личността и общността. Тук се числи и отношението към истината. Истината много ясно се дели на обективна/социална/ и субективна/истината на индивидуума/. Говорейки за религията, смятам, че тя е част от културата на народа и идеята за сливането на религиите в този смисъл е съвършено неистинна, според мен.

Съществува понятие, наречено световна култура /в която влизат някои вещи, като произведенията на изкуството, да речем/, но все таки винаги е имало и понятие „национална култура”, като нещо единно, цялостно, и затова всяка нация винаги е имала своя собствена религия. Дори и когато съседна държава има подобна религия, между двете все пак съществува разлика, която, в крайна сметка, е част от националното самосъзнание.

От друга страна, има неща, които стоят над религиите – това, например, е религиозната философия. Нейните части могат да бъдат обединени, а сред тях може да бъдат отнесени научната философия и философията на астрологията.

В някаква степен религиозната философия е над религията /тъй като тя разглежда религията като обект за изучаване/, но от друга страна тя е дълбоко под религията. Астрологията също е дълбоко под религията. В какъв смисъл? В смисъл, че религията отговаря на най.важните за всеки човек въпроси: „Защо съм дошъл на този свят? Кой е моят главен жизнен идеал? Към какво трябва да се стремя?” На тези въпроси астрологията не отговаря. Философията – също.

Астрологията и философията дават езика, на който може да бъде изразен идеалът. Но те не дават на човека „компас”. И когато при астролога дойде клиент с въпроса: „Кажете ми каква е моята жизнена мисия? Каква е главната цел в живота ми?”, астрологът в този момент изчезва и на негово място идва духовният учител.

Аз смятам, че астрологията, като инструмент за психологическо познание на човека, е толкова силна, че практически всеки човек, който се занимава с хуманитарни въпроси, като започнем с писателя и завършим с икономиста, трябва да отчита небесните констелации.

Колкото до въпроса за противоречието между религията и астрологията, по-скоро става дума за противоречие между някои възгледи на определени религиозни организации и конкретни астролози.

– Защо излизате от астрологията и навлизате в лечителството?

– Аз се интересувам от лечителство и психология откакто се помня, а с астрологията се запознах, когато бях на около 26 години – тогава оцених нейния психологически потенциал. Но за мен винаги на първо място е стоял въпросът за здравето на човека, като в него включвам и психическото здраве.

– И все пак сега се занимавате повече с лечителски практики, отколкото с астрология. Разочарован ли сте от астрологията? Как я използвате и използвате ли я въобще?

– Това, с което се занимавам, е естественото продължение от моите последни работи, а именно „Кабалистичната астрология”. Тя е връзката между фините тела на човека /едно от тях е физическото/. Аз прекрасно разбрах, че тя е доста абстрактна и има нужда от конкретизация. Освен това, у мен възникна усещането /и сега то се потвърждава/, че е възможно на физическо ниво да има реална връзка между психологията и физическия организъм на човека. Всъщност това е отдавна известно на съвременните психолози, както и на хората, които се занимават с физическото тяло – те знаят, че зад сериозните физически проблеми стоят психологически проблеми. На мен ми се иска да намеря схема, теоретически предпоставки, които да дадат ключа към разбирането за връзката между психологията и физическия план.

В астрологията отдавна е известно съотношението между зодиакалните знаци и частите на тялото, планетите и някои органи. Но това, което е работило преди по един начин, вероятно сега, във връзка с измененията в общата енергетика на обществото, работи съвсем по друг начин. Това искам да разбера.

– Нужно ли е човекът да бъде лекуван?

– Това е много важен въпрос. Съществува стереотипното мнение, към което се придържат повечето хора, които не са се сблъсквали със сериозни заболявания, че най-важното е човек да реши духовните си проблеми, да изчисти душата си, а тялото след това само ще влезе в кондиция. Това, разбира се, се случва, но по изключение. Някои казват: лекува Бог, а лекарите прибират парите за това. Според мен, тези съждения са верни, но наполовина – Бог лекува това, което човек му позволява да лекува, и често използва напълно земни инструменти.

– Кои са, според вас, болестите на съвременния свят?

– Това, струва ми се, е дълбоко подсъзнателно вкорененият атеизъм и простото мислене. Ако се опитаме да формулираме религиозността на средностатистическия наш съвременник, ще се получи нещо такова: „Има Бог, но Той не е всемогъщ и всезнаещ.” Простотата в мисленето е следствие от упоритото отричане на принципа за единството на света. Сега сме в разгара на една от най-сериозните кризи, които човечеството е преживявало. Ражда се ново поколение, което кардинално се различава от предишните поколения и то има нужда от помощ да осъзнае себе си и това, което се опитва да прави.

Интервю на Сергей Че за daily.novostivl.ru

Превод: А. Димитрова