ГАНГ – ВСЕМОГЪЩ УНИЩОЖИТЕЛ НА ДУХОВНАТА НЕЧИСТОПЛЪТНОСТ

Мариана Ангелова

На свечеряване във Варанаси, по-рано Бенарес, най-тачения град в хиндуистката религия, по стъпалата към река Ганг се спускат тълпи. На брега, облечени в оранжеви туники, послушници-монаси в съвършена координация движат маслени лампи: провежда се церемонията „Аарти”, засвидетелстваща благодарност към Майка Ганга, богинята на реката за това, че сега, както и от вечни времена, е бдяла над хората, дарявала им е благодат.

Мракът прикрива боклуците, които плуват по реката. След няколко часа, когато слънцето изгрее, стотици хиляди вярващи ще се потопят във водите: някои се къпят с шампоан, други обливат раните си със считаната за целебна вода. Венци от цветя, битови отпадъци и останки от канализацията се носят по повърхността.

Дълга 2500 км, извираща от Хималаите, река Ганг пресича главните щатове на северна Индия. Басейнът й обхваща 1/4 от цялата площ на страната. В него живеят 400 милиона души. 30-те града с повече от 100 000 жители, всеки важно индустриално средище, изхвърлят пак в Ганг отпадните си води. Реката е и най- значителният източник за напояване. С една дума – тя е „линията на живота”.

Божествената й същност съперничи, даже превишава в съзнанието на хиндуистите, с икономическото й и екологично значение. За тях тя е „Майката”, между първите божества в пантеона им. Да се потопи в Ганг е ритуал за пречистване, който хиндуистът трябва да извърши поне веднъж в земния си път. И това не е единственото свещенодействие. В Ганг хвърлят праха на починалите след изгарянето им. Различни религиозни събития събират около бреговете й невероятно много хора. В 2001 г. едно от тях – Маха Кумбх Мела – довело 60 милиона поклонници, което е най-големият събор в световната история.

Предприятията в градовете, разположени по продължение на реката, а и битовата дейност на населението изхвърлят ежедневно 2,9 милиарда литра мръсни води, при капацитет на пречиствателните станции 1,1 милиард литра.

Свещеният характер на реката също допринася за тежкото й състояние: неизброимите венци от цветя, къпането на милиони и практикуване на особени ритуали, като, напр., предаване на реката на изгорени наполовина тела на млади хора.

Затлачването на Ганг станало обект на проучване от Световната Банка. Заключението е: „Река Ганг е подложена на екстремално онечистване.”

Пречистването на реката е титанично дело: ако сега се говори за третиране отпадните води от трудовата и битова деятелност на 450 млн. души, при съществуващата понастоящем раждаемост в Индия след 20 години те ще станат 650-700 милиона. Кампанията за спасяване на Ганг се води от гуру Пуджа Свамиджи. Негов последовател обяснява: „Големият проблем е установената от векове нагласа. Виждаме как бедните индуси дават и последните си стотинки, за да купят и поднесат цветя на майка Ганг, поставяйки ги върху пластмасови подложки. Ние не можем да им кажем: „Така вие замърсявате реката”. Защото за тях Ганг е божественият, всемогъщ унищожител на духовната нечистоплътност, на греховете, и да се твърди, че тя е безсилна срещу пластмасовите пликове, опаковки и др., граничи със светотатство”. Ето едно почти неразрешимо противопоставяне между религиозните убеждения и науката. Като се има предвид, че очистването на много по-малката река Рейн е излязло почти 100 милиарда долара, за Ганг сметката ще бъде твърде солена и непосилна.

Спасяването на една, даже и свещена от памтивека, река от последиците на съвременната цивилизация е сложна, да не кажем, невъзможна задача.