АКТИВИРАНЕ И ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ЕПИФИЗАТА

Малката жлеза в центъра на мозъка, наречена „епифиза“, може да изглежда незначителна, но изследователите са открили, че е жизненоважна както за физическото и умственото, така и за духовното здраве. Чрез непълноценно хранене, излагане на токсини, стрес и модерни навици, епифизната жлеза се втвърдява, калцира се и спира да работи. За да бъде събудена, е необходима детоксикация, чрез подходяща диета, билки, слънчева светлина и чиста вода.

Колкото грахово зърно, но толкова важна…

С форма, подобна на шишарка и с големина на грахово зърно, намиращата се в центъра на мозъка епифизна жлеза е малка, но мощна. Тя отделя мелатонин, който регулира цикъла сън събуждане и серотонин, който всъщност е невротрансмитер, стимулиращ щастливото и балансирано състояния на съзнанието. Освен че има решаващо значение за добрата почивка през нощта, мелатонинът също забавя стареенето и е мощен антиоксидант.

Епифизната жлеза предпазва и от електромагнитно замърсяване.

Освен това има данни, съобщени от отделни индивиди, за повишено чувство на съпричастност, благодарение на мелатонина, което води до по-хармонични отношения между хората.

Учените подозират, че N, N-диметилтриптамин (DMT) също се произвежда от епифизната жлеза. Това е вещество, което се извлича от шаманските растения като „Psychotria viridis“. Д-р Рик Страсман, автор на ДМТ (Молекулата на Душата), смята, че

епифизната жлеза произвежда ДМТ по време на мистични преживявания, както и при раждане и смърт.

ДМТ има отношение и към ясните сънища, върховните преживявания, креативността и способността да се визуализира.

Защо епифизата става мудна?

В резултат на процеса на стареене и излагане на токсини, епифизната жлеза започва да се калцира. Натриевият флуорид е враг номер едно за здравата епифизна жлеза. Този токсин се среща във водоснабдяването, конвенционално отглежданите храни и пастите за зъби. Диетичните хормони, живакът, преработените храни, кофеинът, цигарите, алкохолът и рафинираната захар също причиняват калциране на епифизата. Радиационните полета, като тези в мобилните телефони и Wi-Fi мрежите са също толкова вредни за нея. Избягването на тези опасности е предварителната стъпка към изцелението на тази жлеза. Следващата стъпка е премахване на съществуващата калцификация.

Как да я съживим и постигнем оптималното й функциониране?

Според уебсайта „Decalcify Pineal Gland“, следните храни и добавки са полезни за детоксикацията на епифизната жлеза и за възстановяването на нейната жизненост:

1. Органично рибено масло;

2. Метилсулфонилметан/MSM/ – среща се в тъканите на растенията, животните и в човешкото тяло. Той е естествен източник на органична сяра за производството на аминокиселините серин и метионин, както и на т. нар. „хормон на щастастието” – серотонин. Освен това, MSM участва в образуването на хрущял и колаген и блокира възпалителните процеси в ставите.

3. Натурален шоколад;

4. Лимонена киселина;

5. Чесън;

6. Натурален ябълков оцет;

7. Масло от риган;

8. Aктиватор X /витамини K1/K2/ – мощен катализатор за усвояването на минерали от тялото;

9. Борон – свързан е с метаболизирането на калции, магнезии и фосфор; точната му функция все още не е доостатъчно изяснена, но се знае, че притежава проводников ефект. Съдържа се в плодовете и зеленчуците.

10. Мелатонин;

11. Йод;

12. Тамаринд – индийюска фурма;

13. Дестилираната вода и др.

Холи Пейдж от Храни за Съзнанието също дава редица предложения за активирането на епифизната жлеза. Чай „Щастие“ е едно от тях. Той представлява смес от пасифлора и жълт кантарион. Този чай съдържа пинолин (pinoline) – инхибитор на моноаминооксидазата (MAOI). Когато „MAOI“ се движи свободно в рамките на системата, ДМТ по-естествен начин отива в мозъка – това насърчава творческите и светли ментални състояния.

Друг съживител на епифизата е аяхуаската (аyahuaska). Малко количество от нея /една супена лъжица на ден/ ще помогне за повдигане на настроението, креативността и вдъхновението. Аяхуаската може да се приготви чрез кипване на Banisteriopsis caapi и Psychotria viridis (chakruna) с портокалов сок в продължение на няколко часа. В големи дози, може да променя възприятието и да задейства виденията. В малки количества, освежава ума.

Моля, имайте предвид, че извличането на ДМТ от всяко растение, включително от Psychotria viridis, е незаконно в много държави.

Слънчевата светлина се счита за „храна“ за епифизната жлеза. Най-малко 10 минути излагане на слънчева светлина се препоръчва всеки ден. Медитацията, пеенето и практиките по пранаяма дишане също са полезни за епифизната жлеза.

Автор: Кароланн Райт

Източник: soundofheart.org

Превод: А. Димитрова