ЕЛЕМЕНТЪТ МЕТАЛ УПРАВЛЯВА И БАЛАНСИРА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ, ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО И КОЖАТА

Весела Цалта

Елементът Метал се свързва с началото на упадъка на силите и късната есен. През този период енергията се движи надолу и навътре и соковете на растенията отиват в корените, в следствие на което листата изсъхват и падат.

Металът може да служи като защита и бариера. Тази твърдост и чистота могат да бъдат полезни, но и вредни. Една от функциите на метала е да защитава от вредните въздействия, но ако той действа прекалено силно, прекратява общуването с хората. Склонността да се поставят рамки може да се отрази негативно.

Един интересен факт е поверието в нашата страна на вратата да се поставя подкова. Изглежда, че това не е случайно. В миналото хората са поставяли подкова над портата като защита от уроки и лоши погледи. За това съдейства формата и размерът на самата подкова, както и фактът, че тя е направена от метал. Счита се, че енергията на метала има разрушително действие. Ето защо на всеки, който влиза в дома, докато минава под вратата подковата разрушава негативните енергийни съставки на съзнанието му, като лоши мисли, негативни настроения, завист, проклятия и др. Това важи и за живеещите в дадена къща. С други думи,

подковата премахва негативните вибрации.

Но ако тя бъде поставена над леглото например, ефектът ще е обратен, защото в този случай въздействието на метала ще бъде много продължително, а не еднократно, както е при влизането, ще отнеме твърде много от енергията и ще разстрои енергийния баланс в организма на живущите в дома.

С елемента Метал се свързват белите дробове и дебелото черво, белият цвят, сухотата, лютият вкус и тъгата.

Белите дробове в китайската традиционна медицина се асоциират с елемента Метал, тъй като имат функцията да изчистват и управляват спускането на енергията Ци надолу. Те образуват двойка органи с дебелото черво. Докато белите дробове изхвърлят въглеродния диоксид, дебелото черво отделя ненужните на организма остатъци от храната. Ако тези вредни вещества не се отделят редовно, започват да влияят на кожата.

В традиционната китайска медицина

наричат кожата „трети бял дроб“. Тя също е част от елемента Метал и сигнализира за проблеми с червата, т.е. за натрупването на токсини.

Червата са основната отделителна система в човешкия организъм. Чрез тях тялото се самоизчиства. Дебелото черво работи заедно с бъбреците, пикочния мехур, белите дробове и кожата. През тези органи се отделят токсините, които попадат в организма.

На какво се дължи дисбалансът на елемента Метал?

Непрекъснатото взаимодействие между енергиите Ин и Ян в природата е основа за всичко съществуващо в света и благодарение на него се зараждат петте елемента – Вода, Огън, Дърво, Земя и Метал. Тези пет елемента са основата на всички неща и състояния в природата.

Според теорията за петте елемента в китайската традиционна медицина, те си взаимодействат като се пораждат или преодоляват взаимно. Така Дървото поражда Огъня, Огънят поражда Земята, Земята поражда Метала, Металът поражда Водата, Водата поражда Дървото. При обратния процес Водата преодолява Огъня, Огънят преодолява Метала, Металът преодолява Дървото, Дървото преодолява Земята, а Земята преодолява Водата.

Нормалното и балансирано протичане на горните процеси в организма може да се отъждестви с наличието на здраве, или казано с други думи, с отсъствието на болести. Но постигането на такова съвършено състояние се отдава на малцина. Под въздействието на различни фактори, като външни влияния или прекалени емоции например, този хармоничен процес се нарушава и някой от тези елементи започва да е по-активен от необходимото, в следствие на което друг елемент отслабва и не може да се справи със задълженията си. Така се нарушава този перфектен кръговрат и се появяват болестите. Това, което се опитва да направи китайската медицина чрез различните методи на лечение, е именно да възстанови този дисбаланс.

Между 3 и 5 часа сутринта енергията на белите дробове е най-активна.

Поради тази причина, ако имате проблем с този орган, ще се събуждате в този промеждутък от денонощието заради затруднение в дишането. Подобни симптоми свидетелстват и за присъствието на мъка.

Човек, който продължително време тъгува за нещо, със сигурност ще има проблеми с дебелото черво.

Времето, през което енергията на този орган е най-активна, е между 5 и 7 часа сутринта. Според традиционната китайска медицина, това е най-благоприятното време за перисталтиката.

Организмът диша чрез третия бял дроб, т.е. кожата. В западната медицина също е добре известна връзката между състоянието на кожата и белодробните заболявания. Например, при децата, които дълго време се лекуват от екземи, се появява астма. Много кожни заболявания, като псориазис, екзема, възпаление, суха кожа и обриви, са сигнал за дисбаланс в организма, свързан с енергията на белите дробове.

Отделителните процеси също са свързани с кожата, защото чрез нея се отделят много от токсичните вещества. В Япония например, считат, че състоянието на кожата отразява състоянието на вътрешните органи – дали те са увредени, или не могат да функционират нормално.

Елементът Метал се проявява чрез космите по човешкото тяло.

Прекаленото или недостатъчно окосмяване показват наличието на дисбаланс. Космите на главата отразяват състоянието на бъбреците.

Симптоми на дисбаланс на елемента Метал:

Отоците, овлажняването на кожата, прекаленото производство на сълзи и изпотяване за свързани със състоянието на белите дробове, тъй като те, заедно с органите, които се асоциират с елемента Вода, играят важна роля във водния обмен на организма. И обратното, недостигът на влага, сухата кожа, анемията, лошият апетит, бледата кожа са знак за дисбаланс на елемента Метал. В този случай кожата става суха и напрегната.

Железни ябълки побеждават анемията

Наскоро френски учени доказаха, че ябълката наистина притежава чудодейни свойства. Тя абсорбира холестерина и токсините и спомага за извеждането им извън организма. Най-новото е, че прекрасният плод може да се справи с железодефицитни анемии. Ето как: от вечерта измийте добре 2 средно големи ябълки. Вземете чисти пирони, без ръжда, и ги забийте дълбоко в ябълките – колкото по-нагъсто, толкова по-добре. Оставете набодените ябълки в една чиния да престоят така до сутринта. Изяжте ги на гладно (без пироните, разбира се), без да се притеснявате от кафявите следи в местата на убожданията. За 2 – 3 месеца, казват учените от Франция, ще забравите своята желязодефицитна анемия. Тайната на „чудото“ е, че в дупчиците се образуват железни окиси, които много лесно се усвояват от организма.

Използвани са материали от: bulgarian.cri.cn

в.“Всичко за всеки“бр.45/96 г.