Ариф Уахид, един от авторите на новата книга „Гадания и Магии“: ИСТИНСКИЯТ ХОДЖА Е ДУХОВНО ЛИЦЕ, КОЕТО НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ЧЕРНИ МАГИИ

– Ариф, представи се на нашите читатели – какви са твоите интереси в сферата на окултното?

– Завършил съм журналистика, a в момента уча и арабистика. От близо 14 години се занимавам с окултизъм, като изследвам многообразието от традиционни вярвания, обреди и ритуали на различните народности. Пътувал съм и в Щатите, където имах възможността да черпя познание от една от известните тамошни худу магьосници, както и да се запозная с много вуду практици. У нас изследвам българската народна традиция и богатството от запазени фолклорни и обредни практики, извършвани от старите хора и баячи, но главните ми интереси са свързани с арабскя мистицизъм.


– С какво точно се занимаваш и използваш в своята практика?

– Заниманията ми включват различни методики от турско-арабската магия. Работя с изработване и зареждане на муски, магически квадрати и талисмани. Използвам заклинателни формули и имена на ангели и джинове за различни цели,

правя пречистване и разваляне на магии и други практики от Близкия Изток за постигане на благополучие, късмет и любов. Имал съм възможност да се обучавам при ходжа и съм общувал с много такива.

– Разкажи ни повече за турско-арабската магия.

– Турско-арабската магия е обширно поле от познание. Корените й се проследяват до предислямските езически вярвания на древните цивилизации от поречията на Нил и Ефрат, а с идването на Исляма се преплитат с мюсюлманската религия в една необятна система от обреди и ритуали. В арабския свят тази традиция се нарича руханият или духовност, представяна от отделни течения. Различните суфистки ордени практикуват някои от тях, както и арабските шейхове и турските ходжи, които помагат на хората и, въпреки религиозните предразсъдъци, се приемат положително в обществото. Останалите, които се отхвърлят и заклеймяват, се наричат

сахир или черни магьосници, това са хора които общуват със силите на Иблис и неговите зли джинове

шейтани за егоистични и вредоносни цели. Неслучайно славата на арабската магия като най-лоша и опасна се дължи именно на последните.

– Какво е мнението ти за ходжите, практикуващи у нас?

– Трябва да се знае, че между ходжа и ходжа има голяма разлика, което важи и за всички други практици. Има опитни и кадърни, но се случва неуки и мошеници да дават на своите клиенти муски, които всъщност са нищо незначещи чертички и драсканици. Получава се така, че вместо хората да носят зареден талисман (муска), носят просто едно сгънато листче, което не помага. А

силата  на муските зависи от свещеното слово, изписано върху тях,

понякога в  съчетание с цифрови и буквени талисмани. Правят ми впечатление и новопоявилите се напоследък и самоопределили се като ходжи жени, а такова нещо като жена ходжа няма. Необходимо е и да се разсеят някои от насажданите заблуди, които масово се тиражират от жълти медии и особено от хора, нямащи и грам понятие. Най-вече, като се каже ходжа, това задължително да се спряга като лице, което извършва черни магии, както мнозинството е приело да вярва. Това е крайно обидно и абсурдно, защото е все едно да твърдим, че християнските свещеници се занимават с магии и вредят на хората.

– Кои са добрите и способни ходжи?

– Добрият ходжа преди всичко е духовно лице.

Той трябва да познава  добре Корана и неговите свойства, както и да използва различните техники за лечение и помощ и да може да изписва правилно муските. Някои са учили в ислямски духовни институти и владеят турски и арабски, а има и такива, които, наред с мюсюлманските методи, са съчетали в работата си и народните практики, билки и обреди.

– Новата книга „Гадания и Магии“ е вече факт. Как реши да се захванеш с нейното написване?

– Идеята се зароди съвсем случайно, понеже с моя колега Демир се питахме, защо на родния пазар няма достатъчно литература, предлагаща стойностна и разбираема информация за широкия кръг от читатели. Дразнещ факт е и, че масово се говорят измислици за ходжите, а никой не се наема да покаже или хвърли светлина върху реалните практики, с които работят. Ето защо двамата заедно, обединявайки взаимното си познание в сферата на окултното, решихме да направим една компилация от гадателски и магически методи, предназначена за всеки, който търси автентично и реално познание. Отправям и своите благодарности към екипа на вестник Психо, за оказаното съдействие да осъществим този проект.

За  контакти с Ариф Уахид:
[email protected]

Интервюто взе: Анна Димитрова