ДЖЕСПИЛИТЪТ – КАМЪК-ЛЕЧИТЕЛ И ЕНЕРГИЕН ЗАЩИТНИК

Маг Елена

Джеспилитите са най-разпространените кварцити със сиви, червени, жълти и кафеникаво-жълти слоеве. В зависимост от състава на слоевете имат сива, тъмно сива, синкава или червена окраска. Названието им идва от английското jaspes – яспис, и гръцката дума lithos – камък. Словосъчетанието напомня за сходството на тези камъни с ясписа. Има ги на много места по света – около Курск и Кривой рог в Русия, край Горното езеро в Северна Америка, в железнорудния басейн Хемерсли в Австралия, в Минас-Жераис – Бразилия, в Сингхбхум – Индия, Китай.

Джеспилитът е камък, който премахва енергийни влияния и уроки, помага на този, който го носи, да постига успехи.

Освен това деспилитът е лечител на стомаха и помага на хора със заболявания на стомашно-чревния тракт. Той хармонизира брачните отношения и предпазва от изневери. Вибрациите му съответстват на първа чакра – Муладхара, и втора чакра – Свадхистана. Най-добре е камъкът да се носи на нивото на слабините.

Благодарение на своите магнитни свойства, джеспилитът е способен да изкарва от болния организъм отрицателната енергия. Прокарвайки канал на първа чакра, той лекува болести на половата система, венерически болести, простатит, цистит, както и заболявания на далака и стомаха. Засилва потентността на мъжете. Освен това камъкът помага при проблеми с очите, укрепва кръвоносните съдове и опорно-двигателния апарат, лекува нервни и психически болести, помага при счупвания и укрепва костната система. Шареният лечител ще регулира и кръвното ви налягане, особено ако го съчетаете с лиственит и унакит.

Този камък е един от малкото, които се справят с топенето на тумори и ракови образувания. Той укрепва кръвоочистващите органи – бъбреците, черния дроб, далака и стомаха.

Джеспилитът отнема душевната болка, помага в бизнеса и съхранява здравето. Най-ефикасно е да го носите във вторник, сряда и събота.

В енергийно отношение камъкът увеличава съпротивителните сили на организма при стрес и кара човека да гледа трезво на живота. Смята се, че това е камъкът на маговете, но всъщност той обича всеки силен и волеви човек и не е нужно да имате специални магически способности.

Можете да използвате джеспилита за защита от енергийни удари, тъй като той има изключително мощна енергетика и може дори да влияе на човешката аура. На духовно развития човек камъкът дава допълнителна сила, умение да концентрира енергията си в правилната посока. Лошите хора трудно ще се справят с притежателя на джеспилит, тъй като той пази собственика си от зловредните влияния и даже сам се справя с неприятелите.

Ако пък го носи слаб духом човек, минералът може да усили негативните черти на характера му, затова всеки трябва сам предварително да прецени доколко този камък е подходящ за него.

Подобно на хематита, джеспилитът е камък, чиято енергия притежава способността да променя състава на кръвта – в зависимост от волята на самия човек, разбира се. Основното му действие е върху хемоглобина и помага за по-доброто усвояване на кислорода от тъканите и ферментните системи в организма. Освен това стимулира работата на костния мозък, увеличава количеството и подобрява качеството на червените кръвни телца.

Правилното носене на камъка може да повишава, ако е необходимо, или да намалява артериалното налягане с 10 – 30 единици само за няколко минути. При дистония камъкът стабилизира кръвното и нормализира обмяната на веществата в тъканите. Хората, които имат сериозни проблеми с кръвното налягане, е добре да носят джеспилита в първата половина на лунния месец, ако налягането им е ниско, а тези, които са с високо – нека го носят през втората половина на месеца. За стимулация на обмена на кислород и смяна на кръвта носете минерала в първата лунна четвърт. За лечение на травми е желателно камъкът предварително да се изстуди под течаща вода.

Най-доброто време за очистване на джеспилита е новолунието. Важно е да се знае, че след 7 последователни дни употреба на камъка, той трябва да си „отдъхне” един ден.

Въпреки че минералът е разпространен на много места по света, засега учените не могат да отговорят на много въпроси – как да се обясни ивичестия строеж на рудата и неговата строга ритмичност? Откъде са дошли желязото и кварцитът? Каква е причината за грамадното и разпространение? Какво се крие зад удивителната прилика между джеспилитите от различните райони на земята?

Много учени са предложили свои хипотези, но в тях винаги липсва нещо. Оригинална е хипотезата на руския учен М. Калганов, който смята, че джеспилитите имат космически произход. Според него Земята многократно и ритмично – през десетки и стотици милиони години, е минавала през тъмни мъглявини от гигантски количества железен прах. Като железен дъжд той е покривал цялата Земя. Астрономите не отричат подобна възможност. Но тази хипотеза не може да изясни произхода на кварцитите, появили се между периодите на “космическите валежи”.

Използвана е информация от neonula.blogspot.com