ГРЪМОТРЪН – БИЛКА ЗА БОЛЕЖКИ И НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Една от най-добрите билки за отслабване е корен от гръмотрън, който може да се съчетава с други ароматни билки като мента, мащерка, кантарион, бъз и др.

Из интернет се носи мълва, че с тази билка балерините от Софийския музикален театър си поддържат формата и благодарение на нея нямат проблеми с килограмите.

В България се срещат няколко вида вида гръмотрън. Най-често срещаните са кози гръмотрън (Ononis hircine), измамлив гръмотрън (Ononis decipiens), наведен гръмотрън (Ononis reclinata), Ononis arvensis и Ononis spinosa L. Всички видове много си приличат и имат сходни лечебни свойства.

Среща се по сухите песъчливи и тревисти места из цялата ни страна.

Особено ценни са корените на гръмотръна. Те се събират преди цъфтежа (април – май) или след цъфтежа (август – октомври). Най-лесно се изваждат след дъжд. Почистват се, измиват се и се сушат на слънце или в сушилня при температура до 50 – 60°С. Изсушените корени са сиво-кафяви отвън и бледожълти отвътре, имат специфична миризма и леко парлив вкус .

Дрогата от корените на гръмотръна

има диуретично, потогонно и слабително въздействие,

за което причина е етеричното масло. Облекчава уринирането, спомага за евакуацията на урината и води до косвено намаление на простатната жлеза. Диуретичният ефект на дрогата може да бъде използван и при застойни явления от всякакъв род, сърдечна недостатъчност, затлъстяване, бъбречни възпаления и отоци от различен произход, бъбречно-каменна болест и жлъчно-каменна болест, при простатит и хипотония. Благоприятен ефект се констатира и при цистопиелити предвид противовъзпалителното му действие.

Доказано е, че дрогата от корени на гръмотрън понижава артериалното налягане

и увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Водните и спиртните извлеци съдействат за намаляване проницаемостта и чупливостта на капилярите, е причина дрогата и препарати, в които е вложена да се прилага като кръвоспиращо средство при хемороиди, разширени вени.

Гръмотрънът намира широко приложение в борбата с наднорменото тегло. Може да се използва самостоятелно, но се влага и в много препарати, целящи да подпомогнат процеса на отслабване. Гръмотрънът подпомага и намаляването на целулита, който често е съпътстван със задържане на вода в организма.

Народната медицина препоръчва корени от гръмотрън да се използват при ревматични заболявания, шипове, подагра.

За намаляване на теглото най-препоръчителна е запарката на корени от растението,

тъй като при запарване се съхранява етеричното масло.

Две супени лъжици ситно нарязани корени се запарват с 400 мл кипяща вода. След 30 минути течността се прецежда и се пият 3 пъти дневно по 100 мл след ядене. Курсът е 10 дни, почива се една седмица и рецептата се повтаря. Могат да се използват и готови пакетирани чайове – на 100 мл кипяща вода се слагат 2 пакетчета.

Ако по някаква причина билката не ви понася, е възможно да се получат стомашни киселини. В такъв случай не е желателна употребата на гръмотрън.

И още една рецепта: в горещ билков чай, който се приготвя вечер, примерно от мащерка или липа, се прибавя едно коренче гръмотрън (без да се нарязва, така се запазват по-добре летливите му съставки) и така се изпива една чаша сутрин преди закуска, може и по време на закуската. Вечер преди лягане се изпива също една чаша – 200 мл. След месец наднормените килограми, ако са в диапазона до 5, са само лош спомен, а полученото тегло се запазва за дълъг период. При повече излишни килограми това се повтаря отново след почивка от 10 дена.