Д-Р ВИЛМА МИХАЙЛОВА: Във всичко случващо се има нещо, което е добро. Само трябва да го открием…

Д-р Вилма Михайлова посети Кърджали, за да изнесе две лекции на тема „Хранене и здраве” и „Секс и пари”. Тя е холистичен лекар с вече над 15-годишен стаж и с много успешна и блестяща репутация. Посещава интересуващите я семинари и обучения по цял свят, специализира психоанализа и хомеопатия в Индия. Работила е като завеждащ детско болнично отделение, но истинската си лекарска реализация, по нейните думи, постига чрез медицината на бъдещето – холистичната. Нейното име идва от гръцкия термин „holos” – „цял, цялостен, интегрален” и представлява пълноценна медицинска система за профилактика и лечение, която мощно подпомага естествения стремеж на човешкия организъм към самоизлекуване.

С първата си лекция „Хранене и здраве” д-р Вилма Михайлова разгледа същността на науката за храната – нутриционистика и разясни основните понятия, въведени от нея –

клетъчно хранене, клетъчен глад и клетъчна енергия, както и връзката между правилното хранене, клетъчната енергия и способността на организма сам да се прочиства от токсини. Особено ако човекът е запознат с различните видове храни, в зависимост от веществата и енергията, на които са източник, а именно – биостатични, биоактивни и биогенни храни. Както и защо организмът ни се нуждае от всички тях, за да може да функционира правилно, като получава необходимата енергия за регенерация. С втората си лекция „Секс и пари” д-р Михайлова ни убеди, че почти не си даваме сметка колко важна роля играят в живота ни сексът и парите и как те могат да се използват дори в превенцията на различни заболявания и колко много от тяхното правилно възприемане зависи така нужния баланс между трите ни енергийни тела – физическо, психо-емоционално и духовно. И колко много здравето ни е застрашено от свързаните с тях предразсъдъци. Както и обратно – как правилното отношение към секса и парите, като към основни източници на енергия, може да формира много наши нагласи и действия, водещи до редица правилни и удовлетворяващи ни последици и резултати.

Уважаваната и търсена от все повече хора холистичка отделя особено внимание и на здравето на децата, на ролята на суперхраните в детската възраст, на мястото на хомеопатията в профилактиката и лечението на децата, на храненето на бъдещите майки с биогенни и биотонични храни, като накиснати и покълнали ядки, житни растения и семена, пресни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, свежо изцедени сокове, богати на ензими, витамини, органични минерали и други биоактивни вещества, както и с клетъчните суперхрани. Затова е много подходящо точно пред Деня на родилната помощ, Бабинден/бел.ред.: по стар стил се празнува на 21 януари/, да я попитам за някои неща, свързани с този дълбоко уважаван и почитан празник.

– Д-р Михайлова, вие казвате в лекциите си, че работата с информацията е много важна и отговорна, но има хипотеза, че с навлизането в новата епоха, голяма част от нея ще бъде изтрита. Това добре ли е?

– Никой не знае точно какво ще стане в края на 2012 г. Но едно е сигурно. За да се освободи място за новите знания, се изисква освобождаване от някои от старите. Тази енергия на раздяла с догмите, на разкрепостяването, на осмисляне на ценностната система, на другата гледна точка, винаги е била необходима, за да не изпаднем в така деструктивния застой. Много често в този процес на обновление, обаче, се наблюдава и връщане към някои позабравени и пълноценни поведенчески и мисловни модели.

– Дано е и по отношение на увеличената раждаемост, на храненето и възпитанието на децата…

– Лека-полека и това започва да се случва. Ето, има например засилен интерес към раждане в други условия, по-близки до домашните, а също и в домовете, с лекарски екип, разбира се, но в присъствието на близките хора.Родилката да не е изолирана и сама с вълненията и притесненията си. Кърменето също вече се връща, докато доскоро на мода беше изкуственото хранене. Но след като се видяха последиците и резултатите, развитието на множество алергични процеси, настъпи едно осъзнаване.

– Но има и друга версия, според която сега повече от всякога майчината кърма е токсична, поради тоталната замърсеност на средата, храната, водата…

– Това може да бъде измислено само от фармацевтичните компании, от бизнеса, който е заинтересуван да си пласира своите адаптирани детски млека и храни. Тъй като протеинът от кравето мляко е пригоден само за телето, той се адаптира, хуманизира се от производителя така, че да се пригоди към майчиния протеин, като първо се разгражда и преструктурира, за да наподоби човешкия. Това е много сложен биохимичен процес с участието на много други вещества, които предизвикват алергични реакции. Докато чрез един много сложен биохимичен процес природата си върши своето, за да преработи и пречисти попадналите в бъдещата майка отрови и детето да може да получи безценната и незаменима с нищо друго енергия на кърменето.

– Павел Глоба предрича, че през 2012 г. ще се раждат повече болни и слаби деца. Какви са вашите наблюдения в тази насока?

– През всяко едно време е имало и проблемни раждания на базата на различни инфекции. Всяко време си носи своите особености и характерни белези. Но винаги става така, че се раждат деца, носещи своите конкретни програми, деца, които са адаптирани и нужни за своето време, а също и можещи да посрещнат това, което им предстои. А ние сме длъжни да уважим тази закономерност и да ги отглеждаме с любов, като не им пречим да се развиват, като подпомагаме тяхното чисто физическо развитие, за да могат да изпълнят духовната си мисия, с която идват.

– А добре ли постъпват бездетните семейства, които правят всичко възможно да се сдобият с рожби чрез новите възпроизводителни технологии, които днес църквата се старае да оспори?

– Този стремеж за продължаване на рода е инстинктивен и разбираем. Дори в миналото, когато е нямало днешните модерни технологии, понякога е бил подпомаган с някои компромиси от морално гледна точка. Днес пък се отиде до другата крайност – неприемане на невъзможността за възпроизводство. А истината винаги е стояла по средата, тоест всичко да се прави с мярка, с разум. И все пак, в 21 век трябва да бъдем с духа на времето, в което живеем. Щом новото е дошло, значи то трябва да съществува. Но всеки случай трябва да се разглежда индивидуално, адекватно с конкретната ситуация. Нито нещо да се отрича напълно, нито да се приема изцяло като норма.

– Говорите в лекциите си за енергийни блокажи, които предизвикват болести или не позволяват продължаването на рода. Холистичната медицина и хомеопатията предлагат ли „аварийни” изходи?

– Те просто събуждат индивидуалните потенциални сили на човека, за да може той да се справи сам с положението, да поеме отговорност за своя избор. Подпомагат го, разбира се, преди всичко с информация, със съвети по отношение на храненето, на активизирането на имунната система, промяната на отношението и погледа към болестта, осмисляне на духовните й причини. Провокират неговата интелигентност, т.е. неговото адекватно поведение в конкретната ситуация. Еднозначни отговори, обаче, няма и универсални рецепти също няма. Важното е да се научим да приемаме всяка една ситуация спокойно, разумно, смислено и да можем да откриваме доброто сред случващото се на пръв поглед „зло”.

Интервюто взе Лияна Фероли