ЕЛЕНА МУРИ: Изкуството е самата трансформация

В навечерието на Деня на Кърджали /21.10/ старозагорската поетеса и художничка Елена Мури представи в кърджалийската галерия „Кръг” албума си с рисунки и поезия „Радост светеща“. Известният наш фотограф-художник и галерист от Стара Загора Цветан Четъшки е поставил енергийните рисунки на Елена Мури в оригинални инсталации, наподобяващи телевизионни кутии, осветени отвътре, за да се създаде по-интимно и персонифицирано въздействие. Оригиналният проект на изложбата „Радост светеща” първо беше показан в родния им град, после в Кипър, София, пак в Стара Загора и сега за 3 седмици ще радва кърджалийци.

Елена Мури е родена на 03.09.1969 г. в гр. Стара Загора. Авторка е на книгите: „Космос от любов”/2005 г./; „Неизпратени писма до теб”/2006 г./, преведена на руски и английски език; албума с рисунки и поезия „Пътуване в цъфтенето”/2008 г./, преведена и на английски език. Тази година излезе и вторият й албум с рисунки и стихове на български, руски и английски език „Радост светеща”. Нейните енергийни картини, рисувани с ръце, са вдъхновени от многобройните й пътувания и от срещите й с изключителни хора по света, както и от посетените от нея древни светилища, храмове и силно енергийни места в България, Индия, Непал, Шри Ланка, Китай, Италия, Турция, Гърция, Испания, Малайзия, остров Бали и Кипър.

Навсякъде в тези срещи, казва тя, ме срещаше любовта ми. След като сме я проектирали около нас, тя се връща отново като бумеранг. Това бяха абсолютно синхронни срещи, създадени от моята вътрешна светлина и радост и импулса да дарявам. Това е едно велико усещане за мир, хармония, висша радост и любов. Щастлива съм, че мога да ви направя съпричастни на екстаза, който духът изживява в неговите вълнуващи пътешествия. Всяка картина е рисувана в състояние на безвремие и радост. Вдъхновена съм от неповторимата красота и екзотиката на природата, вървейки по земята или прелитайки над нея. Изобщо, от живота жив навсякъде и във всичко.
Елена Мури посвещава картините си на всички деца в България и по земята. На чистотата кристална в очите им, както и на детето във всички нас. Та, докосвайки се до тях, да можем да събудим това дете в себе си и то да нарисува бъдещия ни път. А после и да го извървим с радост светеща!

Навсякъде ни среща нашата любов

То е адекватно на висшата космическа вибрация

– Знайно е, че изкуството е надничане в „сърцето на сърцето”. Кои творци имат достъп до това най-вътрешно Пространство, Елена?

– Които носят в сърцето си Твореца и които общуват с Него.

– Те множат ли се вече? И кои могат с пълно право да се нарекат творци?

– Те не се множат, а се проявяват. Защото нещото, което е, просто е. И се проявява в точния момент.

– Изкуството, като това, което правиш ти, вероятно, много помага за идващата сега трансформация на всички нива?

– То е самата трансформация. И отразява адекватно висшата космическа вибрация. Тази, която е във всеки човек и няма как да не бъде усетена с неговото сърце и неговата душа.

– Готови ли сме за така необходимия ни днес скок в съзнанието?

– Тъй като той е съзнателно пребиваване и преминаване в друга по-висока вибрация, за всеки е различно. Така че, когато е готов, човекът усеща, че вибрацията на Самия Бог и душата му са едно и също нещо… И, срещайки се със себе си, той осъзнава, че Бог е част от него.

– По какво ще познаем качествата на това изкуство, което е самата трансформация?

– Най-вече по Светлината в него и по усещането за мир, покой, хармония и радост светеща, което носи то.

– Смяташ ли, че твоите почитатели усещат подсъзнателно, това, което им казваш и за което ги подготвяш?

– Излъчвайки себе си, съвсем синхронно се намирам заедно с тях и няма нужда да ги търся.

– Кои от рисунките си можеш да разкажеш с думи?

– Който си направи труда, може да ги открие в названията на рисунките в новия ми сборник ”Радост светеща”. Между тях има една свързаност, която звучи като приказка и в нея се съдържа моето послание.

Интервюто взе: Лияна Фероли