ДЖОН КЕХОУ: НИЕ МОЖЕМ ДА ТВОРИМ ЧУДЕСА СОБСТВЕНОРЪЧНО, ЗАЩОТО СМЕ КВАНТОВИ ВОИНИ

Поводът за това интервю е най-новата книга на Джон Кехоу – „Квантовият воин”. Кехоу е известен като човека, създал една от най-работещите методики за реализация на желанията и целите. Неговата първа книга „Подсъзнанието може всичко” излезе преди повече от 20 години и бързо стана световен бестселър. Основната идея на Джон Кехоу се изразява в това, че човешките възможности са неизчерпаеми, а съдбата е път, който всеки от нас избира сам.

„Аз съм квантов воин“, заявява канадският мислител, писател и лектор. Той от 30 години обикаля света, за да запознава хората със своите възгледи за силата на позитивното мислене и неограничените възможности, които според него се крият у всекиго, и с практическите методи за тяхната реализация.

Джон Кехоу смята, че трябва да извършим първо в себе си промяната, която искаме да видим в света. Мъдростта на тялото е на фокус в новата книга на Джон Кехоу. Една от главите в нея („Квантово време“) разглежда доказаното в квантовата реалност, че нещата се случват по едно и също време. „На Айнщайн това му е било ясно. Минало, настояще и бъдеще се случват по едно и също време. Живеем в двуизмерен свят – на време и пространство, и сме свикнали, че нещата се случват в линейна последователност. Но това е само част от реалността“, казва Кехоу и добавя, че времето не е абсолютна величина, че времето се забавя, когато нещата се случват със скоростта на светлината.

„Аз се излекувах в бъдещето. И се връщам в миналото, и му влияя. Мога да го направя, защото съм квантов воин. Всеки може да го направи. Можем много повече, отколкото и в най-смелите си представи! И Исус ни го е казал“, категоричен е Джон Кехоу.

Той самият не се смята за пророк, дори мисли, че това е доста опасна мисъл и ако човек си повярва, би могъл да стане доста арогантен.

„Аз съм атлет на съзнанието, нямам специални дарби, не съм специален. Всеки може, каквото и аз мога. Аз съм човек, който държи високо знамето на човешките способности. И вярвам във всеки от вас“, казва той.

По думите му и градивната, и деструктивната мисъл са еднакво силни. „Оръжията на квантовия воин са просветеният ум и и будното сърце – за да усетите себе си, за да усетите Земята, да усетите мъдростта. Не само да знаете, а да го усетите.

Когато събудите сърцето си и го научите да усеща дълбоко, тогава разбирате връзката си с всичко останало. Защото най-напред човек трябва да изгради връзки и отношения със самия себе си – с тялото си, ума си, подсъзнанието, сърцето, душата, а така се гради връзката и със самия живот и с всеки един човек. Защото осъзнавате, че сте част, че сте в единение с всичко останало. И тогава това цяло спира да е философско понятие, защото вие го чувствате, усещате“, казва световноизвестният лектор.

„В новата книга обединявам четирите „елемента“ на човека – ума, тялото, подсъзнанието и душата. Те са създадени, за да съществуват в хармония.

Ние обикновено отделяме много време за съзнанието си. Тук вниманието е съсредоточено повече върху чувствата, усещанията, инстинктите, мъдростта на тялото,“ продължава Джон Кехоу.

Според него ние спокойно можем да използваме подсъзнанието си, за да създаваме реалност. Защото подсъзнанието не прави разлика между реално и въображаемо.

По думите на Кехоу вече е дошло време да се заговори за духовността, защото вече се забелязва един силно изразен процес на еволюция на съзнанието на човека, който се случва и за който още Исус е знаел, че ще се случи.

„Не знаете, че вие сте божествени същества. Това, което аз мога да правя, можете и вие. Можете и повече, защото имате връзка с баща ми“, казва Исус.

„Да, аз вярвам в живота след смъртта“, казва Кехоу и добавя, че всички древни учения твърдят, че душата продължава да съществува и след смъртта на тялото.

„В квантовата физика съществува много по-голям респект към съзнанието. То може би е съществувало дори преди Големия взрив.

„Аз не съм човек, който мотивира, аз съм човек, който просвещава“, категоричен е писателят.

– Изглеждате млад и изпълнен с енергия. Къде се крие тайната на здравето и дълголетието?

– Има три основни правила на дълголетието и пребиваването в отлична физическа и психическа форма. Две от тях ще споделя, а третото ще запазя в тайна. Нека си остане скрита. Шегувам се /смее се/. А сега сериозно! Главната тайна е позитивното отношение към живота – това е много важно! Второто правило е да бъдеш въвлечен в живота тук и сега. Може да имаш някакво хоби, което те вълнува и вдъхновява – няма значение какво е то. Важното е да ви изпълва с живот, да разнообразява емоционално вашето съществуване. И третият, най-важният аспект, това е храната. Правилното хранене. Тялото трябва да получава здравословна храна – категорично заявявам това!

В крайна сметка обаче, тайната на пълноценния живот е в осъзнатото възприемане на действителността, в позитивното отношение към реалността, в умението да се възхищаваме. Тези детайли може би изглеждат на повечето хора незначителни, но всъщност те са много важни.

– В медицината съществува понятието „чудо”. Във вашите книги често се описват реални случаи на чудеса с излекувани от нелечими болести хора. Какво е това чудо и каква е природата на чудесата?

– Чудо обикновено наричаме това, което не можем да осъзнаем, разберем и приемем в определен етап от живота или развитието си – както личното, така и в общочовешкото. Всички чудеса се определят от универсалните закони на Битието. Ние просто ги наричаме чудеса, защото не винаги можем да оценим истинската сила на собствените си желания и не винаги сме способни да разберем механизма, по който се реализират нашите намерения и помисли. В процеса на човешката еволюция ние откриваме, че областта на чудесното става все по-достъпна – ние можем да творим чудеса собственоръчно.

Ще споделя с вас една малка хитрост, която върши работа винаги, когато е в трудна ситуация и на човек му се струва, че няма изход – задайте си въпроса: „Мога ли да се надявам на чудо?” И когато почувствате, че можете, ще се успокоите. Дори и да се налага да поработите за чудото, в спокойно състояние ще ви е по-леко да действате.

-Най-новата си книга сте нарекъл „Квантовият воин”. Какво искате да постигне читателят с нея?

– Искам да разбере, че е напълно във възможностите на човека да живее пълноценно и здравословно, базирайки се, по мое мнение, на разбирането на механизма, по който действа квантовата реалност. За това говоря в книгата си.

Науката за квантовата реалност – това е най-великото откритие на последните няколко години. Знанието за квантовата реалност и разбирането на механизмите й ни позволява да откриваме в себе си всички тези възможности, които са заложени в нас.

Квантовата реалност ни обяснява всичко, което ни заобикаля – енергията, нейните вибрации. Тя ни показва, че всички ние образуваме живо пространство и всеки от нас е част от единното цяло. В този смисъл, учението за квантовата реалност ни предоставя множество уникални начини да постигнем мирозданието, да направим своя избор да бъдем здрави, да умеем да решаваме конфликтни ситуации, да намираме изход от сложни положения. Само че, хората често не могат да оценят значимостта на тези възможности.

– Защо това е така?

– Първо, защото квантовата реалност, да си го кажем направо, не е проста за разбиране и, второ, защото всичко това е свързано с наука, която все още не е много популярна. Засега само физиците могат сериозно да размишляват за тази теория. Иска ми се постепенно всеки човек да се замисли за това, да разбере законите на квантовата реалност, които аз се старая да обясня с прости и ясни думи, избягвайки научните термини.

– Тогава обяснете защо „квантов” и защо „воин”?

– „Квантов”, като характеристика по отношение на човека, означава „такъв, който живее в квантовата реалност и осъзнава това”. Т.е. това е човек, който умее да работи с реалността. Колкото до „воин”… Воинът – това е личността – мъж или жена, дете или възрастен… Всеки може да бъде личност, „воин”. Използвал съм тази дума в заглавието на книгата, защото разглеждам нашия живот като битка, битка срещу нашето собствено невежество и безграмотност, нашето равнодушие и безучастие, инертността на нашите действия.

Сега е моментът, в който ние, правейки равносметка на собствения си живот, осъзнаваме своята готовност за пробуждане и просвещение и разбираме, че нищо не ни спира в процеса на развитие на нашето тяло и разум, подсъзнание и душа.

– Един от вашите девизи е: „Живейте с ума!” Как достигнахте до съвършеното знание и възможно ли е изобщо то?

– Една древна дзен-будистка притча гласи: Веднъж при Учителя дошъл ученик и попитал: „Как ще достигна просветление?” Учителят, без да казва нищо, хванал ученика за яката и натопил главата му в кофа с вода. Ученикът не се опитал да избяга, а решил: „Навярно така Учителят се опитва да ми покаже най-краткия път към желаното просвещение.” Но Учителят продължил да държи главата на „просвещаемия” във водата и изобщо нямал намерение да го пуска. Ученикът започнал яростно да рита и да се опитва да се измъкне от ръцете на Учителя, който спокойно продължавал да държи главата му във водата. Накрая обаче му дожаляло и пуснал ученика. „Защо направихте това, можеше да се удавя?” – закрещял ученикът. Учителят спокойно отвърнал: „За какво мислеше, докато се опитваше да се спасиш?” „Учителю, всичко у мен крещеше: Въздух! Въздух! Нужен ми е въздух!” – признал си ученикът.

Учителят отговорил: „Когато започнеш да искаш просветление с такава страст, тогава ще го постигнеш”.

С такова усърдие към знанието, към умението да управляват своя живот, здраве и щастие, се отличава силната личност, воинът, който не се спира пред нищо в процеса на своето пробуждане и личностно израстване. Такава личност може да стане всеки и ми се ще хората да запомнят това.

Интервю на Нателла Аббасова за med-info.ru

Превод: Анна Димитрова