Извънземни сеят пшеница

75910735В предпланините на Крим, Балканския полуостров и земите на север от Черно море много отдавна, от началото на човешката цивилизация, е имало едно растение, което днес се класифицира като дива пшеница.

Някои още я наричат лимец. Мистерията около това растение е на път да бъде разкрита за хората, след като повече от 10 000 години те са се хранили с него, но са го забравили. Това разказва шефът на билкарите във Велико Търново Емил Елмазов. Проучвания на болярина сочат, че цивилизацията не е започнала от земите покрай Тигър и Ефрат, а от предпланинските райони. Именно там е имало ливади, достатъчно слънце и вода. Още тогава хората са започнали да отглеждат дивата пшеница, която и днес остава непроменена в някои части на България. Никой не може да каже как лимецът се е появил на Земята. Легенди разказват, че семената са донесени от Космоса или в сърцето на метеорит, който се е разбил на сушата. Така или иначе, безценното зърно е пратено от Висшия разум или Бог, защото може не само да ни храни, но и лекува.
В древните писания се разказва как са създадени културните зърнени храни като пшеница, ръж и ечемик. Археолозите наистина са намерили овъглени семена от едрозърнест лимец отпреди 15 000 години. Това означава, че мистериозното растение е било на планетата още преди да се появи човекът. В България растението може да се намери в Източните Родопи и на някои други места, където се е запазило изцяло. Класът му е сбит като свит юмрук, зърното е силно и сплъстено. Вековната му издръжливост е дадена от ниския хромозомен състав, разказва Елмазов. Той дълго време се е чудел как да намери билка, която да се използва като храна. Борейки алергиите, които ни атакуват, Елмазов стига до извода, че трябва да се справи с глутена, който е в останалата пшеница. Така след множество опити той достига до лимеца, като разбира, че той освен като билка, може да се използва и за храна.

В момента търновлията е засял около 100 декара с извънземната пшеница в нивичка до село Боженци, като думата засял не е най-точната. Лимецът е саморасъл там, а Елмазов само му помага да оцелее. Чудодейното зърно обаче му се отблагодарява, защото може да пречисти тялото и организма от всички токсини, натрупани от въздух, вода и храна. Билкарят твърди, че човек трябва да го яде поне един месец. В същото време растението блокира трупането на нови отрови в тялото. Тук изниква въпросът защо хората са се отказали от тази храна, която е била основна при възникването на живота? Първата причина е, че лимецът не се поддава на торене и не може да му се повишава добивът чрез хербициди. След това хлябът, приготвен от него, не е толкова красив, а липсата на търговски вид го обрича на забрава.

Търговците предпочитали да продават хляб от бяло брашно и спрели да поръчват от по-тъмния. Лимецът обаче съдържа 50-60% повече хранителни вещества от останалите видове пшеница и в същото време лекува организма от най-различни болежки. Той е мощен антиоксидант и е единственото растение, което не се е повлияло от радиацията в района на Чернобил. Зрънцето му е увито в 4 твърди обвивки, които го предпазват от всякакви външни влияния.
В момента Емил Елмазов работи над дебела книга за лимеца, където ще бъде обяснено как всеки сам да си го отгледа, как да си го смели на брашно и да се храни с него. В САЩ отдавна се оглежда подобно растение, известно с името камут. Американски войници са донесли семенцата от Египет, след това са ги засели и са култивирали билката. Там вече тя е патентована и може да я произвежда една-единствена фирма.
Иван Иванов