ВРЕМЕТО СПИРА, ЗЕМЯТА ИЗЧЕЗВА

Заради напрегнатото темпо на живота може да ни се струва, че времето тече все по-бързо, но испански учени твърдят, че то се забавя и в далечно бъдеще ще спре напълно, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Чудатата теория за изтичащото време предлагат учени от два испански университета, които оспорва това, че Вселената непрекъсна се разширява и ускорява.

Наблюденията на свръхнови експлодиращи звезди, показват с движението на светлината, че обектите към края на Вселената се движат по-бързо от тези, близо до центъра. Това се обяснява с идеята за съществуване на антигравитационна сила, която раздалечава галактиките.

Испанските учени обаче мислят, че приетата теория за противодействаща на гравитацията сила, известна като тъмна енергия, е грешна и в действителност растежът на Вселената се забавя.

Проф. Хосе Сеновиля, Марк Марс и Раул Вера от университета в Страната на баските и тореадорите и от университета на Саламанка твърдят, че тъмната енергия не съществува и ние гледаме на явленията в обратен ред. Затова ни се струва, че има ускоряване, вместо забавяне. Забавянето на времето е толкова бавно, че хората не могат да го усетят. Със забавянето на времето, макар и първоначално всичко да изглежда по-бързо и по-бързо, ще бъде достигната точка, когато времето ще спре, планетата ни вече няма да съществува и всичко ще замръзне завинаги, твърдят учените.