ВЪЛШЕБНА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА ДАРЯВА БЛАГОСЪСТОЯНИЕ И УСПЕХ В БИЗНЕСА

Маг Елена

Молете се пред тази икона, за да имате успехи в бизнеса и търговските дела. Тя пази и преумножава благосъстоянието.

Легендата разказва, че през Х век, по времето на строителството на лаврата на Свети Атанасий, при светеца се стичали много монаси, които той приемал при себе си и с които заедно се трудели в послушание. Веднъж се случила неплодородна година и братята, служещи при Свети Атанасий, не понесли глада и един по един се разотишли от обителта. Останал само гладният светец.

Макар да бил възпитан в духа на търпението и силата, гладът надвил и него. Твърдостта му била разколебана и той, подобно на всички останали, решил да напусне лаврата и да отиде на друго място.

Една сутрин Свети Атанасий, в смутно разположение на духа, унило вървял по пътя към Карея. След два часа ходене пеша, той се уморил и приседнал да отдъхне, когато насреща му се показала жена, която като че била обгърната от синьо въздушно покривало. Атанасий, не вярвайки на очите си, се прекръстил и си помислил: „От къде се взе тази жена тук? Невъзможно е на това място да идва жена.” Той тръгнал към нея. Тя го попитала:

– Къде отиваш, старче?

– Коя си ти? И как се озова тук? И какво те интересува къде отивам? Аз съм местен монах. Какво искаш? – отговорил Свети Атанасий.

– Ако си монах, – казала жената, – ти си длъжен повече от всички хора да отговаряш смирено, да бъдеш простодушен, доверчив и скромен. Искам да знам къде отиваш, защото, знаейки какво те измъчва, мога да ти помогна. Но преди всичко, кажи ми, къде си тръгнал?

Удивен от речта на непознатата жена, Атанасий й разказал за причините, накарали го да напусне лаврата.

– Това ли не можа да издържиш? – възразила непознатата – заради насъщния къшей хляб ти изоставяш своята обител, която трябва да се прослави за вечни времена? Тази постъпка в духа на монашеството ли е? Къде е вярата ти? Върни се и ще ти помогна, всичко ще ти бъде дадено в изобилие, само не изоставяй своя манастир, който ще се прослави и ще бъде пръв сред първите Божии храмове.

– Коя си ти? – попитал Атанасий.

– Аз съм тази, на чието име ти ще посветиш своята обител и на Която поверяваш нейната съдба и своето спасение. Аз Майката на твоя Господ – отговорила жената.

Свети Атанасий недоверчиво и със съмнение я погледнал и казал:

– Боя се да ти повярвам, защото и врагът може да се престори на ангел най-светъл. Как ще ме убедиш в истинността на своите слова?

– Виждаш ли този камък? – посочила непознатата, – удари го с тоягата си и ще разбереш кой говори с теб. Само знай, че от този момент нататък аз оставам завинаги строителка на твоята лавра.

Атанасий ударил с тоягата посочения камък. Камъкът се разцепил и от него бликнала вода. Поразен от чудото, той се обърнал, за да падне в нозете на Богородица, но нея вече я нямало.

От тогава на мястото, където бил камъкът, блика целебна вода.

Свети Атанасий се върнал в обителта и намерил килерите догоре пълни с всичко необходимо. От този момент нататък в манастира, по волята на Царицата Небесна, няма длъжност иконом, а само помощник, тъй като управителка на манастира е самата Богородица. Скоро след случката била изографисана и иконата, която ви представяме тук.

На мястото, където Божията Майка се явила на свети Атанасий, по пътя за Карейския манастир, е издигната малка църква в нейна чест. В нея се намира иконата, която върши чудеса.

Молитва пред иконата на Света Богородица

О, Пречестна Владичице Богородице, Всечестна наша Майко Игуменке, на всички православни обители в Света гора и по цялата земя! Приеми смирената моя молитва и принеси на всички ни щедростта на нашия Бог, да спаси душата ми със Своята благодат.

Погледни ме с милосърдието на Твоите очи и спаси ме в името на Господа, понеже без милостта на Спасителя Исус Христос и Твоето свето ходатайство, аз, окаяният/а, не мога да постигна спасение, тъй като живея в светска суета, а времето за жътвата Христова приближава. Аз, окаяният/а вървя към гибел в бездната на греха, която бе предречена от светите отци, въплътените първоначалници на ангелите.

О, пресладка наша Майко! Събери разпръснатото си стадо Христово и спаси всички православни християни и дай им райски живот с Ангелите и всички светии в Царството на Христа, Бога наш. Да бъде славата му! В името на Отца и Неговия благ и животворящ дух во веки веков. Амин.

За контакти с маг Елена: 0892 702 637, 0876 990 658