АЛЛА СВИРИНСКАЯ: МЕДИТАЦИИ И РИТУАЛИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА АСТРАЛНОТО ТЯЛО

7 емоционални фактора

Китайската медицина ни учи, че има седем емоционални фактора, които – ако са небалансирани в тялото – могат да отслабят определени органи. Това са гневът, страхът, уплахата, тъгата, мъката, съзерцателността и радостта. Някои от тях се припокриват, а други (като радостта) звучат странно. Нека обясня.

1. Гневът (както и негодуванието, раздразнителността, отчаянието) въздейства върху черния дроб. Това може да доведе до главоболия, световъртеж, високо кръвно налягане и проблеми със стомаха/далака.

2. Страхът и уплахата въздействат върху бъбреците и могат да доведат до проблеми с ушите

3. Тъгата и мъката въздействат върху белите дробове.

4. Съзерцателността (прекомерните размисли, мисловните усилия) въздействат върху далака. Това може да доведе до тревожност, изтощение и проблеми с концентрацията.

5. Радостта (силната емоция, превъзбудата или прекомерното вълнение) въздейства върху сърцето. Това може да доведе до превъзбуда, безсъние, сърцебиене.

Съгласно духовния закон за трансформацията, когато потискаме емоции, те не изчезват безследно, а енергията им се трансформира вътрешно в нещо негативно. Ние реагираме на негативните емоции по няколко различни начина и всеки от тях може да доведе до различен резултат. Вече разгледахме опростенчески как се справяме с негативните емоции. Нека сега го направим по-подробно.

Начини за реагиране на негативните емоции

Нека вземем за пример гнева и различните начини да реагираме на него.

1. Чувствате се напълно завладени от гнева, но не го изразявате. Тоест изпитвате гняв, но не го показвате – потискате го. Това е сигурен път към болестта.

2. Много сте разгневени, но се преструвате (пред другите и дори пред себе си), че не сте. Убеждавате се, че всичко е наред, но на вътрешно равнище кипите. На пръв поглед това изглежда по-добре, отколкото да страдате от емоцията и да я търпите, но е илюзия, тъй като само замаскирате проблема. Този начин на действие също ще доведе до болест в аурата.

3. Изпитвате гняв и го изразявате. Тоест, ако някой ви разгневи, викате. Някой ви бута, вие му отвръщате. Това определено е по-добре от потискането на гнева, но подобен невъздържан подход ще отслаби духовността ви.

4. Изпитвате гняв. Разпознавате емоцията и я приемате. Питате се защо изпитвате гняв и решавате да работите върху причината за гнева. По този начни приемате всички събития в живота си, включително негативните емоции. Възприемате ги като изпратени от Бога – като ценен урок. Този начин на действие ще ви осигури по-добро здраве и мъдрост.

5. Наблюдавате емоцията – гнева – по дистанциран, пасивен начин. Упражненията за постигане на неутрално състояние, които ще разгледаме, могат много да помогнат в това отношение. От енергийна гледна точка този начин също е благоприятен за справяне с негативните емоции, тъй като пасивното наблюдение ще доведе до отслабването на негативните емоции или ще ви помогне да изберете най-добрия начин на действие.

Един могъщ начин за контролиране на емоциите ни е да се научим да предизвикваме така нареченото „неутрално енергийно състояние“.

Има няколко ефикасни медитации, които ще ви помогнат да постигнете истинско неутрално състояние.

Средното състояние на вниманието

Можете да практикувате тази медитация седнали или изправени – което ви е по-удобно. Ако желаете, запишете инструкциите, за да сте свободни да се концентрирате върху визуализацията. Изберете време и място, така че никой да не ви безпокои. Отделете малко време да се отпуснете и да почувствате удобно. Следете дишането си, без да се опитвате да го променяте – просто си дайте сметка за него. Вероятно ще забележите, че то започва да се забавя напълно естествено. Сега сте готови да започнете.

1. Представете си, че на върха на главата ви има малко човече – самият вие в умален вариант. Това малко вие е достатъчно малко, за да може лесно да слезе във и да премине през по-големия (нормалния) ви Аз. Насочете съзнанието си към това малко вие. Бавно и постепенно забелязвате как се спускате с парашут в главата на голямото ви Аз. Вътре в главата се носите през облаците. Може да са сиви или бели. Може да видите много светкавици и да чуете гръмотевици.

2. Сега си представете как през тъмните облаци преминават лъчи светлина, докато се придвижвате бавно, много бавно, надолу.

3. Достигате до гърлото на по-големия си Аз и сега се носите из синьо небе, спускайки се надолу и надолу, бавно през гърлото и през раменете и гърдите.

4. На нивото на стомаха се приземявате на земята, усещате мекотата и топлината й. Свежестта на зелените ароматни билки наоколо ви отпуска. После продължавате надолу,

5. Точно под нивото на пъпа откривате красиво спокойно езеро с малка лодка до брега. Качвате се в лодката, сядате и тя отплава в неподвижните води.

6. Поглеждате надолу към водата и плаващите в нея лилии. Виждали ли сте някога водни лилии как плават с отварящи се венчелистчета? Тази гледка не може да се сравни с нищо друго. Тя заслужава пъл¬ното ви внимание още малко, просто да наблюдавате; не мислете за нищо друго.

7. Останете във вътрешния си свят. Починете в света на Аза си. Наблюдавайте дишането си.

8. Дишате почти от върха на главата си. През върха на главата си вдишвате въздух от околната среда; въздуха на по-висшите равнища, свободен от енергията на другите хора. Все едно на върха на главата ви има лек и светъл на цвят стълб. Той ви позволява да изтеглите въздух от по-високите нива на атмосферата.

9. Заедно с въздуха поемате светлина и после вдиш¬вате светлината в себе си. Позволете на малкия си Аз, който почива така красиво вътре във вас в онова синьо езеро на вътрешния ви свят, да получи тази красива светлина като безценен дар.

Хубавото в това упражнение е, че щом изпитате усещането за неутрално състояние, ще установите, че можете да навлизате в него лесно по собствено желание винаги, когато ви е необходимо. Неутралното състояние ви помага да се предпазвате и ще намали психологическия натиск, на който сте подложени. Препоръчвам ви да практикувате медитацията по няколко пъти на ден, докато не установите, че можете да навлизате в неутралното състояние, когато си поискате.

Перископ

Това упражнение също е чудесен начин за предизвикване на неутрално състояние. Препоръчвам ви да изпробвате и двете и да видите кое е по-подходящо за вас.

1. Представете си, че издърпвате перископ от върха на главата си (през коронната чакра). Изтеглете го, докато не достигне на около метър над главата ви.

2. От тази височина погледнете през перископа и започнете да наблюдавате външния свят. Обърнете внимание на перспективата от тази височина.

3. Сега всеки път, когато се изправите пред трудна ситуация, веднага извадете „перископа“ си и наблюдавайте ставащото през него.

Ще успявате да решите затруднението много по-лесно, по мъдър и дистанциран начин.

Затова от време на време издърпвайте „перископа“ си и наблюдавайте живота си през него, сякаш гледате филм от киносалона. Ще забележите, че това ви помага да видите по-мащабната картина на ситуацията, вместо да я възприемате тесногръдо.

Сега бих искала да ви разкрия някои други техники, които ще ви помогнат да се справяте с определени ситуации или трудни емоции.

Ритуалът на освобождаването

Този ритуал е особено полезен, когато ви е много трудно да се справите с дадена емоция. Може да установите, че колкото и да се опитвате да поддържате неутрално състояние, емоцията се връща отново и отново. В Русия наричаме тази техника „ритуал на освобождаването” и тя наистина действа.

Ето как да го направите. Внимавайте, докато го вършите. Необходима ви е огнеустойчива купа (огнеупорно стъкло, камък, метал), в която да стожите горящите парченца от хартията. Може също да използвате огнище и да хвърлите хартията в него.

1. Поставете парче въглища върху малка стъклена чиния.

2. Запалете парчето, като го държите над свещ или запалка. Известно време ще пращи и ще хвърля искри. Изчакайте да стане бледосиво.

3. Сложете няколко зрънца тамян върху него. Оставете го да побълбука и гори няколко минути, така че димът да се извие из стаята. Може да се наложи от време на време да покривате тамяна.

4. Запалете обикновена свещ от пчелен восък.

5. Сега седнете срещу свещта с малки късчета бяла хартия.

6. На всяко късче запишете емоция, която ви пречи да живеете свободно и щастливо. Например: „Често изпитвам чувство за вина“, „Често ме обиждат“, „Не мога да прощавам“. И така нататък.

7. Гледайте пламъка на свещта известно време и, парченце по парченце, изгорете всичките късчета хартия в огъня й. Щом го направите, ще се почувствате по-свободни и по-щастливи.

8. След като приключите, изхвърлете пепелта и остатъците от тамяна в тоалетната и пуснете водата.

Ритуал за сресване на аурата

В древна Русия имало ритуал, който използвали, ко¬гато някой преживеел силни негативни емоции и не мо¬жел да се освободи от тях. Човекът взимал голям дървен гребен, решел косата си с него и същевременно се гледал право в очите в огледало. Докато решел косата си, насоч¬вал вниманието си към проблема или емоцията и, срес¬вайки косата си, физически „сресвал“ емоциите или проб¬лемите. След това отнасял гребена в гората и го заравял в земята, често пред трепетлика. Според руските вярвания трепетликата прогонва негативните емоции и духове. След този ритуал хората често описвали усещане за дълбоко освобождение,

Това усещане е познато и на Запад. Когато някой е разтревожен или притеснен, естествената ни реакция е да го погалим по главата, почти сякаш сресваме косата му с пръсти в опит да премахнем тревогите му.

Препоръчвам ви да изпълнявате следната адаптация на древния руски ритуал „сресване на аурата“ всекидневно или когато искате да се освободите от дадени емоции.

1. Преди да започнете, пречистете стаята с есенциално масло от сандалово дърво или обикновена хвойна. Може също да сложите по няколко капчици от тези масла върху китката си, преди да започнете.

2. Седнете. Вдишвайте и издишвайте дълбоко и се отпуснете.

3. Представете си, че ръката и пръстите ви са гребен. Ако можете, представете си пръстите си с няколко инча по-дълги, отколкото са в действителност, за да бъдат по-ефикасен „гребен“.

4. Срешете аурата си отвън към физическото си тяло и от над главата надолу към стъпалата. Не докосвайте физическото си тяло.

5. Продължете така няколко минути. Когато блокажите започнат да изчезват, трябва да почувствате много по-голяма лекота.

6. След като приключите със сресването на аурата, веднага трябва да измиете ръцете си до лактите със студена течаща вода. Чешмата е подходяща за целта!

Из книгата на Алла Свиринская „Тайните на енергията”